Hlavní obsah

Ochranné zdi proti stoupající hladině moří mohou stát americkou společnost stovky miliard dolarů

Foto: Shutterstock.com

Hladina moře by se mohla zvýšit do roku 2100 o 91 cm.

Reklama

Výdaje na vybudování zdí chránící pobřežní města USA proti rostoucí hladině moří by se mohly vyšplhat na 416 miliard dolarů. Částku by podle nové studie měly státy zaplatit v příštích 20 letech.

Článek

Ochranné zdi proti rostoucí hladině moří ve Spojených státech by mohly v příštích 20 letech stát americkou veřejnost 416 miliard dolarů. Výdaje na samotné mořské stěny by mohly být téměř stejně vysoké jako počáteční investice do mezistátního dálničního systému, uvedli autoři nové studie podle informací serveru The Guardian.

Zmíněná částka bude ale představovat jen zlomek z celkových financí, které budou muset vynaložit pobřežní státy.

„Nemyslím si, že někdo počítal s tímto malým zlomkem z celkových nákladů a je to obrovské číslo,“ řekl Richard Wiles, výkonný ředitel Centra pro integritu klimatu, který zprávu zveřejnil.

Odhady, o kolik by se hladiny moří mohly zvýšit a tedy kolik peněz budou stát ochranné stěny, se nejčastěji zaměřují na rok 2100, uvedl Wiles. Dodal však, že lidé budou platit za změnu klimatu mnohem dříve.

„Vidíme částku v hodnotě téměř půl bilionu v příštích dvaceti letech a nikdo s tím nepočítal. Otázkou tedy je, kdo za to zaplatí? Budou to skutečně daňoví poplatnici? Současný stav je takový, že by neměli platit nic, a to prostě není udržitelné,“ uvedl Wiles.

Podle zprávy bude nejvyšším nákladům čelit Florida, která by měla zaplatit až 76 miliard dolarů. Louisiana se bude potýkat s druhou největší částkou v hodnotě 38 miliard dolarů a jako třetí nejvíce zaplatí Jižní Karolína s 35 miliardami dolarů.

Na některých místech v USA začínají s takovými účty počítat. Například na Staten Island v New Yorku plánují financovat zeď 615 miliony dolarů. Z této částky zaplatí federální vláda 400 milionů dolarů.

Ohříváním planety se hladiny moří zvyšují již od roku 1900. Od tohoto roku globálně vzrostla hladina v průměru o 17 až 20 cm. Podle scénáře Centra pro integritu klimatu by se hladina mohla zvýšit do roku 2100 o 91 cm.

Údaje o nákladech v nové zprávě jsou založeny na prognózách růstu mořské hladiny v rámci scénáře Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu.

Reklama

Doporučované