Hlavní obsah

Ochranný program želv na Kypru slaví úspěch. Jejich počet se za třicet let ztrojnásobil

Video: Marek Baloun, AP

 

Reklama

Želvy druhu kareta obecná a obrovská byly v minulosti na pokraji vyhynutí. Teď, díky snahám Řecka, se jejich počet zvyšuje.

Článek

Na řecké části ostrova Kypr slaví biologové velký úspěch. Počet téměř vyhynulých želv karety obecné a obrovské se za posledních třicet let ztrojnásobil.

Státní program na ochranu želv byl spuštěn v roce 1978, kdy měl v databázi okolo tří set hnízd. V roce 2017 jich biologové napočítali už 1100. Tato hnízda jsou zaměřena, označena a pravidelně sledována. Jednou z procedur, které ochranáři dělají, je například zametání stop po želvích ploutvích v písku.

„Když jsme v roce 1978 odstartovali program, lidé neměli žádnou představu o zachování nebo ochraně biotopu. Tehdy lidé chodili na pláže grilovat, přespávali na nich nebo tam jezdili turisté na člunech. Nyní jsou lidé vůči želvám mnohem citlivější. I obyčejní lidé, když najdou mládě nebo zraněnou želvu, volají úřady a ty volají nám, protože máme záchranné středisko,” popisuje práci jedna z vedoucích programu Myroula Hadjichristophorou.

„Důvod nárůstu želv je ten, že hlídáme jejich hnízda. Chráníme je proti liškám a daří se nám dostat více mláďat do moře. Za dvacet až třicet let tato mláďata dorostou a začnou se sem vracet klást vajíčka. Nárůst je ohromující, na výsledky si ale budeme muset ještě dvacet až třicet let počkat,” dodává další vedoucí Andreas Demetropoulos.

Želvy z rodu kareta se vyskytují hlavně právě ve Středomoří. Většina druhů je ohrožená nebo na pokraji vyhynutí. Počet samic karet obrovských se odhaduje na 1500, samic karet obecných je pak kolem šesti tisíc. Želvy kladou vajíčka v noci, mláďata se po vylíhnutí musí sama dostat zpět do vody. V dospělosti se pak vrací klást vajíčka na tu samou pláž, kde se vylíhla. Na většině těchto pláží platí zákaz vstupu ve večerních hodinách a jsou pod neustálým dohledem ochranářů.

Reklama

Související témata:

Doporučované