Hlavní obsah

Ochromíte celou zemi, kritizuje Hamáčka Hospodářská komora

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Úprava zákonů, podle kterých by zaměstnanci neočkovaní proti covidu či bez testu nemohli na pracoviště, by paralyzovala celou zemi, varuje Hospodářská komora ČR. Firmy už to tak stejně dělají, oponuje šéf svazu obchodu Prouza.

Článek

Na úrovni ministerstev se začíná rýsovat dosud největší zásah proti neočkovaným Čechům. Podle končícího vicepremiéra a šéfa ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) ministerstva zvažují úpravu zákonů tak, aby zaměstnanci neočkovaní proti covidu, bez testu nebo jiného dokladu o bezinfekčnosti nemohli na pracoviště.

Plán, který ministerstva zvažují, by s jistotou paralyzoval nejen tuzemskou ekonomiku, ale také chod celé země, reagovala Hospodářská komora ČR na tiskové konferenci.

„Jsme přesvědčeni, že tak zásadní krok by stát měl nejprve důkladně projednat se zaměstnavateli, aby znali parametry tohoto záměru. Neumíme si představit, že by stát vybraným lidem zakázal pracovat. Výpadek stovek tisíc zaměstnanců z pracovního procesu by s jistotou paralyzoval nejen ekonomiku, ale chod celé země,“ sdělil reakci pro SZ Byznys Miroslav Diro, tiskový mluvčí Komory.

Podle Tomáše Prouzy, prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu, by ale tento návrh mohl výrazně snížit riziko možné dramatické uzavírky v důsledku rozšíření nákazy koronaviru na pracovišti.

„Řada firem už to takto má nastaveno – pro přítomnost na pracovišti vyžadují očkování nebo negativní test, zbytku nabízejí práci z domova. Žádná firma nechce, aby musela uzavírat své provozy, a toto opatření riziko uzávěry výrazně snižuje,“ sdělil Prouza.

Pro pracovní pozice, které vyžadují přítomnost na pracovišti, ale možnost práce z domova není varianta. Podle Jana Hamáčka (ČSSD) by „italský systém“ alespoň zvýšil zájem o vakcinaci. Hamáček po jednání štábu řekl, že možnost změny zákoníku práce posoudí Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Změna by měla fungovat tak, že zaměstnanec bez dokladu by nemohl na pracoviště, překážka by byla na jeho straně.

„Povinnost předložit by přešla na zaměstnance včetně úhrady nákladů,“ uvedl Hamáček. Připomněl, že od listopadu preventivní testy na covid-19 budou mít hrazeny ze zdravotního pojištění už jen děti a mladí do 18 let, dále lidé s alespoň jednou dávkou vakcíny proti koronaviru a ti, kdo se nemohou nechat naočkovat.

Proti tomu se však ohrazuje Českomoravská konfederace odborových svazů. Podle jejího místopředsedy Víta Samka by v době, kdy na zaměstnance a jejich rodiny dopadá velmi negativně šokový růst cen energií a dalších výrobků i služeb, úhrada testování na vlastní náklady zásadně snížila jejich životní úroveň.

„Požadujeme proto, aby náklady takového preventivního opatření nesl stát, včetně nákladů spojených s náhradou mzdy zaměstnance, který by nebyl připuštěn zaměstnavatelem k výkonu jeho práce,“ řekl Vít Samek pro SZ Byznys.

Vládní novela na stole není poprvé. Regulaci, která by podnikatelům a firmám za porušení proticovidových omezení zařídila až třímilionové sankce ve Sněmovně neprošla už v první polovině letošního roku.

Kabinet ji připravil koncem roku 2020 kvůli koronavirové krizi, protože mu zákonný podklad pro ukládání pokut podnikatelům a firmám za porušování restrikcí vydaných na základě krizového zákona chyběl. Senátoři zamítnutí novely zdůvodňovali tím, že je horní hranice pokuty neúměrně vysoká a vedla by k likvidaci firem a živnostníků, kteří se potýkají s dopady restrikcí.

Reklama

Související témata:

Doporučované