Hlavní obsah

Očkovací centrum v Brně? Má zvládnout přes 3000 lidí za den

Foto: Klaudie Břeňová

V záložní nemocnici na brněnském výstavišti se postarají až o tři stovky pacientů s covidem.

Reklama

V záložní nemocnici na brněnském výstavišti začnou příští týden zátěžové testy na očkování. Ukážou, kolik zájemců denně centrum zvládne.

Článek

Záložní nemocnice na brněnském výstavišti se může proměnit ve velkokapacitní očkovací centrum v únoru. Podle informací Seznam Zpráv tam denně dostane vakcínu proti koronaviru až 3500 zájemců. Přesné číslo určí zátěžový test, který vedení kraje a Fakultní nemocnice Brno chystá na příští týden. „Budou se tam očkovat policisté a hasiči, aby se otestovala rychlost a logistika,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Jiří Kasala (ODS).

Týdenní test ukáže, kolik očkování centrum za den zvládne. „Chceme, aby bylo nachystané, jakmile se začne masivně očkovat populace. Mohli bychom zvládnout 3000–3500 zájemců za den,“ sdělil náměstek ředitele FN Brno Ondřej Ludka.

Právě bohunická nemocnice zaštítila provoz záložního špitálu na brněnském výstavišti. Špitál pro covidové pacienty v pavilonu G2 vznikl loni na podzim, kdy vrcholila druhá vlna epidemie. Nemocnice tlak ustály, záložní areál nakonec nebyl třeba. Nyní je zakonzervovaný.

Zda a jak rychle se promění ve velkokapacitní očkovací centrum, rozhodne síla současné epidemie. Pacientů s covidem rychle přibývá, počty lidí s vážným průběhem se blíží dosavadním maximům z listopadu. Záložní nemocnice tak může posloužit covidovým pacientům. „Do 24 hodin jsme schopní tam přijmout lehčí pacienty s onemocněním, ale nějakou rezervu nemocnice v regionu ještě mají,“ sdělil náměstek ředitele FN Brno Ondřej Ludka. Připomněl, že kapacitní problémy už řeší na Vysočině nebo ve Zlínském kraji.

Ludka vyloučil, že by jeden pavilon mohli sdílet nemocní i očkovaní. „Hala má společnou vzduchotechniku, takže v žádném případě. Ale nepředpokládám, že by se časově kryla potřeba hospitalizovat i očkovat,“ dodal Ludka. Vrchol počtu hospitalizovaných očekává v půli ledna.

Podle Kasaly by v krajním případě lékaři mohli využít i jiný z pavilonů. „Řešíme i tuto variantu, kdyby nastala, ale zatím to tak nevypadá,“ poznamenal.

Na jižní Moravu teď každý čtvrtek zamíří patnáct tisíc vakcín. Další podrobnosti proberou členové krizového štábu kraje na zítřejším jednání. Detaily několikrát aktualizované očkovací vládní strategie se dozvěděli v úterý. V první vlně do konce ledna mají dostat vakcínu zdravotníci a nejrizikovější skupiny obyvatel, především lidé starší 80 let. „Z první etapy nakonec vypadli policisté a hasiči. Osobně bych uvítal, aby se mohli očkovat všichni ze záchranných složek, kteří s nemocnými přicházejí častěji do styku,“ řekl Kasala.

Štáb bude také řešit zajištění personálu. FN Brno počítá s využitím speciálního Emergency medical teamu, ale masivní očkování nepokryje jen svými zaměstnanci. „Kraj už nyní organizuje dobrovolníky. Budou to ambulantní specialisté, praktičtí lékaři, dobrovolníci z krajských nemocnic,“ vysvětlil Ludka.

Očkovací centra mají vzniknout při každé nemocnici, bude jich přibývat i s dalšími schválenými vakcínami.

Hejtmani mají posílat připomínky k očkovací strategii do pátku. Jan Grolich (KDU-ČSL) chce za jižní Moravu řešit náklady na financování očkovacího centra na výstavišti. „Podle vládní strategie má být centrum potřeba až od dubna. Chceme být připraveni dříve,“ řekl hejtman. Bude také apelovat na vznik call centra, které bude řešit přihlášky starších lidí do rezervačního systému na webu.

Záložní špitál v Brně vznikl loni na začátku listopadu. Je v něm připravených tři sta lůžek pro nemocné. Městská společnost Brněnské veletrhy a výstavy pavilon pronajala za symbolickou korunu. „Časově to není nijak omezené. Pavilon je blízko tramvajové zastávky. Můžeme zprovoznit i více vjezdů pro auta,“ uvedl mluvčí výstaviště Jaroslav Bílek.

Reklama

Doporučované