Hlavní obsah

Očkovací maraton. Podívejte se na grafy, jak moc zaostává Česko

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Celosvětově se aplikovalo více než 564 milionů dávek vakcíny proti onemocnění covid-19. Nejvíce naočkovaných má Izrael, v unijním srovnáním vede Malta. Seznam Zprávy přinášejí přehled stavu očkování v jednotlivých zemích.

Článek

Česko očkuje již více než tři měsíce a za tu dobu tady zdravotníci podali přes 1,6 milionu dávek. Plně naočkovaných je zatím přes 460 tisíc lidí, což odpovídá 4,3 procentům obyvatel.

Očkování stále probíhá pouze u prioritních skupin obyvatel, jako jsou zdravotníci, pracovníci a klienti v sociálních službách či lidé starší sedmdesáti let. Od konce února do 28. března se k očkování mohli registrovat také učitelé a nepedagogičtí pracovníci ve školských zařízeních, minulou středu se pak přístup do registračního systému otevřel i lidem s chronickým onemocněním bez ohledu na věk.

Premiér Andrej Babiš (ANO) nedávno oznámil, že po Velikonocích by se mělo denně očkovat 100 tisíc lidí. V současné době však počet podaných dávek za den naopak klesá a sedmidenní průměr se pohybuje kolem třiceti tisíc.

V Česku se v současné době očkuje vakcínami od společností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca, které schválila Evropská léková agentura (EMA). V polovině března dokončila EMA schvalovací proces i pro vakcínu Janssen od výrobce Johnson & Johnson. Do Česka by měla dorazit v dubnu, přestože premiér Babiš nejprve uváděl, že k dostání příští měsíc ještě nebude.

„Bylo tady nějaké nedorozumění o tom, že ta vakcína do ČR v dubnu nepřijde. Naštěstí se to nepotvrdilo. Je to tak, že přijde, ale v menším množství. Bude se jednat o zhruba 30 tisíc až 40 tisíc dávek balení v dubnu,“ sdělil minulou středu poslancům ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Vakcíny schválené Evropskou lékovou agenturou

Vakcína Comirnaty od výrobce Pfizer/BioNTech, schválena 21. 12. 2020

Vakcína COVID-19 Vaccine Moderna od výrobce Moderna, schválena 6. 1. 2021

Vakcína Vaxzevria* od výrobce AstraZeneca, schválena 29. 1. 2021

Vakcína COVID-19 Vaccine Janssen od výrobce Johnson & Johnson, schválena 11. 3. 2021

*Koncem března došlo k přejmenování vakcíny, její předchozí název byl COVID-19 Vaccine AstraZeneca.

Ze zemí EU nejvíce očkuje Malta

Česká republika zatím stále zaostává za průměrem Evropské unie, přestože se za poslední měsíc rozdíl v počtu podaných dávek na sto obyvatel zmenšil. Začátkem března Česko aplikovalo osm dávek vakcíny na sto obyvatel, v EU to bylo 9,5. Z posledních dostupných dat vychází v EU 15,7 dávky na sto obyvatel, Česko jich na stejný počet lidí eviduje 15.

Nejvíce z unijních zemí v současné době očkuje Malta, kde obě dávky vakcíny obdrželo již více než 11 procent obyvatel. Středomořský ostrovní stát očkuje pouze vakcínami, které schválila EMA. Země si více dávek zajistila odkoupením těch, které ze svého přídělu odmítly jiné členské státy EU.

Izrael a Gibraltar díky očkování již rozvolňují

Celosvětově má naočkovanou největší část populace Izrael. Ukončené očkování tam má 53 procent obyvatel. Izrael proto mohl začít pomalu rozvolňovat. Držitelé takzvaného zeleného pasu, který ukončené očkování potvrzuje, mohou využívat znovuotevřené hotely, bary, restaurace nebo posilovny.

K rozvolnění díky očkování se uchýlil i Gibraltar. Britské zámořské území na jihu Pyrenejského poloostrova naočkovalo již 70 procent dospělé populace a zrušilo opatření proti šíření koronaviru. Lidé nemusí na ulici nosit roušky, byl zrušen i zákaz nočního vycházení a bary a restaurace mohou být otevřené až do druhé hodiny v noci.

Ze zemí V4 má nejvíce naočkovaných Maďarsko

V porovnání se zeměmi visegrádské skupiny má nejmenší proočkovanost Česká republika. Nejvíce očkuje Maďarsko, které kromě vakcín schválených EMA používá i ruskou látku Sputnik V a vakcíny od čínské firmy Sinopharm. Nově schválilo pro nouzové užití vakcíny od další čínské společnosti CanSino Biologics.

Plně naočkovaných je v současné době v Maďarsku zhruba sedm procent populace, což je nejvíce ze zemí Visegrádu. V Polsku má ukončené očkování přes pět procent obyvatel, na Slovensku 4,7 procenta. V Česku dosud obě dávky obdrželo více než 4,3 procenta obyvatel.

Reklama

Doporučované