Hlavní obsah

Očkovací skandál očima čtenářů: Babiš jako velitel všeho to nezvládá

Foto: Profimedia.cz

Ve Státním zdravotním ústavu byli nedostatkovou vakcínou proti koronaviru naočkováni úředníci a jejich rodinní příslušníci.

Reklama

Rozhořčení a slova o papalášství. Na očkovací aféru, kdy ve Státním zdravotním ústavu dostávali vakcínu proti covid-19 úředníci i jejich příbuzní, reagují rozhořčení zdravotníci a lidé v první linii.

Článek

Podle zjištění Seznam Zpráv byli ve Státním zdravotním ústavu nedostatkovou vakcínou proti koronaviru naočkováni úředníci a jejich rodinní příslušníci. V řadě případů šlo přitom o pracovníky, kteří určitě nepatří do prioritních skupin. Vinu za to podle ministra zdravotnictví Jana Blatného nese ředitel ústavu Pavel Březovský – ten ve čtvrtek rezignoval.

Jako absolutně nepřijatelný označuje postup ústavu i premiér Babiš. Přesto se v diskuzích Seznam Zpráv ozývají rozhořčení zdravotníci a lidé v první linii, kteří na svou vakcínu dosud čekají.

„Dva měsíce jsem každý den v práci s covid pacienty v nemocnici na standardních lůžkách i JIP a pokaždé dostávám zprávu, že vakcíny je málo a mám čekat na další týden, zda přijdou a v jakém množství. Tak kde to jsme? 37 let pracuji v nemocnici a takto se o nás ministerstvo stará. Už nemám sílu být trpělivá,“ uvádí Táňa Sadaková.

„Jako lékárník/zdravotník první linie, co se denně vídá se 150 pacienty (z velké části s akutními respiračními příznaky) s hypertenzí, astmatem a poruchou srdečního rytmu, jsem moc rád, že pán při kontrole vodovodu a paní u laboratorních myšek budou chránění proti covidu,“ píše diskutující Jirken Kutcher. Reaguje na to, že podle zjištění Seznam Zpráv vakcínu dostali i ti zaměstnanci Státního zdravotního ústavu, kteří nespadají do prioritní kategorie.

„Ano, to by bylo fajn, ale ono to bohužel tak není. Proto je to absolutní skandál. Mám v rodině několik lidí pracujících ve zdravotnictví a nikdo tuto nabídku neměl a nemá. To bylo jen pro pár vyvolených,“ reaguje Petr Hegger.

Diskutující se pozastavují i nad tím, zda premiér Babiš, který očkování v České republice koordinuje sám, má o procesech přehled a jak se vakcíny vlastně distribuují.

„Někdo jim ty dávky vakcíny přece dal. Takže po panu řediteli (Březovském - pozn. red.) by měl přijít další člověk, který je za toto zodpovědný. Pan premiér by už měl konečně také nést nějakou zodpovědnost za to jeho vychloubání ze dne 9. 1. 2021. Vakcíny jsou přece někde evidované. Určitě se předávají oproti podpisu, ne?“ ptá se čtenářka Markéta Rejzková.

„Odkud měl pan ředitel vakcínu? Kdo mu ji dal? Kdo mu přikázal naočkovat zaměstnance? Jak je možné, že o tom nevěděl pan Babiš, hlavní velitel všeho?“ píše Radek Frej.

„To, že se bude prioritizace někde porušovat, to se dá bohužel očekávat. Ale spíš mě zaráží, že se na SZÚ dostalo o tolik více vakcín, než kolik tam mají ve skutečnosti zdravotníků. Tam pochybila hlavně centrální distribuce. Mělo by se hlídat, aby vakcíny putovaly k těm nejpotřebnějším a v příslušném množství,“ dodává Vladimír Kovář.

Na otázku, zda jako očkovací koordinátor o přidělení vakcín pro Státní zdravotní ústav věděl, premiér Babiš na čtvrteční tiskové konferenci s ministrem zdravotnictví jasně neodpověděl.

Reklama

Doporučované