Hlavní obsah

Očkovaná Británie válčí s deltou. A svět se dívá

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Svět sleduje s očekáváním, jakým způsobem se Velká Británie vypořádá s převládající mutací delta. V době, kdy patří mezi nejproočkovanější země na světě.

Článek

Podle Světové zdravotnické organizace se mutace delta stane celosvětově dominantní. Ve Spojených státech tvoří pětinu všech případů a očekává se, že převládne v horizontu týdnů. Ve Velké Británii tvoří 91 % případů. Nakažlivější varianta přispívá také k nárůstu případů v kontinentální Evropě. Například ve Francii, kde se hovoří o možné čtvrté vlně nebo v Portugalsku a Španělsku, kde aktuální nárůst případů je nejvyšší za posledních několik měsíců.

Oproti jiným státům se nicméně Velká Británie nachází v unikátní pozici. Počty nakažených sice přibývají (za včerejšek 27 556) a začínají se podobat číslům z vrcholu první pandemické vlny v zemi, vysoká je nicméně i míra proočkovanosti. Podle britského Guardianu dostalo první dávku 67,4 % Britů. Obě dávky pak téměř polovina národa (49,8 %). Efekt vysoké míry proočkovanosti je především v radikálním snížení počtu zemřelých.

Zatímco při první vlně (při podobných hodnotách těm aktuálním) denně umíralo přes 400 osob, za včerejšek jich zemřelo 22. Situace v souvislosti s covidem-19 je klidná i v nemocnicích. Při vrcholu první vlny bylo v nemocnicích hospitalizováno přes 16 200 lidí a na ventilátorech bylo připojeno 1397 Britů. Aktuálně přitom leží podle dat britské vlády ze čtvrtka v nemocnicích 1720 pacientů, z toho na umělé ventilátory je jich připojeno 283.

Podle posledních odhadů navíc méně než jedna z tisíce nákaz vede k úmrtí. Na vrcholu druhé vlny to přitom byla jedna infekce z 60, uvádí britská BBC. Denní bilance úmrtí se navíc dlouhodobě od konce března, kdy bylo naočkováno první dávkou přes 45 % obyvatel, drží v hodnotách jednotek či pár desítek nezávisle na tom, kolik nových případů nákazy je odhaleno.

Jak se ale bude situace vyvíjet dál, není jasné. Přestože se ukazuje na výhodu vakcín v souvislosti s úmrtím, možnost nákazy stále trvá. Podobně i riziko snazšího přenosu. Infikovaní variantou delta navíc mají až dvakrát vyšší pravděpodobnost hospitalizace. Podle analýzy Public Health England se přenáší až o 60 % rychleji než varianta alfa, píše Guardian.

Velká Británie se nicméně upíná na efektivnost vakcín. Ty od společností Pfizer/BioNTech a AstraZeneca sice nejsou tak odolné po první dávce jako proti variantě alfa, nicméně dvě dávky snižují riziko hospitalizace po nákaze deltou až o 96 %.V souvislosti s ní také vědci uvádí, že pro kolektivní imunitu je potřeba naočkovat 85 % národa. K tomu má ale i Velká Británie zatím daleko. „V tuto chvíli je jasné, že nemáme naočkováno dostatek lidí, abychom zastavili cirkulaci viru,“ říká profesor a epidemiolog Mark Woohouse z univerzity v Edinburghu.

Vývoj v zemi proto sleduje se zájmem celý svět. „Lidé nepochybně budou sledovat Spojené království a z našich zkušeností se budou učit,“ uvádí například profesor David Salisbury, bývalý ředitel imunizace na ministerstvu zdravotnictví. Dodává také, že virus jen tak nezmizí.

Podobně hovoří i jedna z předsedkyní vládního výboru v Hongkongu pro SARS Siân Griffithsová z Chinese University Hong Kong. Ta uvádí, že ostrovní stát sledují se zájmem všechny země jihovýchodní Asie. „Co si aktuálně uvědomujeme, je, že svět bez covidu-19 už nebude,“ dodává.

Reklama

Doporučované