Hlavní obsah

Očkovaní Američané se mohou setkávat, cestování je zatím nejasné

Foto: Profimedia.cz

Očkování řidičů v texaském Round Rocku.

Reklama

Spojené státy patří mezi premianty v rychlosti očkování, za posledních 24 hodin bylo v celé zemi naočkováno 2,2 milionu lidí.

Článek

Američané plně naočkovaní proti covidu-19 se mohou bez roušek setkávat s již naočkovanými osobami nebo blízkými, u nichž je malé riziko těžkého průběhu nemoci. Doporučení vydalo americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí.

Nové pokyny vydalo Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v pondělí, doporučení okomentovala šéfka úřadu během brífinku v Bílém domě. „Covid-19 si nadále na našem národu bere obrovskou daň. Stejně jako vy, i já chci mít možnost vrátit se ke každodenním činnostem a potkávat se se svými rodinami a komunitami,“ cituje CNN doktorku Rochelle Walenskyovou.

Podle CDC se plně očkovanou osobou stává dva týdny po druhé dávce vakcíny od společností Moderna a Pfizer nebo dva týdny po jediné dávce vakcíny Johnson & Johnson. Spojené státy patří mezi premianty v rychlosti očkování, za posledních 24 hodin bylo podle agentury Reuters v celé zemi naočkováno 2,2 milionu lidí. „Čím více lidí bude očkováno, tím více klesá počet nových případů nákazy. Těšíme se tak na další aktualizaci těchto doporučení,“ řekla v Bílém domě Walenskyová.

Lidé plně naočkovaní proti covidu-19 se tak nově mohou bez roušek v menším počtu setkávat s dalšími již očkovanými osobami nebo s blízkými z jedné domácnosti, u nichž není vysoké riziko těžkého průběhu onemocněním covidem-19. Na veřejnosti nebo při setkání se členy různých domácností by si ale podle doporučení lidé měli stále zakrývat dýchací cesty a udržovat odstup i po plném očkování.

Plně očkované osoby také nemusí do čtrnáctidenní karantény v případě kontaktu s asymptomatickým případem nákazy. CDC ale nadále doporučuje sledovat možné příznaky onemocnění covidem-19. Lidé by také měli nadále nosit roušky a dodržovat rozestupy na veřejnosti, vyhýbat se středně velkým a velkým davům a špatně větraným prostorům. Také by měli udržovat důkladnou hygienu rukou a v případě příznaků nemoci podstoupit test na covid-19.

Ke změně ale nedošlo v oblasti cestování. Lidé by podle doporučení CDC nadále měli cesty, které nejsou nutné, odložit. Walenskyová uvedla, že cestovní pravidla zůstanou pro očkované stejná, dokud nebude k dispozici více údajů o tom, jaké procento očkovaných lidí může virus přenášet. Šéfka CDC dodala, že než bude cestování bezpečné, bude potřeba naočkovat „větší část populace“.

„Asi 90 procent země stále není plně očkováno,“ upozornila Walenskyová. Cestování podle ní přináší příliš velké riziko, protože se během něj setkává velké množství lidí a hrozí také šíření různých mutací koronaviru. „Pokaždé, když došlo v USA k nárůstu cestování, vzrostl i počet nových případů nákazy,“ dodala Walenskyová. Ve Spojených státech je podle CNN zatím oběma dávkami naočkováno asi 30 milionů lidí, týdenní průměr nových případů nákazy aktuálně dosahuje 60 tisíc případů za den.

Reklama

Doporučované