Hlavní obsah

Očkování bez rezervace? Dostane se i na pár šťastlivců mimo „papaláše“

Foto: Tomáš Svoboda

V Brně na výstavišti nyní očkují okolo 130 seniorů za den. Zvládli by i třicetkrát víc, ale chybí vakcíny.

Reklama

Některé nemocnice pracují se seznamy „náhradníků“ na očkování. V Brně dostane vakcínu i několik lidí za den, kteří nejsou v centrálním systému. Umožňuje to přísné šetření s dávkami.

Článek

Je to přesně stanovený systém. Co patnáct minut, to šest objednaných lidí. Na brněnském výstavišti funguje největší očkovací centrum v Česku. Při dostatku vakcín by tady odbavili až 3600 lidí za den. „Nyní jich denně naočkujeme 126 nebo 132,“ vysvětlil vedoucí tamního Medical týmu Milan Krtička.

Právě násobky šesti hrají při nakládání s vakcínou od firmy Pfizer/BioNTech důležitou roli. Z jedné ampule lékárník natáhne očkovací látku do šesti stříkaček. Co dělat, když se objednaný z očkování omluví, nebo jej k němu nepustí zdravotní komplikace? „Máme připravený seznam náhradníků z dané skupiny. Je tam samozřejmě prioritizace dle věku. Takže nyní lidé nad osmdesát let,“ popsala mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá. Právě nemocnice má chod centra na starosti.

Důkladné dělení šesti je nutné kvůli přísnému skladování této vakcíny. Dlouhodobě ji lze uchovat jen při teplotě minus 70 stupňů Celsia. „A při natažení do stříkaček vydrží jen pět až šest hodin,“ vysvětlila lékárnice z očkovacího centra Ivana Páralová.

Zájemce může přímo na místě z očkování vyřadit třeba horečka, nebo dřívější silné reakce na očkování. „Kontraindikací je minimum. Také se stane, že lidé přijdou těsně po tom, co covid prodělali. Při bezpříznakovém průběhu je třeba odstup týden, po covidu s příznaky čtrnáct dní,“ upřesnil Krtička.

Rozbalené ampule tak do dalšího dne nevydrží. „Naší snahou je buď lahvičku neotevřít, ale zároveň nesmím omezit kohokoli objednaného,“ upřesnil Krtička.

Pokud tedy v ampuli zůstane jedna až pět dávek, sahají dobrovolníci právě k náhradníkům. „Stává se to minimálně, jednotky lidí za den. Kontaktujeme je a oni se ještě ten den dostaví,“ doplnila Plachá.

Osmdesátníci se mohou hlásit do náhradnického „registru“ nebo e-mailem. Pracovníci FN Brno však upozorňují, že se dostane na minimum takových zájemců. „Zkouší to hodně lidí mimo tu věkovou skupinu. Když počítáme lidi nad osmdesát, už nyní jsou v pořadníku vyšší desítky zájemců. Do e-mailu je třeba nahlásit ročník narození, kontaktní údaje, pojišťovnu a rodné číslo,“ řekla Plachá.

„Pozor na plané naděje. Na náhradníky nedojde každý den,“ doplnil Krtička. Zároveň odmítl jakoukoli protekci. „Jedeme přesně podle pořadníku.“

Plachá potvrdila, že v centru výjimečně naočkují i doprovod. „Třeba když přijdou partneři starší osmdesáti let a rezervace v centrálním systému se podařila pouze jednomu z nich. Ale nejsme schopní to zaručit,“ zdůraznila Plachá. Každý den také přijde několik lidí, kteří to prostě jen zkouší. „Jsou to jednotky lidí. Když někdo přijde naslepo, samozřejmě nemůžeme vyhovět,“ řekla Plachá.

Premiér Andrej Babiš (ANO) několikrát zdůraznil, že je třeba očkovat co nejvíc a s vakcínami neplýtvat. Podle oslovených zařízení nemocnice nemají od Ministerstva zdravotnictví jasný metodický pokyn, jak zacházet s otevřenými ampulemi. „U zaměstnanců máme interní systém, takže v případě potřeby můžeme oslovit další zdravotníky. Hned první den nám přebývaly dávky u tří seniorů. Obvolali jsme náhradníky a někteří byli ochotní hned přijet. Vakcín je málo, nic se zbytečně nevyhazuje,“ uvedla mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Ministerstvo zdravotnictví reagovalo, že by nemocnice opravdu měly mít systém náhradníků. „Obvykle jde o zdravotníky, kteří spadají do kategorie 1A. Když se tedy objednaný pacient nedostaví, využijí se tyto seznamy náhradníků, aby vakcína nebyla znehodnocena,“ uvedla mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

Nejasnosti, jak v případě přebývajících dávek postupovat, na startu roku nahrály předbíhání. Třeba v pražské Všeobecné fakultní nemocnici se v lednu přednostně nechal naočkovat kuchař Zdeněk Pohlreich. Redakce Seznam Zpráv upozornila na několik dalších případů předbíhání.

Pražská nemocnice v první fázi udělala takzvaný seznam náhradníků, kteří se mohli očkovat, pokud by zbyly dávky vakcín. „Vytvářeli jsme vlastní seznamy, kde byli zdravotníci z první linie, kteří se dostávají do kontaktu s covidovými pacienty, ale vše se rozbíhalo volněji a seznamy nebyly plné ze strany našich zdravotníků,“ vysvětlila mluvčí Marie Heřmánková.

Reklama

Doporučované