Hlavní obsah

Novinka v cestování. Od zítra bez testu i karantény za jedné podmínky. Očkování

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Reklama

Češi se budou moci vracet z „oranžových“ a „červených“ zemí domů bez testu a bez karantény. Podmínkou je, že musejí být naočkovaní a mít alespoň 14 dní po druhé dávce.

Článek

Podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka se budou moci od úterý naočkovaní Češi vracet z „oranžových“ a „červených“ zemí domů bez testu a bez karantény. Musí však mít po druhé dávce očkování, a to alespoň čtrnáct dní.

„Je to první krok k obnovení běžného cestování. Další kroky budou následovat,“ napsal ministr v pondělí na Twitter.

Podstoupit test na covid-19 před vstupem na území Česka je povinné už jen při návratu ze zemí spadajících do tmavě červené kategorie, tedy do území s nejvyšší mírou rizika. Patří do ní menší část členských států Evropské unie a také většina třetích zemí, mezi nimi Británie.

Pro návraty ze zemí s vysokým a středním rizikem nákazy, tedy červené a oranžové kategorie zemí, se test před návratem do ČR aktuálně vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu.

Při návratu z červených zemí musí lidé podstoupit PCR test nejpozději pět dní po příjezdu, při příjezdu z oranžových států pak PCR či antigenní test ve stejném termínu. To už nebude platit pro očkované. Nejdříve pátý den po návratu je nutné test absolvovat při příjezdu z tmavě červených zemí. Do té doby musí být lidé v samoizolaci.

Osoby, které se vrátily ze zemí oranžové, červené a tmavě červené kategorie, musí nosit 14 dní všude mimo domov respirátor, a to i ve venkovních prostorech.

Které země jsou červené a oranžové

Ode dneška mezi červená území patří Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Itálie, Lichtenštejnsko, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Monako, Německo, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, San Marino, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švýcarsko a Kanárské ostrovy.

V oranžové kategorii jsou Finsko, Irsko, Island, Malta, Norsko, Portugalsko a Azorské a Baleárské ostrovy. V tmavě červené se nachází státy jako Chorvatsko, Francie nebo třeba Švédsko a další.

Stále také platí zákaz cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření nových mutací koronaviru. Týká se to Peru, Kolumbie, Botswany, Brazílie, Svazijska, Jihoafrické republiky, Keni, Lesotha, Malawi, Mosambiku, Tanzanie, Zambie, Zimbabwe a Indie. Zákaz platí do konce května.

Žádná z povinností neplatí pro zelené země s nízkým rizikem nákazy. Z evropských států k nim patří Vatikán, z dalších zemí Austrálie, Jižní Korea, Nový Zéland, Singapur a Thajsko.

Reklama

Doporučované