Hlavní obsah

Očkování chce Johnson zrychlit. Nyní zůstane Anglie doma, a to celé týdny

Foto: Profimedia.cz

Chození ven bude omezené jen na nezbytné nákupy, cesty do práce a cvičení.

Reklama

Zůstaňte doma, nařídila Angličanům vláda Borise Johnsona. Nebývale tvrdý lockdown má trvat minimálně do poloviny února. Situace v nemocnicích je už tak kritická, že tam začínají odkládat i urgentní operace rakoviny.

Článek

V Anglii platí od dnešního rána už třetí vládní lockdown, který je vůbec nejpřísnější za celé období pandemie. Vláda premiéra Borise Johnsona se na něm dohodla ve snaze zabránit totálnímu kolapsu zdravotnictví, které zoufale čelí záplavě nových případů nemoci covid-19.

„Následující týdny budou nejtěžší. Vím, jak tvrdé to je, jak jste frustrovaní, a vím, že máte vládních pokynů k porážce viru dost. Ale teď musíme víc než kdy jindy táhnout za jeden provaz,“ vzkázal občanům britský premiér Boris Johnson.

Obyvatelé Anglie musejí ode dneška zůstávat doma, výjimkou jsou nákupy základních potřeb, cesta k lékaři, péče o zranitelné lidi a možnost jít si ven zacvičit. Zkušenosti z jarních lockdownů zřejmě vládu vedly k ještě jedné výjimce - ven z domu mohou vyjít i lidé prchající před domácím násilím.

Přespávat mimo domov je zakázáno. Do práce mají lidé chodit jen tehdy, pokud není možné vykonávat zaměstnání z domova. Vláda také rozhodla o uzavření základních i středních škol, které přecházejí na distanční výuku. Otevřené zůstávají jen školky.

Premiér prohlásil, že by v této situaci nebylo fér studenty zkoušet, letní zkoušky GCSE (ekvivalent českých vysvědčení z deváté třídy) a A-level (obdoba českých maturit) se proto ruší.

Pokud si půjdou lidé ven například zaběhat, mohou vyrazit ve společnosti jedné osoby, a to i z jiné domácnosti. Skupinový sport venku i uvnitř je ale zakázán, výjimku dostaly jen profesionální soutěže.

V únoru dva miliony vakcín týdně

Kromě obchodů nabízejících základní potřeby mohou zůstat otevřená i zahradnictví nebo optiky, restaurace mohou nabízet doručování - to se ale týká pouze jídel, ne alkoholu. Uzavřená zůstanou například i kadeřnictví. Na pohřbech se smí sejít maximálně 30 lidí a svatby by se měly povolovat jen výjimečně.

Otevřené zůstávají kostely, mešity či synagogy, a to včetně bohoslužeb. Do zahraničí se povolují jen nezbytné cesty, očekává se i omezení pohybu v rámci Anglie. Země také zpřísní hraniční kontroly a po příchozích bude vyžadovat negativní testy. Všechna výše uvedená pravidla by měla platit až do 15. února, tedy více než měsíc.

Johnson zároveň slíbil, že země vstupuje do závěrečné fáze boje proti viru, který by měla vymýtit očkovací kampaň. Ta bude podle premiéra zrychlovat a od půlky února by měli Britové dostávat až dva miliony dávek vakcíny týdně.

Tvrdá opatření mají podporu veřejnosti. Podle průzkumu agentury Savanta ComRes s tvrdým lockdownem souhlasí čtyři z pěti dotázaných.

50procentní nárůst nemocných za týden

Vláda reagovala na prudký nárůst nakažených - jen za posledních 24 hodin jich přibylo více než 58 tisíc, což je 50procentní nárůst oproti stejnému dni v minulém týdnu. O pětinu pak stoupl počet úmrtí, který den před vyhlášením lockdownu dosáhl čísla 406.

Roste také počet hospitalizovaných, kterých bylo včera v Anglii přes 26 tisíc, tedy o 30 procent více než minulé pondělí. I proto je lednový lockdown vůbec nejpřísnější. Například v listopadu byly restaurace a bary rovněž uzavřené, oproti nynějšímu stavu ale mohly alespoň chodit děti do školy.

Čtyři britští úředníci, kteří mají na starost boj proti koronaviru, zdůraznili, že případy narůstají takřka po celé zemi a v nejbližších 20 dnech reálně hrozí kolaps zdravotnictví. Zemí se šíří především nová, více šiřitelná mutace koronaviru. Stupeň pohotovosti je nyní na nejvyšší páté příčce ohrožení.

O skutečné krizi v britských nemocnicích svědčí i oznámení londýnské King’s College, jedné z největších britských nemocnic. Ta v tomto týdnu zruší plánované operace pacientů s rakovinou, protože lůžka na jednotkách intenzivní péče jsou zabraná nemocnými s covidem. Někteří lékaři se podle listu The Guardian nyní obávají, že odklad už tak urgentních operací může vyústit v rozšíření rakoviny do dalších částí těla nebo do stavu, kdy už nemocné nebude možné operovat.

King’s College zatím zrušila plánované operace u dvou pacientů, další ale zřejmě budou přibývat. Podobná situace navíc nejspíš postihne i další nemocnice, které budou nuceny pacientům nabízet místo operací chemoterapii, aby alespoň zastavily šíření rakovinotvorných buněk.

Johnson ignoruje rady odborníků, tvrdí opozice

Kromě Anglie platí lockdowny i v dalších částech Spojeného království. Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová už dříve ohlásila lockdown do konce ledna s tím, že uzavřené zůstanou i školy. Ty budou spoléhat na distanční výuku i ve Walesu, minimálně do 18. ledna.

Vyhlášení lockdownu podpořil i šéf opozičních labouristů Keir Starmer: „Bylo to nevyhnutelné, potřebovali jsme restrikce, proto jsem po nich volal,“ citoval ho deník The Times. Zmínil také odškodnění, jež by měli dostat rodiče, kteří nejsou kvůli péči o děti schopni pracovat.

Kritika na Johnsonovu adresu naopak zazněla od dalšího opozičního lídra, šéfa liberálních demokratů Eda Daveyho. Premiér si podle něj zvykl reagovat na rady expertů příliš pozdě: „Obávám se, že premiér přichází s lockdowny vždy příliš pozdě. Zpozdil se s tím prvním i s tím druhým a třetím - proto, že ignoruje rady odborníků.“

Reklama

Doporučované