Hlavní obsah

Čísla o očkování: Jedna skupina drží v ruce úspěch Česka

Při stávajícím tempu očkování by první dávku mohli mít všichni zhruba do měsíce. Problém je, že zbývá 3,5 milionu lidí, kteří rozhodnutí nejsou. O vakcínu stojí lidé s vyšším vzděláním, odpůrci mají častěji vzdělání nižší.

Reklama

Článek

Seznam Zprávy vyčíslily, kolik lidí je v tuto chvíli očkovaných, kolik se jich chystá a kolik jich vakcínu odmítá.

Jak číst graf?

Výpočty kříží dvoje data:

1. Základní přehledy ÚZIS o vakcinovaných podle věkových kategorií.

2. Průzkum PAQ o chování lidí během pandemie a o plánech nechat se očkovat nebo nikoli.

3. Najetím myši na vybraný sloupec v grafu se zvýrazní detaily.

4. Graf obsahuje všechny věkové kategorie nad 18 let s tím, že u dětí a mladistvých se průzkum neprováděl.

Ze tří milionů lidí, kteří už zahájili očkování, má v tuto chvíli ukončenou vakcinaci zhruba jeden milion 100 tisíc. Další dva miliony už dostaly první dávku vakcíny a k tomu je milion lidí pevně rozhodnut nechat se očkovat.

Milion lidí je rozhodnuto očkování nepodstoupit vůbec.

Nerozhodnutých je nyní zhruba 3,5 milionu lidí a ti jsou složeni ze tří skupin: největší z nich (1,6 milionu lidí) se kloní k možnosti, že se očkovat spíše nechají. Variantu spíše ne uvádí zhruba 950 tisíc a jeden milion 100 tisíc lidí zatím neví.

Právě na velkou skupinu nerozhodnutých cílí i současná vládní kampaň. Počet naočkovaných může podle expertů nakonec rozhodnout o úspěchu Česka v boji s pandemií.

Podle Jana Pačese, odborníka z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR, je hlavním argumentem pro očkování zejména schopnost viru mutovat v prostředí, které mu sami vymezujeme.

„Obavy virologů a molekulárních genetiků jsou takové, že když zůstane nějaká skupina, kde se virus bude moci dále šířit, tak se tam také šířit bude a stane se to, co se stalo v Brazílii, Velké Británii a dalších zemích, kde se epidemie vymknula kontrole,“ řekl před časem Pačes pro Seznam Zprávy v souvislosti s očkováním dětí.

Odhady vycházejí z průzkumu sociologické výzkumné organizace PAQ Research, která dlouhodobě sleduje chování lidí v době pandemie. V porovnání s únorovými daty ubylo odpůrců očkování a naopak zájemců je nyní kolem 60 procent ve skupině dospělých lidí. Největší zájem je o vakcínu od výrobce Pfizer/BioNTech.

Čím nižší vzdělání, tím silnější odpůrci očkování

Větší ochotu k očkování projevují lidé alespoň se středoškolským vzděláním s maturitou nebo lidé ve vyšším věku, kteří patří ke skupinám, u nichž je vyšší pravděpodobnost, že nemoc covid-19 u nich bude mít vážnější průběh. Naopak méně ochotní nechat se očkovat jsou lidé s nižším dosaženým vzděláním.

Seznam Zprávy podrobně sledují vývoj očkování na úrovni krajů i obcí s rozšířenou působností.

Do měsíce může mít většina zájemců první dávku vakcíny

Při současném tempu by zhruba do jednoho měsíce mohli dostat první dávku vakcíny úplně všichni, kdo o očkování stojí.

Detailní monitoring vakcinace podpořil Nadační fond nezávislé žurnalistiky.

Reklama

Doporučované