Hlavní obsah

Rusko zažívá nejsilnější vlnu epidemie. Kdo nechce očkování, dostane vyhazov

Foto: Profimedia.cz

Záběr z očkování v Rusku.

Reklama

Úředníci Kremlu stále opakují, že očkování proti koronaviru je v Rusku dobrovolné. Například moskevské úřady však přijaly politiku, která některým tamním obyvatelům víceméně nedává na vybranou.

Článek

„Očkování zůstává dobrovolné,“ cituje web CNN slova mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova. „Pokud Moskevčan pracuje v sektoru služeb, a musí tedy obdržet vakcínu, ale rozhodl se očkování nepodstoupit, musí prostě v sektoru služeb přestat pracovat. Pokud chce, bude si pak hledat práci na místě, které nesouvisí s oblastmi, kde se zavedlo povinné očkování.“

I když tak Peskov říká, že člověk může podání vakcíny odmítnout, mezi řádky lze číst možnost ztráty živobytí, pokud tak opravdu udělá. Podle agentury AP přitom nejde pouze o Moskvu, podobné opatření – i když mírnější – zavedly i další oblasti. O rozhodnutí moskevských úřadů o povinné vakcinaci pracovníků v sektoru služeb psala média již v polovině června.

Agentura Tass tehdy informovala, že se povinné očkování bude týkat zaměstnanců v obchodech, veřejném stravování, dopravě, vzdělávání nebo v kultuře. Podle odhadů se vyhláška měla dotknout asi 60 % pracovníků. Jako cíl úřady stanovily zorganizovat očkování první dávkou vakcíny nebo jednodávkovým očkovacím preparátem do 15. července a očkování druhou dávkou do 18. srpna.

Pandemie covidu-19 Rusko zasáhla tvrdě, povinné očkování se ale s úspěchem příliš nesetkává. „Donutila mě k tomu má práce. Řekli mi, že se musím nechat očkovat,“ sdělil CNN IT specialista Yegor, který novinářům nechtěl poskytnout své celé jméno. Během práce se prý nepotkává s klienty, přesto však vakcinaci podstoupit musel.

„Vlastně si myslím, že je špatné, že tohle udělali. Má to být dobrovolné, ale ve skutečnosti je to ‚dobrovolně povinné‘,“ uvedl Yegor. „Není to správné. Každý člověk musí mít svobodnou volbu, jestli se nechá, nebo nenechá očkovat.“

Ruské úřady se již snažily občany k očkování nalákat „po dobrém“, nabízely jim dokonce účast v loteriích o nová auta i byty. Plán naočkovat 30 milionů lidí do poloviny června ale zůstal minulostí a přístup země se zřejmě mění.

„Dříve či později budou na všechny tlačit natolik, že to všichni budeme muset udělat,“ svěřil CNN další Rus, barman Dmitry, který se musel naočkovat kvůli práci v gastronomickém průmyslu. Proti povinnému očkování se již v Moskvě konala i menší demonstrace, během té policie zadržela několik lidí.

V očkování obecně Rusko značně pokulhává, a to navzdory faktu, že jako první země ve světě schválilo k použití vakcínu proti koronaviru Sputnik V. Se svými přibližně 144 miliony obyvatel země podle webu Our World in Data plně naočkovala necelých 12 %, tedy asi 17 milionů lidí.

Jako důvod odmítnutí očkování Rusové často uvádějí obecný strach z nových léčivých přípravků a fakt, že Rusko eviduje přes pět milionů nakažených, kteří si tak již určitou imunitu vybudovali, píše agentura Reuters. Všeobecnému naladění ale nepomáhá ani nedůvěra k úřadům či negativní zprávy médií o vakcínách vyrobených v zahraničí. Například již zmiňovaný Peskov ale myšlenku všeobecné nedůvěry odmítá a vinu přičítá mutacím koronaviru nebo „totálnímu nihilismu“.

Počty denních přírůstků nakažených jsou nyní v zemi opět na vzestupu a za posledních 24 hodin Rusko eviduje 652 nových úmrtí, což je nejvíce v době pandemie. V pondělí přibylo 20 616 potvrzených případů. Od počátku pandemie se tak v zemi s přibližně 146 miliony obyvatel počet infikovaných přiblížil k 5,5 milionu.

Starosta hlavního města Moskvy zároveň varoval před zvětšující se zátěží tamních nemocnic. Za minulý týden měly překonat dosavadní rekordy v počtu hospitalizací i počtu lidí na jednotkách intenzivní péče.

Reklama

Doporučované