Hlavní obsah

Očkování má významnou roli při šíření covidu, uvádějí nové studie

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Nové studie přinášejí zjištění o šíření koronaviru u očkovaných lidí.

Článek

Zrychlující se vývoj pandemie v Evropě s příchodem podzimu a zimy opět zintenzivňuje diskuzi na téma relevance očkování proti covidu-19.

Právě na proočkování se v celosvětovém boji proti covidu-19 upínají zdravotničtí experti, mezinárodní společenství i hlavy států. Ne všude ale panuje vysoká vůle mezi lidmi se nechat očkovat. Mínění lidí navíc v rozhodnutí, zda si vakcínu proti covidu-19 aplikovat, či ne, často formují odborné výzkumy.

Letos v létě tak například světovými médii proběhla informace o studii, která tvrdila, že lidé, co podstoupí očkování, v sobě mají (pokud se nakazí) stejné množství koronavirové nákazy jako lidé neočkovaní. U některých tak závěry studie vzbudily dojem, že není rozdíl v tom, zda se lidé očkují, nebo ne.

Vědci ale následně začali poukazovat na skutečnost, že autoři studie na vzorku lidí z koronavirového epicentra v americkém Massachussets neměřili přímo hodnoty u viru, ale u jiných entit, které s infekcí v první řadě souviset nemusí. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí nicméně na to konto obnovilo povinnost nošení roušek ve vnitřních prostorech v místech, kde se varianta delta šířila masivně.

Zjištění, že očkování nemá na míru šíření infekce vliv, nicméně odborná komunita vyvrací. Tématem se v novém výzkumu zabývalo například Centrum pro infekční choroby, epidemiologii a dohled v Nizozemsku (Centre for Infectious Diseases, Epidemiology and Surveillance). Informovalo, že účinnost vakcíny v omezení přenosu infekce na neočkované je 63 procent.

V předchozí studii centrum uvedlo, že účinnost u varianty alfa je vyšší, dokonce 73 procent. Podle vedoucí studie Brechje de Gierové navíc procenta mohou být ještě vyšší, protože lidé, kteří se primárně očkují, mají sami nižší pravděpodobnost, že nakazí sebe nebo někoho dalšího. Pro výzkum použil tým nizozemských výzkumníků data z národního trasovacího systému a porovnával rozdíly mezi šířením infekce mezi očkovanými a neočkovanými.

Podobné výsledky představil i vědecký tým v čele s Christopherem Byronem Brookem z Univerzity v Illinois. „(Očkování) zcela jistě snižuje přenos,“ uvedl Brooke k výsledkům studie. „Očkovaní lidé infekci přenáší v určitých případech, ale data ukazují jasně, že přenos u očkovaných je výrazně nižší než u neočkovaných lidí,“ dodává.

Brookův tým denně sbíral vzorky 23 lidí od prvního dne, co byli pozitivně testovaní na covid-19, a snažil se nakazit buňky v nádobí se vzorky. U pěti z šesti kompletně naočkovaných se neinfikovaly žádné vzorky na rozdíl od vzorků u většiny neočkovaných. Studie dále ukázala, že očkovaní vylučují virus kratší dobu a v menším množství než jedinci bez očkování.

Reklama

Doporučované