Hlavní obsah

Kde se začne očkovat na počkání? V obchoďácích i v „pojízdných prodejnách“

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

O očkování v OC Chodov byl tento týden velký zájem, stejně tak i na hlavním nádraží.

Reklama

aktualizováno •

Bez registrace se budou lidé nově očkovat nejen v obchodním domě na Chodově a na pražském hlavním nádraží, ale také na pražském Smíchově, v Brně či Ostravě. Vyjet mají také očkovací „pojízdné prodejny“.

Článek

Tento týden byl spuštěn provoz očkovacích míst v Praze v OC Westfield Chodov a na hlavním nádraží. Obě místa zaznamenala enormní zájem, ani jedno totiž nevyžaduje od zájemců o očkování registraci. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) rovnou na příští týden slíbil vznik dalších takových center.

Jako první přislíbil Vojtěch očkovací místo v OC Nový Smíchov v Praze 5, které by měla provozovat Fakultní nemocnice Motol. Otevřeno má mít od 9:00 do 20:00, kapacita bude 250 až 300 lidí denně. „A plánujeme je i v dalších městech,“ dodal ministr.

Očkování na Smíchově má začít v pondělí, podle koordinátora očkování pro Prahu Martina Ježka je to vysoce pravděpodobné. „Ale ještě se může stát cokoli. Momentálně se řeší registrace, protože je potřeba rozšířené oprávnění, stanovisko hygieny a tak dále,“ řekl.

Podle Vojtěcha by příští týden měla být spuštěna celkem tři nová taková místa. Ideální prý je, aby byla umístěna tam, kde proudí velké množství lidí, jako například právě obchodní centra nebo nádraží.

Ministr také chce, aby nová místa vznikala v regionech, ve velkých aglomeracích. Konkrétně zmínil Brno a Ostravu.

Budou v nákupních centrech Karolina v Ostravě a Olympia v Brně. Jejich provoz bude mít na starosti Fakultní nemocnice Ostrava a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

„Teprve dnes (ve čtvrtek) jsme o tom začali jednat. Pan ministr asi chce, aby se to spustilo od příštího týdne, ale jsou zde ještě legislativní procesy a není to úplně jednoduché. Není stoprocentní, že bychom začali už příští týden, ale budeme se o to snažit,“ uvedl pro Seznam Zprávy hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). V Ostravě chce využít hlavně kapacit velkých obchodních center. „Když je o to zájem, proč to neuskutečnit. Myslím si, že to může být zase způsob, jak očkování přiblížit lidem,“ dodal Vondrák.

Brno je naopak podle slov jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) na otevření připravovaného očkovacího místa po všech směrech připraveno. Čeká už jen na formální povolení. „Jestli to ministerstvo zdravotnictví oficiálně povolí, jsme schopni to v Brně obratem mít. Konkrétní místo už máme nachystané. Otázkou je, jak moc bude volných vakcín, protože jsou ideální jednorázové vakcíny Janssen (Johnson & Johnson – pozn. red.). Jsme schopni očkování zařídit i na více místech,“ řekl Grolich Seznam Zprávám.

Jak se v pátek dopoledne ukázalo, Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně otevře ve středu v nákupním centru Olympia očkovací centrum proti nemoci covid-19 bez nutnosti registrace. Lidé budou mít v Brně na výběr ze dvou vakcín, budou to Pfizer a jednodávkový Johnson & Johnson. „Otevřeno bude každý den včetně víkendu. Zatím je stanovený čas od 10:00 do 20:00. Podle zájmu to budeme upravovat,“ řekla dnes mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Kromě zcela nových očkovacích míst dalo ministerstvo pokyn, aby v rámci již stávajících míst vyžadujících registraci vznikala i taková, která ji vyžadovat nebudou. „Tato možnost se určitě zvažuje. Je to v přípravné fázi, ale definitivní rozhodnutí ještě nepadlo. Není úplně jednoduché pro místa s klasickou registrací narychlo řešit otevřený slot pro bezregistrační zájemce a je otázka, jestli to je z hlediska veřejnosti šťastné řešení. V Praze o tom zatím uvažujeme v rámci Metropolitního očkovacího centra v Kongresovém centru,“ vysvětluje pražský koordinátor očkování Ježek.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes řekl, že zdravotní pojišťovny už odeslaly dopisy s výzvou k očkování lidem, kteří se zatím očkovat nenechali. Mohou být mezi nimi ale i lidé, kteří se očkovat ze zdravotních důvodů nemohou, připustil. Ministerstvo zdravotnictví má podle Babiše nyní za úkol říci, jak to bude s lidmi, kteří prodělali covid-19 a mají protilátky. Klinická skupina na ministerstvu by také měla doporučit, zda bude potřeba podat třetí dávku vakcíny a případně kterým skupinám obyvatel. Podle Babiše se mluví o tom, že by třetí dávku mohli dostat lidé po transplantacích či chronicky nemocní.

Očkování proti covidu-19 bez předchozí registrace chce spustit také Zlínský kraj. Zájemci by v takovém případě dostávali v očkovacích centrech jednodávkovou vakcínu Johnson & Johnson. O možnosti dodávání vakcíny od firmy Johnson & Johnson přímo do očkovacích míst v kraji prý hejtmanství diskutuje už delší dobu s centrálním řídícím týmem.

„Po úspěchu v Praze bychom rádi tuto vakcínu využili pro očkování bez registrace. To, kdy takové očkování začne, budeme řešit hned v pondělí, kdy očkovací místa teď propočítávají, jak to udělat, aby k tomu očkování mohlo dojít, protože kapacity jsou v současné chvíli vytíženy. A chtěli bychom, aby se netvořily velké fronty a aby zároveň celé očkování probíhalo na tak profesionální úrovni jako doposud,“ řekl ČTK krajský koordinátor očkování Jiří Lučan.

Jako první v kraji by podle něj měla nabídnout očkování bez registrace očkovací centra ve Zlíně a Luhačovicích na Zlínsku. „Věříme, že se připojí i další místa,“ řekl Lučan.

Hejtmanství také hledá způsob, jak dostat očkování blíže lidem v odlehlých částech kraje. „V 15 obcích je proočkovanost obyvatel nižší než 40 procent a je to i tím, že v odlehlejších oblastech našeho kraje může být cestování do očkovacích center komplikované. Mezi možnými variantami, jak těmto obyvatelům očkování usnadnit, je očkování mobilními týmy nebo praktickými lékaři,“ podotkl Lučan.

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka, se kterým ministr Vojtěch ve čtvrtek jednal, by se mělo jít ještě dál a vytvořit očkovací místa jako „pojízdné prodejny“, které by s předem daným jízdním řádem objížděly malé obce.

Rovněž Správa železnic hledá podle ČTK vhodná místa pro očkování na nádražích napříč celou zemí a především v krajských městech. Pravděpodobná jsou podle dostupných informací například na nádražích Brno-Královo Pole, Ostrava hlavní nádraží, Hradec Králové hlavní nádraží nebo ve Středočeském kraji v Kolíně.

Reklama

Doporučované