Hlavní obsah

Očkovaní rodiče nemají vystaráno. V létě se testovacím centrům nevyhnou

Foto: SZ Michal Šula

Testování dětí nepoleví ani po létě.

Reklama

aktualizováno •

Ani když se rodiče nechají očkovat, neznamená to, že se rodiny vyhnou testovacím centrům. Alespoň pokud budou chtít jít o prázdninách do aquaparku, do kina nebo přespat v hotelu. Děti starší 6 let totiž potřebují testy.

Článek

S koncem školního roku skončí i pravidelné testování žáků. Vláda ale nepočítá s tím, že by o prázdninách děti od testování osvobodila, pokud se chtějí účastnit společenského života. Výjimku budou mít nadále jen děti, které ještě neoslavily 6. narozeniny.

„Děti do šesti let nebudou potřebovat žádný test, děti nad 6 let budou potřebovat test podle toho, kam pojedou. Bude proto zachován nárok na čtyři antigenní a dva PCR testy zdarma, v červenci a srpnu uvažujeme nad systémem dva a dva,“ uvedla v pátek hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Testování se pojí s návštěvou řady vnitřních prostor, jako jsou hotely, divadla, kina, herny, bazény, aquaparky, hvězdárny apod.

Jistou výjimkou jsou restaurace. U nich vláda v pátek konstatovala, že v případě kontroly stačí, když se člověk prokáže samotestem – ať už přímo nebo čestným prohlášením (v případě dítěte ho sepíše zákonný zástupce) nebo potvrzením o samotestu z práce.

Vakcíny pro děti do 12 let

Svrčinová také připomněla, že od 1. června se otevírá očkování pro všechny nad 16 let.

A v pátek odpoledne Evropská léková agentura doporučila nasazení vakcíny proti covidu-19 firem Pfizer/BioNTech i u dětí od 12 do 15 let. Právě na toto stanovisko česká vláda čekala a bude chtít nabídnout vakcíny i jim. Mladší děti se budou očkovat podle Svrčinové jen ve vybraných centrech, kde očkují pediatři. Od podzimu by pak mohly podávat vakcínu dětští lékaři v ordinacích.

Informaci upřesnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). V neděli by se podle něj mělo rozhodnout, zda se od úterý 1. června spustí registrace pro celou kategorii lidí od 16 let, nebo například pro skupinu lidí od 25 do 29 let. Dosud se očekávalo, jak ostatně říká Svrčinová, že se budou od začátku června registrovat všichni lidé starší 16 let.

„Bavíme se o tom a čekáme, jak proběhne odbavování těch, kteří jsou takzvaně před závorou. Budeme mít přesnější informace v neděli,“ uvedl Vojtěch. O tom, že by se znovu otevřela registrace pro užší skupinu, se jedná kvůli tomu, že poměrně velký počet lidí stále čeká na dávku vakcíny.

„Je to dáno tím, že nabíhají druhé dávky. Dostáváme nějaké dodávky, lidé chodí na druhé dávky a prvoočkovaní možná musí chvíli čekat. Proto to musíme naplánovat tak, abychom systém třeba ze dne na den nezahltili a lidé čekající na druhé dávky byli doočkováni. Vyhodnotíme to podle aktuálních čísel v neděli,“ dodal ministr.

Směrem k podzimu pak ministr Vojtěch ještě uvedl, že po prázdninách čeká všechny žáky při návratu do škol plošné testování, aby předešli rozšíření nové vlny epidemie.

Představa testování dětí při každém výletu se nezdá opozičnímu poslanci a čtyřnásobnému otci Petru Gazdíkovi, místopředsedovi hnutí STAN. I když tomu z hlediska epidemie rozumí, považuje to za nepodložené.

„Vláda by měla rozhodovat na základě dat a měla by to podložit čísly, která by ukázala, že děti jsou pořád v nebezpečí. Čísla, která máme my od profesora Duška, ukazují, že ve školách se epidemie nešíří tak, jak se původně myslelo,“ upozorňuje Gazdík.

Sám doufá, že bude moct co nejdříve naočkovat i své děti. „Chápeme to teď, když ještě nejsou naočkováni ani lidé z mé věkové kategorie, ale vláda by měla říct jednoznačně, kdy budou moci být naočkovány i děti, aby rodiny mohly fungovat normálně pohromadě,“ řekl Gazdík Seznam Zprávám.

Čižinský: Testy jedině neinvazivní ze slin

Jan Čižinský (KDU-ČSL) s opatřením souhlasí, pokud to nebude častější testování než jednou za 14 dní. „Musíme to zkonzultovat s odborníky, ale ti teď tvrdí, že častější testování není v současné epidemiologické situaci potřebné,“ uvedl Čižinský.

Bez výhrad však jeho souhlas není. „Samozřejmě, myslím tím testování neinvazivním PCR testem ze slin proplaceným pojišťovnou,“ upřesnil pro Seznam Zprávy Čižinský.

Obdobně reaguje i plzeňská hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS). „My na Asociaci krajů chceme, aby nám z vlády takové opatření dali vždycky vědět nejdříve dopředu a aby je s námi prodiskutovali,“ reaguje Mauritzová. Podle ní příští týden v úterý bude jednání s Ministerstvem zdravotnictví a budou chtít, aby na něm byl přítomný i ministr školství Robert Plaga (za ANO).

„Chceme se ho na testování dětí právě ptát, i s výhledem na letní prázdniny a následný návrat do škol. Rozhodující je ale názor epidemiologů, budu to konzultovat i s naším ředitelem Krajské hygienické stanice Michalem Bartošem,“ uvedla plzeňská hejtmanka.

Reklama

Doporučované