Hlavní obsah

Studie: Očkovaným umí delta nadělit stejnou nálož viru jako těm bez vakcíny

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Plně očkovaní lidé, kteří se nakazili variantou delta, podle nových výsledků britské studie mají stejnou virovou nálož jako ti neočkovaní.

Článek

Spojené království hlásí další poznatky o tom, jak se očkovaní Britové potýkají s variantou delta. Poslední velká britská studie, která vyšla na začátku srpna, došla k závěru, že očkovaní mají třikrát nižší pravděpodobnost se nakazit deltou než neočkovaní. Odborníci z Královské univerzity v Londýně v ní tehdy mimo tento hlavní závěr uvedli, že možná očkování snižuje i virovou nálož, tedy množství viru v těle, u těch, kteří se i s plnou vakcinací nakazí. To teď ale v novém velkém výzkumu vyvrátili jejich kolegové z Oxfordu.

Množství viru v těle nakažených variantou delta s plným očkováním totiž podle nové studie může vystoupat stejně vysoko jako u neočkovaných. Neříká to nic o tom, že by vakcína chránila méně před nákazou nebo těžkým průběhem, ale spíše o schopnosti přenášet virus dál, která je s vysokou virovou náloží spojována.

Vědci si zatím nejsou jistí, jak výsledky interpretovat. Je ale možné, že ti, kteří se i přes očkování nakazí, mohou pak dál virus přenášet stejně dobře jako neočkovaní. „Zatím nevíme, jak moc mohou očkovaní nakažení lidé virus přenášet, je totiž možné, že vysoké úrovně virové nálože mají na rozdíl od neočkovaných kratší dobu,“ řekla k tomu Sarah Walkerová, profesorka medicínské statistiky a epidemiologie z Oxfordské univerzity. „Ale fakt, že mohou mít stejné množství viru v těle, naznačuje, že lidé, kteří nejsou očkovaní, možná nejsou před deltou chránění tak, jak jsme doufali,“ dodala.

Na studii s vědci z Oxfordu spolupracoval Národní statistický úřad a ministerstvo zdravotnictví a sociální péče. Pracovalo se s daty z celkem 2,6 milionů vzorků sebraných od více než 360 000 dospělých lidí mezi prosincem 2020 a polovinou května tohoto roku a s více než 811 000 výsledky testů z období mezi polovinou května do prvního srpna. Výsledky vypovídající o vysoké virové náloži mezi očkovanými nakaženými se přitom vztahují pouze na období, kdy už v zemi dominovala zmiňovaná delta.

Studie ještě nebyla odborně recenzována a neříká nic o případném vlivu slábnoucí účinnosti vakcíny na pravděpodobnost těžkého průběhu nebo hospitalizace při nákaze covidem. Dosavadní nízká míra hospitalizací ale podle profesorky farmaceutické medicíny z King’s College v Londýně Penny Wardové naznačují, že k ničemu takovému nedochází.

Guardian píše, že k podobným závěrům jako nyní britští vědci, došla i menší studie z USA z minulého měsíce. Tamní Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) poté uvedlo, že tyto výsledky podporují jeho rozhodnutí doporučit lidem nošení roušek na rizikových místech bez ohledu na to, zda jsou nebo nejsou očkovaní.

Pro Británii to podle tamních odborníků nejspíš znamená, že dosáhnout tzv. stádní imunity, bude ještě těžší, než se myslelo. Podle Wardové dosud přetrvávala naděje, že velké množství očkovaných dokáže ochránit neočkované, ta je ale s novými výsledky studie zase o něco menší. „Mám podezření, že vyšší virová nálož, kterou vidíme u nakažených deltou, je konzistentní se skutečností, že neočkovaným lidem bude hrozit vyšší riziko“.

Reklama

Související témata:

Doporučované