Hlavní obsah
Online

Babiš startuje očkování pro 45+, 150 tisíc seniorů nad 70 let dál čeká

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění okolo koronavirové pandemie v Česku i ve světě sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět

- 2405 nových případů nákazy koronavirem ohlásily laboratoře za včerejšek. Minulé úterý to bylo 3238 případů. V úterý jsou pravidelně z celého týdne nejvyšší počty nakažených.

- Zástupci kultury na setkání s ministrem Zaorálkem navrhli, aby se od 17. května mohlo začít hrát divadlo nebo se mohly začít konat koncerty uvnitř. Návrh projedná vláda.

- Policie se nebude zabývat trestním oznámením, které kvůli únorovému vyhlášení nouzového stavu podal advokát Petr Němec. Členy vlády v něm vinil ze zneužití pravomoci.

- Sta nových případů nákazy novým typem koronaviru týdně na 100 tisíc obyvatel dosáhne ČR podle modelů Ústavu zdravotnických informací a statistiky nejspíš mezi 9. a 14. květnem.

- K očkování proti covidu-19 se mohou začít přes web Ministerstva zdravotnictví hlásit lidé ve věku od 50 do 55 let. Premiér Andrej Babiš oznámil, že od příštího týdne se má otevřít registrace pro starší 45 let. A to za situace, kdy na vakcínu stále čeká skoro 150 tisíc seniorů nad 70 let (více zde).

- Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) vyzvala k úplnému otevření škol k 17. květnu. Podle lidoveckého poslance Marka Výborného bylo dosavadní rozvolňování nedostatečné.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

  • Jihočeští hygienici zaregistrovali 234 případů covidu

    Jihočeští hygienici zaregistrovali za posledních 24 hodin 234 nových případů koronaviru. Je to o 55 méně než minulou středu. Za posledních 24 hodin se v kraji vyléčilo 244 pacientů s koronavirem, což znamená, že nyní počet aktivních případů klesl o 14 lidí na 3577. V tiskové zprávě o tom informovala ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

    „Zhruba v polovině verifikovaných případů bývá v posledních týdnech zdrojem nákazy kontakt s pozitivní osobou v rodině mezi příbuznými. V 11 případech šlo o přenos na pracovišti, v pěti ve zdravotnických zařízeních, osm případů se týkalo škol a dva případy zařízení sociálních služeb. Ve třech případech jsme zaznamenali import ze zahraničí – z Rakouska, Německa a Ukrajiny,“ uvedla.

  • Babiš: Od příštího týdne očkování pro starší 45 let

    Příští středu by se registrace k očkování proti covidu-19 mohla otevřít i pro lidi ve věku od 45 let, řekl dnes premiér Andrej Babiš (ANO) webu Deník N. Stát chce podle něj také upravit způsob rozdělování očkovacích látek. Všechny dávky vakcíny od společnosti Moderna mají nově dostávat k naočkování praktičtí lékaři. V Česku bylo dosud aplikováno 3,34 milionu dávek vakcíny. Plně naočkovaných je přes milion lidí.

    Pomyslná „brána“ k očkování se pro další věkovou skupinu otevírá za situace, kdy na vakcínu stále čeká skoro 150 tisíc seniorů nad 70 let, z toho velká část právě v seznamech praktických lékařů.

    „Ti všichni vakcínu chtějí a potřebují, ale z nějakého důvodu, který by stát měl respektovat, se nemohou dostat do očkovacích center. Přes všechny řeči o věkové prioritizaci a nutnosti očkovat rizikové skupiny dnes tečou vakcíny do zdravých padesátníků, zatímco 150 tisíc sedmdesátiletých a starších na vakcínu marně čeká,“ píše ve svém komentáři  (odkaz níže) Martin Čaban.

  • Na Vysočině přibylo 168 lidí s covidem

    Na Vysočině potvrdily testy v posledních čtyřiadvaceti hodinách nákazu koronavirem u 168 obyvatel, čtyři zemřeli. Nových případů nemoci bylo o 48 méně než před týdnem ve středu, kdy se covid-19 nově prokázal u 216 lidí. Vyplývá to z údajů krajské hygienické stanice zveřejněných ke středečním 18:15. Klesl i celkový počet nakažených. Aktuálně jich hygienici v kraji evidují 1783, zatímco před týdnem jich bylo 3299.

  • K očkování se začali registrovat lidé nad 50 let

    Lidí ve věku 50 až 54 let žije v ČR kolem 686 000. Přes 108 000 z nich však již alespoň jednu dávku vakcíny dostalo dříve, přičemž asi 56 000 z nich má očkování dokonce již dokončené. Vyplývá to z dnešních dat o očkování, která zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

  • Zástupci kultury požadují otevření divadel od 17. května

    Zástupci kultury na setkání se Zaorálkem navrhli, aby se od 17. května mohlo začít hrát divadlo nebo konat koncerty uvnitř. Návrh projedná vláda. Kapacita by měla být využita na 50 procent s maximálním počtem diváků 500 lidí a podmínkou absolvování antigenního testu. Venkovní prostory by mohly být podle návrhu naplněny na 60 procent s maximální kapacitou 1000 lidí.

  • Brněnské výstaviště vyočkovalo už téměř 100 tisíc dávek

    Po dnešku by do této hranice mělo chybět zhruba 600 dávek, řekl novinářům krajský koordinátor očkování Jindřich Weiss. Ve Znojmě dnes pracovníci tamní nemocnice podali 20 000. dávku vakcíny. Nejvíc lidí naočkovala nemocnice ve věkové kategorii 80 plus, následně 70 až 74 let.

  • Liberecké základky nemají testy na příští školní týden

    Potřeba jich je zhruba 6000, chybí skoro polovina, uvedl náměstek primátora pro školství Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj). „Tak trochu doufáme, že stát na poslední chvíli nějaké testy z rezervy Státních hmotných rezerv dodá přes Národní pedagogický institut, ale nevíme. A co budeme dělat, když nedodá, také nevíme,“ uvedl Langr.

  • Volný a Bojko nasbírali 17000 podpisů pro zrušení pandemického zákona

    Poslanci Lubomír Volný a Marián Bojko (oba Volný blok) předloží petičnímu výboru 17 301 podpisů, které blok sesbíral k návrhu na zrušení pandemického zákona. Novinářům řekli, že začali sbírat i podpisy kolegů z řad zákonodárců pro svolání mimořádné schůze, na které by mohli projednat zrušení normy, která umožnila po dohodě vlády s opozicí ukončit nouzový stav vyhlášený loni v říjnu. Dosud se k nim přihlásili poslanci Trikolóry, oslovili také poslance SPD a komunistů.

  • Vyjednavači rozvolňování si stěžují na přístup hlavní hygieničky

    Do úřadu byla uvedena s přáním, aby více komunikovala navenek. Právě kvůli špatné komunikaci na ni ale od části vyjednavačů rozvolnění zaznívají výtky. Nepřítomná je podle kritiků i na některých klíčových jednáních.

  • Méně než 100 případů na 100 tisíc obyvatel bude po 9. květnu, odhaduje ÚZIS

    Sta nových případů nákazy novým typem koronaviru týdně na 100 000 obyvatel dosáhne ČR podle modelů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) nejspíš mezi 9. a 14. květnem. Regiony, kde je vývoj epidemie stále rizikový, jsou dál Zlínský, Ústecký a Jihočeský kraj. Některé oblasti Karlovarského a Královéhradeckého kraje mají i menší než poloviční počet nakažených. K úterý byl počet nových případů za týden na 100 000 obyvatel asi 123.

  • Lanovka na Sněžku se rozjede ve středu

    Kabinová lanová dráha z Pece pod Sněžkou na nejvyšší horu ČR by měla svézt první turisty po nucené pauze kvůli pandemii koronaviru ve středu 12. května. Kvůli epidemickým opatřením je více než tři měsíce mimo provoz.

  • Pivovary vydělaly o 6 miliard méně na točeném pivu, tvrdí studie

    Lidé v ČR loni za čepované pivo utratili o šest miliard korun méně, odhaduje studie Centra ekonomických a tržních analýz. Do té autoři ale nezapočítávají tržby minipivovarů, částka tak může být ještě o desetinu vyšší. Suma také nezahrnuje ztráty v době, kdy mohly být loni restaurace otevřené. Na druhou stranu ale ztráty pivovarů nebudou tak vysoké, protože studie se zabývá segmentem tzv. on-trade, tedy prodejem čepovaného piva, přičemž pivovarům vzrostly loni prodeje baleného piva v plechovkách a lahvích, tzv. off-trade prodej.

  • Noční vlky kvůli covidu nahradili jejich čeští sympatizanti

    Několik desítek českých sympatizantů kontroverzního ruského motorkářského klubu Noční vlci dnes dopoledne dorazilo na Olšanské hřbitovy v Praze, aby uctili památku sovětských i československých vojáků padlých za druhé světové války. Stejně jako v minulých letech se před hřbitovem sešli kromě příznivců také odpůrci klubu a současné politiky Ruska, kteří při příchodu motorkářů na hřbitov pískali, křičeli na ně „Hanba“ nebo „Zrádci“. Kvůli omezením spojeným s epidemií koronaviru se letos stejně jako před rokem neuskutečnila cesta ruských členů klubu z Moskvy do Berlína, příznivci spolku proto uspořádali lokální jízdy bez Rusů.

  • Ostravská MHD zmírňuje některá opatření

    Dopravní podnik Ostrava (DPO) ruší například distanční zóny za stanovišti řidičů trolejbusů a autobusů, takže cestující znovu budou od 20:00 do 4:00 nastupovat předními dveřmi a předkládat platné jízdenky. Dveře v tramvajích, trolejbusech i autobusech už si opět budou otvírat cestující sami stisknutím tlačítka. Od 10. května DPO znovu zprovozní minibusové linky číslo 96 a 99.

  • Trestní oznámení za vyhlášení nouzového stavu policie odložila

    Policie se nebude zabývat trestním oznámením, které kvůli únorovému vyhlášení nouzového stavu podal advokát Petr Němec. Členy vlády v něm vinil ze zneužití pravomoci. Politici podle státního zastupitelství trestný čin nespáchali. Němec podal trestní oznámení v polovině února poté, co vláda kvůli epidemii nemoci covid-19 vyhlásila na základě žádosti hejtmanů v České republice na 14 dní nouzový stav. Nový nouzový stav nahradil původní, který musel skončit, protože jeho prodloužení neschválila Sněmovna.

  • Filmová škola v Uherském Hradišti začne později a bude kratší

    Letošní ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti se uskuteční od 6. do 12. srpna, původně byl festival naplánovaný na konec července. Podle ředitelky přehlídky Radany Korené chtějí organizátoři posunutím termínu konání akce získat potřebný čas pro přípravu.

    „Hlavním důvodem je skutečnost, že od vlády ČR stále nemáme jasně definováno, za jakých podmínek bude možné akci uspořádat. Velmi nás to mrzí, protože naší prioritou bylo zachování tradičního termínu Filmovky na konci července, ale situace je bohužel bezprecedentní,“ uvedla Korená.

  • Lázně postavily velkokapacitní očkovací centrum, nemají ale čím očkovat

    Lázně Darkov v Karviné mají už od začátku dubna připravené velkokapacitní očkovací centrum, kde by se mohlo naočkovat až 800 lidí denně, zatím ale stále nemají k dispozici vakcíny. Lázně podle mluvčího Miroslava Slaného mají na očkování připravený dostatek lékařů, očkovací centrum má i akreditaci a uzavřené smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Vakcíny mají dorazit v polovině května.

  • V úterý v ČR opět zpomalovalo šíření covidu a zrychlovalo očkování

    V úterý dále zpomalovalo šíření nemoci covid-19 a naopak zrychlovalo očkování. Přibylo 2 405 nakažených koronavirem, což bylo o čtvrtinu méně než před týdnem. Očkováno proti covidu-19 bylo 68 020 lidí, tedy o 15 procent více než předchozí úterý. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

    Denní počty nově potvrzených případů covidu-19 klesají postupně od začátku března, kdy dosahovaly téměř 17 000. Počty očkovaných naopak v poslední době kolísaly. V úterý 13. dubna počet podaných dávek vakcín přesáhl 61 000, následující dva úterky klesl zhruba na 57 000 a 59 000 a tento týden v úterý zase vystoupal až na 68 000. Nejvíce očkovaných za jeden den od začátku očkování loni v prosinci bylo minulý týden ve čtvrtek, a to skoro 78 000.

  • K očkování proti covidu-19 se mohou hlásit lidé ve věku 50 až 54 let

    K očkování proti covidu-19 se mohou začít přes web ministerstva zdravotnictví hlásit lidé ve věku od 50 do 55 let. V Česku jich žije více než 686 000. Dosud bylo lidem ve věku 50 až 59 let, kteří patří do některé z prioritizovaných skupin, podáno více než 373 000 vakcín a dokončené očkování má 118 000 z nich.

    V Česku se proti nemoci způsobené novým typem koronaviru, který se v zemi poprvé objevil loni na začátku března, očkuje od konce prosince. Od té doby bylo podáno více než 3,2 milionu dávek vakcíny a dokončené očkování má milion obyvatel.

    Zatímco se do registrací zapojí další velká skupina, tisíce lidí i staršího věku čekají na svou dávku u praktických lékařů. K těm se ovšem vakcíny nedostaly a čím dál častěji celé očkování ve svých ordinacích vzdávají.

Reklama

Hlavní zprávy