Hlavní obsah

Očkování u praktika: Lidé odmítají AstraZenecu. Víc než bychom si přáli

Foto: Jan Mihaliček

Praktický lékař Peter Ivančák promlouvající k pacientovi ohledně účinků vakcíny AstraZeneca.

Reklama

Praktický lékař Peter Ivančák obdržel jako jeden z prvních na Praze 8 sto dávek vakcíny – od AstraZenecy. I když někteří očkování touto látkou ruší, najde stále dost svých pacientů, kteří o vakcínu stojí.

Článek

„Mám rodiče, kterým je 78 let a měli být zítra očkováni u své praktické lékařky. Dnes jim sestra z ordinace telefonovala a očkování jim bez náhrady zrušila s odůvodněním, že dávka je pro 10 lidí a ostatních 8 očkování odmítlo, protože se jedná o vakcínu AstraZeneca, kterou lidé začali hromadně odmítat.“

Stížnost tohoto znění s žádostí o vyjádření adresovala tento týden na Ministerstvo zdravotnictví jedna ze čtenářek Seznam Zpráv. Obavy z tvorby krevních sraženin, jejichž možná souvislost s podáním vakcíny AstraZeneca se prověřuje v několika státech, budí obavy i u některých lidí v Česku. Ve čtvrtek odpoledne ale Evropská léková agentura (EMA) v prohlášení potvrdila bezpečnost vakcíny. „Po mnoha analýzách jsme dospěli k závěru, že vakcinační látka neměla přímou souvislost s úmrtími,“ potvrdila šéfka EMA Emer Cookeová (více se dozvíte ZDE).

Že obavy Čechů z vakcíny nejsou ojedinělé, potvrzuje i praktický lékař Peter Ivančák z pražských Kobylis, v jehož ordinaci Seznam Zprávy sledovaly, jak očkování probíhá a jaká atmosféra panuje mezi seniory, kteří ke svému lékaři přišli právě pro vakcínu od AstraZenecy. Na otázku, zda tuto vakcínu pacienti odmítají, odpovídá Ivančák, že ano: „Víc než bych si přál.“

U nás zatím bez potíží

Peter Ivančák začal s očkováním svých pacientů minulý týden. Po počátečních peripetiích, které Seznam Zprávy popsaly v předchozí reportáži, konečně „ukořistil“ svých prvních sto dávek vakcíny.

Když vcházíme do čekárny, je tam už několik lidí. Ivančák nás zve dovnitř. Je vidět, že doktor i sestra jsou v plném nasazení. Očkují zhruba od jedné hodiny, tedy po ordinační době. „Všechno se to teprve musí zaběhnout,“ říká Ivančák na úvod.

Foto: Jan Mihaliček

Jedna ampulka vakcíny AstraZeneca. V každé z nich je 12 dávek, používat se smí ale pouze 11.

Ukazuje nám téměř prázdnou ampulku s vakcínou. „Z jedné ampulky se dá natáhnout deset dávek, jedenáct je povoleno, ale ještě jedna dávka tam zhruba zůstane,“ vysvětluje lékař, když si prohlížíme připravené stříkačky s vakcínou.

U vakcíny od AstraZeneca se v poslední době objevovaly zvěsti, že způsobuje krevní sraženiny a závažné vedlejší účinky. Několik států dokonce pozastavilo očkování touto látkou. Zatím se ale nepotvrdilo, že by vakcína skutečně tyto komplikace způsobovala.

„Otevřete si jakékoliv médium a píší o tom, jak je AstraZeneca nebezpečná,“ vysvětluje si lékař, proč mají lidé k této vakcíně nedůvěru. Podle sestry, která obvolává pacienty, se často ptají, zda se jedná právě o tuto vakcínu, a mnohdy pak váhají, zda na očkování jít.

On sám zatím neeviduje jedinou špatnou zkušenost, kvůli které by měl mít pochybnosti. „Zatím naštěstí máme mírné vedlejší příznaky, například teploty, ale žádné vážné,“ dodává.

Foto: Jan Mihaliček

Sestra, která drží stříkačku s vakcínou.

Informační řeč na úvod

Ve dvě hodiny vychází Peter Ivančák z ordinace do čekárny, aby promluvil ke svým pacientům ohledně vakcíny. „Prosím vás, je to ta Astra?“ ptá se jedna pacientka v čekárně.

„Ano, budeme očkovat vakcínou AstraZeneca. Máme jinou šarži než tu, o které se mluví v televizi. Očkujeme týden a zatím naštěstí jsme neměli žádné závažné vedlejší účinky,“ promlouvá Ivančák ke čtyřem pacientkám v čekárně, které čekají na očkování. Dvě v ruce třímají informovaný souhlas, který sestra vždy rozdá každému, kdo jde na očkování. Podle Ivančáka by to měl být standard.

Foto: Jan Mihaliček

Peter Ivančák vysvětluje svým pacientům, jak bude očkování probíhat a jaké vedlejší účinky mohou očekávat.

„Měl někdo covid za poslední tři měsíce?“ ptá se Ivančák. Poté, co nikdo neodpoví ano, dále pokračuje s otázkami, zda někdo má horečky, nebo se někdo léčí na hematologii s krví. „Budete dostávat injekci do levého ramene. Po očkování tady budete půl hodiny sedět. Je dost pravděpodobné, že po očkování budete mít teplotu, nejspíš zítra. Také vás bude bolet rameno. Dále můžete mít malou poruchu spánku, mírnou nevolnost nebo bolesti svalů a kloubů. Po dvou nebo třech dnech to vymizí,“ vysvětluje dál Ivančák.

„Další dávka se bude dávat za dvanáct týdnů. Je to proto, protože vakcína je pak účinnější než všechny ostatní,“ vysvětluje Ivančák. „Nadále ale samozřejmě budete dodržovat všechna opatření, která v zemi platí, i po očkování,“ zakončuje lékař svou řeč v ordinaci.

„Sršaň" pro případ nouze

Poté si Ivančák zve svou první pacientku do ordinace. Ta si sedá na židli vedle stolu sestřičky. Doktor se pacientky ptá ještě na další kontrolní otázky. „Alergii nemáte? Léky na ředění krve také neberete?“ ujišťuje se Ivančák. „Tak můžeme,“ dává pokyn sestře, která si mezitím připravila dezinfekci, náplast a stříkačku s vakcínou. Pomalu aplikuje látku do ramene pacientky.

Foto: Jan Mihaliček

Dezinfekce a stříkačka s vakcínou připravená na očkování pacienta.

Foto: Jan Mihaliček

Sestřička aplikuje očkovací látku do ramene pacientky.

„Posečkejte prosím v čekárně a my vám pak řekněme, až budete moct domů,“ říká Ivančák. Sestra vzápětí podává pacientce kartičku a instruuje ji, ať ji nosí pořád u sebe. „Tam je napsáno, že jste byla dnes očkovaná touto vakcínou,“ vysvětluje. Je hotovo.

Následně si Ivančák zve další a po ní další pacientku do ordinace. „Oni mi to rozmlouvali, chtěli, abych se z toho odhlásila,“ říká čtvrtá z pacientek během očkování. Očkovat se ale nechává.

„Bojíme se, aby se nic nepřihodilo,“ přiznává v mezičase Ivančák, že očkování proti covidu je přeci jen něco nového. Vytahuje pak defibrilátor a injekci s adrenalinem. „Říkáme tomu sršaň,“ vysvětluje Ivančák. „Hlavně ale ať to nezakřikneme. Tohle nikdy nechci použít,“ říká.

Foto: Jan Mihaliček

Ivančák ukazuje svou výbavu, kterou má pro všechny případy.

„Risk to samozřejmě je, ale protože medicína prostě riziková je,“ říká Ivančák. „Ale rizikové je očkování i proti chřipce. Vycházíme z výzkumů a u AstraZenecy výzkumy dokazují, že je bezpečná,“ vysvětluje. Předpokládá tak, že v květnu už bude očkovat, jak na běžícím páse. Časem by chtěl očkovat i během ordinační doby.

Shánění náhradníka

Praktik musí v mezičase řešit ještě další problém – shánět jiného pacienta, pokud mu nějaký vypadne. Vakcína totiž vydrží pouhých šest hodin a pak je znehodnocena. „Některé lidi jsme museli zkontraindikovat,“ vysvětluje Ivančák. „Byl tu pán, u kterého se nakonec ukázalo, že má určitý druh leukémie, a vakcínu jsme mu tak raději nepodali,“ vysvětluje Ivančák.

„Když se tohle stane, tak musíme někoho narychlo shánět,“ doplňuje. A stává se to i v den, kdy očkovací maraton v jeho ordinaci sledujeme. Přemýšlí tak, koho takto na poslední chvíli sehnat. „Tuto paní ne, ta chtěla jinou vakcínu,“ říká Ivančák, když sestra navrhne jednu z pacientek. Po dvou telefonátech se nakonec sestřička domluvila s jednou pacientkou, která byla ochotná na očkování přijít a bydlí poblíž.

Pacientka se dostavila zhruba do patnácti minut a Ivančák ji opět vysvětluje od začátku, co ji čeká za případné vedlejší účinky. „A vy proti AstraZenece opravdu nic nemáte?“ ujišťuje se pacientka. „Nikdo zatím nepředložil jasný důkaz, že tato vakcína způsobuje krevní sraženiny,“ vysvětluje Ivančák.

Foto: Jan Mihaliček

Aplikace poslední dávky vakcíny.

V ordinaci očkují téměř každý den. V sobotu byli v ordinaci do 16 hodin. Dávek zatím naočkoval něco přes třicet a počítá, že ostatní dávky vyočkuje do konce příštího týdne. „Denně naočkujeme zhruba deset až dvacet lidí. Záleží, kolik lidí zrovna má přijít,“ vysvětluje Ivančák.

Reklama

Doporučované