Hlavní obsah

Očkováním půst během ramadánu neporušíte, nabádají lékaři muslimy

Saúdská Arábie umožnila vykonat takzvanou malou pouť do Mekky pouze věřícím, kteří byli očkováni proti covidu-19 nebo mají v těle protilátky po prodělané nemoci.Video: AP

 

Reklama

Islámský měsíc půstu, ramadán, začíná 13. dubna. Stejně jako v minulém roce mu do značné míry udává podobu pandemie, letos navíc i očkování. Mnozí muslimové ale vakcíny považují na porušení povinného půstu.

Článek

Nejdůležitější měsíc v islámském kalendáři, ramadán, v minulém roce budil obavy. Panoval předpoklad, že tradiční pojetí svátků způsobí značné zhoršení počtu nakažených mezi muslimy. Týden před zahájením svátečního měsíce však vyšla britská studie s úlevným závěrem. Podle nejnovější zprávy v recenzovaném časopise Journal of Global Health neexistují žádné důkazy, které by naznačovaly, že absolvování postního měsíce dle tradic zvyšuje pravděpodobnost úmrtí na covid-19. Alespoň tedy v britském prostředí.

Ani taková studie však nedovolí muslimům po celém světě trávit ramadán tak, jak byli do roku 2019 zvyklí.

Pro muslimské věřící je během ramadánu povinné dodržování tradičního půstu od východu po západ slunce. Výjimky se vztahují na děti, těhotné, menstruující nebo kojící ženy a nemocné. Stejně tak se půstu mohou vzdát nakažení covidem-19.

Ramadán není jen o jídle, ale také o setkávání rodin a přátel. Někteří muslimové tradičně cestují do zahraničí za svými blízkými nebo podnikají poutě. Vzhledem k tomu, že covid-19 výrazně na ústupu není a cestovní opatření zůstávají stále v platnosti, oslavy by tak měly probíhat v užších rodinných kruzích.

Ve Spojeném království jsou lidé cestující bez prokázání oprávněného důvodu pokutováni částkou až 5 tisíc liber (asi 150 tisíc korun), obdobná omezení platí i v některých částech Středního východu. I když tak mnozí přichází o příležitost strávit se svými blízkými celý měsíc, muslimské organizace vymýšlejí inovativní způsoby, jak lidem během ramadánu pomoci s přípravami.

Organizace Ramadan Tent Project, která obvykle v průběhu měsíce poskytuje věřícím tradiční jídla bezplatně, bude hostit událost nazvanou Virtuální Iftar, během které povedou kázání prominentní řečníci a učenci. Organizace také vytvořila virtuální balíček, který umožňuje lidem ramadán oslavit společně. Balíček obsahuje mimo jiné průvodce ramadánem, recepty, plánovač modliteb, slavnostní dekorace a kupóny.

Spásná látka nebo hřích

Virtuální modlitby a online setkání letos doprovází celosvětová očkovací kampaň, která by pro 1,9 miliardy muslimů po celém světě mohla být příslibem prožití příštího ramadánu v předpandemické podobě. Během postního období se muslimové od úsvitu po západ slunce zdržují nejen jídla a pití. Ramadán vyžaduje i „zdržet se všeho, co projde tělními dutinami“. Ačkoli si toto pravidlo mnozí vztahují navíc i na léky vstupující do zažívacího traktu, předpokládá se, že letos se jeho chápání rozšíří i na očkování.

Zatím existuje jen málo dat vypovídajících o vztahu muslimů k očkování během svátečního období. Během západoafrické epidemie eboly studie z Guineje dokázala, že během ramadánu bylo ochotných očkovat se 80 procent muslimských učenců, ale jen 40 procent běžných muslimů.

Foto: Profimedia.cz

Svatostánky procházejí dezinfekcí.

Mnoho britských muslimských lékařů se tak snaží své muslimské pacienty pobízet, aby se naočkovat nechali i přes půst. Zároveň se snaží vyvracet mýty a dezinformace, které se s očkováním pojí.

Ačkoli většina muslimských organizací šíří osvětu, že očkováním věřící půst nenaruší, britská vláda a ministerstvo zdravotnictví předpokládají, že během svatého měsíce zájem o očkování mezi muslimy značně klesne. Pomoct má proměna mešit v očkovací centra s otevírací dobou po setmění.

Očkování však není palčivým tématem jen pro ramadán. Saúdské úřady uvedly, že každoroční pouť do Mekky budou moct podstoupit pouze lidé, kteří projdou „imunizací“. Za „imunizované“ ministerstvo považuje tři kategorie lidí – ty, kteří podstoupili očkování o dvou dávkách, naočkované jednou dávkou nejméně 14 dní před cestou a lidi, kteří se z covidu-19 uzdravili.

Pouze tyto skupiny budou mít letos nárok vykonat pouť a zúčastnit se modliteb v mešitě ve svatém městě Mekka. Tatáž podmínka platí pro vstup do mešity v Medíně. V minulém roce se pouti účastnilo pouze 10 tisíc muslimských obyvatel Saúdské Arábie. Šlo tak o nejskromnější událost tohoto typu v moderní historii.

Na Blízkém východě, kde očkování není v tak pokročilé fázi jako v evropských zemích, budou muset muslimové dodržovat přísnější opatření, mnohé mešity zůstanou zavřené. Modlitby v některých mešitách za dodržování opatření povolí například Egypt. Stejně jako v loňském roce budou ceremonie přenášeny online do domovů věřících prostřednictvím sociálních sítí. Úřady v Saúdské Arábii oznámily, že omezí celkový počet věřících v Prorokově mešitě na 60 000 najednou, s povinným sociálním distancováním. Kapacita mešity před pandemií byla 350 000.

Před pandemií muslimské organizace i jednotlivci pořádali setkávání pod speciálními stany, kde spolu lidé hodovali v nočních hodinách. Tato setkání byla významná zejména pro chudší rodiny, které si tradiční pokrmy nemohou dovolovat ve velkém. Egypt již oznámil, že letos budou ramadánské stany zakázány, aby se zabránilo šíření viru.

Ve Spojených arabských emirátech úřady modlitby tarawih povolily, speciální stany a setkávání na slavnostní večeře iftar však nikoli. Restaurace také nesmí podávat iftar uvnitř.

Reklama

Doporučované