Hlavní obsah

Očkovanou učitelku neposlali do karantény. Děti musely domů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Hygienici řeší každý případ covidu-19 ve škole jednotlivě. Mohou tak sice rozhodovat individuálně, ředitelé ale zase nevědí, co čekat. V Praze tak třeba uzavřeli celou školu, v Dobřanech ji nechali otevřenou jen pro prvňáky.

Článek

Tím, že se hygienici drželi pravidel Ministerstva zdravotnictví, umožnili v Gymnáziu Jevíčko na Svitavsku rozšířit koronavirus. Zní to sice paradoxně, ale přesně tohle musí teď ředitelka školy Lucie Škvařilová řešit.

U jedné z pedagožek se objevila nákaza v domácnosti, ale do karantény ji krajská hygienická stanice neposlala, protože už měla od května plné očkování.

„Hygiena jí řekla, že je naočkovaná, takže do karantény nemůže a musí do práce. Za dva dny ale onemocněla. A my teď máme tři nakažené učitele a 60 dětí na 14 dní v karanténě, ačkoliv mají všechny negativní test,“ popisuje ředitelka Škvařilová.

Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví ale mluví jasně – po kontaktu s nakaženým nejde do karantény člověk s hotovým očkovacím schématem. Ještě pro upřesnění, všichni nakažení učitelé měli dávno po dvou dávkách vakcíny proti covidu-19.

„Samozřejmě chápu, že se hygiena řídí pokyny, přes které nemůže jít. Myslím, že by se ale mělo trošičku přemýšlet i na vyšších místech, aby promysleli, jaká budou mít opatření reálné dopady,“ dodává Škvařilová.

Ani prezenční, ani distanční výuka

Zároveň ale škole způsobuje opatření o nařizování karantén i další problém. I v rámci kontaktů ve škole totiž hygienici posílají do karantény jen nenaočkované. V každé třídě tak na jevíčském gymnáziu zbylo několik studentů, kteří do karantény nezamířili. Jenže škole tak vznikly dvě skupiny dětí – na distanční výuce a ve třídě. Každý učitel přitom musí v jeden čas učit oba kolektivy, což je v podstatě nereálné.

Na páteční tiskové konferenci před jednáním Poslanecké sněmovny na to upozorňoval i Anticovid tým koalice Spolu. Opozičním poslancům se nelíbí chaotický výklad platných pravidel.

„Je naprosto nereálné, aby pedagog učil tři děti prezenčním způsobem a současně 17 dětí, které jsou v karanténě, distančně,“ nesouhlasí s tímto postupem poslanec KDU-ČSL Marek Výborný.

Platná opatření ale nestíhají sledovat ani rodiče. Hygienici navíc komunikaci nechávají částečně na školách, které pak jen předávají nejnovější zprávy. Dítě Evy z Prahy (totožnost redakce zná, ale na přání ho neuvádí, pozn. aut.) má tak nařízenou 14denní karanténu, ale žádné další informace nemají.

„Nevíme, jak jsou pravidla nastavená od hygieny, máme informace jen od školy. Na PCR testu jsme byli jednou dobrovolně a jednou s doporučením od praktické lékařky. Oba testy vyšly negativně, ale délku karantény to nijak nevlivní,“ uvedla pro Seznam Zprávy Eva. „I nový školní rok tak bohužel začínáme online výukou,“ dodává.

Co hygiena, to jiný postup

Poslanci Výbornému vadí především nejednotný výklad opatření krajskými hygienickými stanicemi.

„Ve školách rozhodnutím ministerstva skončilo 13. září plošné testování žáků, bohužel vláda, respektive hlavní hygienička, nedodala jasné pokyny, jak postupovat dále. Je to obrovský problém, protože každá krajská hygiena postupuje jinak a pro školy to vytváří naprosto neřešitelné situace,“ dodává Výborný.

Lze to ukázat na dvou případech. Pražská Základní škola Chmelnice hlásila v úterý 44 nemocných žáků. Některé třídy přitom žádný výskyt onemocnění neměly. Hygienická stanice ale přesto rozhodla, že je nutné uzavřít celou školu.

Podobně na tom je i ZŠ a MŠ Trivium Plus v Dobřanech na Rychnovsku. V karanténě má osm z devíti tříd. V jejím případě ale hygienici o uzavření školy nerozhodli.

„První den šly do karantény tři nebo čtyři třídy. Navíc vám to zavolají o půl osmé večer, takže musíte obvolat všechny rodiče, aby ráno děti nechodily. Druhý den volají znovu, protože se objevil kontakt v jiné třídě, večer pak volají s tím, že se objevila ještě jedna karanténa a tak dále. Postupně jsme takhle zavřeli osm tříd, ale hlavně je to strašně organizačně náročné a nedá se nic plánovat,“ vadí řediteli a rovněž také senátorovi Janu Grulichovi (TOP 09).

Vyjma jedné třídy tak musí všichni učitelé fungovat najednou jak pro žáky přítomné ve třídě, tak ty u obrazovek počítačů a tabletů doma. Výuka tak v podstatě stojí. Přitom kdyby byla v karanténě celá škola na 14 dní, dala by se zorganizovat alespoň plnohodnotná distanční výuka. Podle krajské hygienické stanice to ale nebylo nutné.

„Každou konkrétní situaci vždy pečlivě zvažujeme. Jelikož v rámci epidemiologických šetření byl v tomto případě vždy potvrzen zdroj nákazy a mezi žáky jednotlivých tříd nedošlo ke komunitnímu přenosu, nebylo ze strany KHS Královéhradeckého kraje vydáno rozhodnutí k omezení provozu této základní školy a třída 1. ročníku tak může bez omezení pokračovat ve výuce,“ vysvětluje mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí s tím, že většina žáků druhého až devátého ročníku je v karanténě.

Ošetřovné jen pro někoho

Někteří rodiče ale mají problém i s žádostí o ošetřovné.

„Kontakty hlásíme hygieně my. Jenže třetině z nahlášených rodičů nikdo nevolal, a tak neví, jestli jsou v karanténě, nebo ne. Tím pádem si nemohou zažádat o ošetřovné,“ dodává Grulich.

Ošetřovné může totiž čerpat jen zaměstnanec, který má dítě mladší 10 let, z důvodu, že byla škola uzavřena nebo dítěti nařízena karanténa. V tomto případě ale ani jedna varianta neplatí, a tak rodiče musí zjišťovat stav věci sami na hygieně.

Vrací se tak vzpomínky na loňský školní rok, kdy podobný chaos v září panoval rovněž, než byly školy uzavřeny v polovině října plošně. Zatím ale s jednou výjimkou. Ačkoliv všem dětem rozdává hygiena 14denní karanténu, čerpat ošetřovné je možné jen devět kalendářních dnů. Pouze samoživitelé mohou ošetřovné získat na 16 dní.

Reklama

Doporučované