Hlavní obsah

Očkovat by se mohlo i v lékárnách. V zahraničí to funguje, říká šéf Benu

Jít si pro očkování do lékárny umožňují v současnosti například USA, Kanada, Francie nebo Irsko.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Také lékárny mohou přispět k zastavení pandemie – očkováním. Je o tom přesvědčen generální ředitel lékárenské sítě Benu a velkoobchodu s léčivy Phoenix Petr Doležal. I tuhle možnost by podle něj politici měli zvážit.

Článek

Kromě vitamínů nebo léků na recept také vakcína. Ať už proti sezónní chřipce, covidu-19, nebo proti dalších nemocem. Právě tak by se lékárny chtěly v budoucnu zapojit do péče o zdraví lidí.

„V Evropě vidíme různé zkušenosti, je to kombinace toho, že buď lékárník vakcinuje sám, nebo, a to je asi v sedmi nebo osmi zemích, že v jeho prostorách vakcinuje sestra nebo lékař,“ řekl generální ředitel sítě lékáren Benu Petr Doležal.

Jít si pro očkování do lékárny umožňují v současnosti například USA, Kanada, Francie nebo Irsko. „Například data ze Spojených států uvádějí, že 20 až 25 procent očkovaných jde přes velké sítě lékáren,“ uvedl Petr Doležal. „Myslím, že by tato možnost měla být prozkoumána, a my bychom o ni stáli,“ uvedl.

Myšlenka má v tuto chvíli v českých podmínkách řadu neznámých, například kdo by směl očkovat, zda lékárník, nebo výhradně lékař. Zavedení podobné praxe brání legislativa, která nic podobného v tuzemských lékárnách neumožňuje. Lékárníci by také mimo jiné museli projít patřičným odborným proškolením.

Petr Doležal

Generálním ředitelem lékárenské sítě Benu je od února 2019.

Současně je od roku 2016 výkonným ředitelem skupiny Phoenix v Česku.

V letech 2014–2020 řídil i Phoenix Slovensko.

Dříve působil jako finanční ředitel ve společnostech Raab Karcher Staviva, Conseq Finance a v drogistickém řetězci Droxi, který po kapitálovém vstupu německého koncernu Schlecker z pozice generálního ředitele také řídil.

Šéf sítě Benu s 280 lékárnami po celé zemi je ale přesvědčen, že upravit systém by v rámci mezioborové spolupráce mezi zdravotníky dávalo smysl. Stejně tak by lékárníci stáli o zapojení do distribuce vakcín.

„Vzhledem ke stárnutí populace a počtu praktických lékařů má myslím tato úvaha jasný výsledek. Ale ne vždycky politická úvaha rovná se úvaze selské,“ podotýká ředitel zdravotnické skupiny Phoenix.

Online dál roste

Trh s volně prodejnými léčivy a doplňky stravy vyrostl během pandemie o 7 procent. To lze podle Petra Doležala vysvětlit tím, že sice prodeje vitamínů nebo ochranných pomůcek vylétly nahoru, prodeje antibiotik nebo prostředků proti kašli a rýmě naopak právě kvůli pandemickým opatřením spadly na polovinu. Češi tak vloni utratili za volně prodejné léky okolo 20 miliard korun.

Benu a Phoenix

Phoenix je největším z farmaceutických distributorů v Česku s podílem 45 % a Benu Česká republika je jeho dceřinou společností.

Celá skupina působí ve 27 zemích, zejména v západní Evropě. V 15 zemích mají vlastní sítě lékáren. V Česku mají 280 lékáren včetně franšíz.

Letos plánují otevřít v Česku 55 nových lékáren. Do ostrého provozu spouští moderní poloautomatický sklad léčiv v Praze Hostivaři, jehož vybudování stálo 1 miliardu korun.

„I letos se online nákupy udržují na stejné úrovni, respektive dál rostou. To je zhruba pěti- šestiletá zkušenost v onlinu, že už nikdy obrat nejde nazpátky. I špičkové období v loňském roce v březnu bylo překonáno v letošním roce, jak celkovým trhem, tak naším vlastním e-shopem,“ vysvětlil Petr Doležal v rozhovoru pro SZ Byznys.

V letošním roce plánují rozšířit síť o 55 dalších lékáren. Distribuci už z významné části zajistí nový moderní poloautomatizovaný sklad v Praze-Hostivaři o rozloze 24 tisíc metrů čtverečních. Do ostrého provozu přejde 15. května a jeho vybudování představuje investici ve výši miliardy korun.

Reklama

Doporučované