Hlavní obsah

Očkovat se kvůli placeným testům? Raději omezím aktivity, zní z ulic

Foto: SZ Michal Šula

Část lidí se nenechá očkovat ani v případě, že si testy budou muset hradit sami.

Reklama

Redaktoři Seznam Zpráv zjišťovali, zda se neočkovaní lidé budou chodit testovat, i když za to musejí od listopadu zaplatit. A zda zpoplatnění ovlivnilo jejich postoj k vakcíně proti covidu-19.

Článek

Před testovacím centrem Bohéma v Brně postává malý hlouček lidí, mezi nimi i třicetiletá Kateřina s deštníkem v ruce. Za chvilku má jít na PCR test, její poslední zdarma. Kateřina teď váhá, zda se nechat očkovat, nebo ne.

„Covid jsem prodělala, potvrzení o nemoci už mi sice neplatí, ale nedávno jsem si byla změřit protilátky a mám je stále dost vysoké. Asi zatím testy budu platit a uvidím časem,“ říká.

Platit ale odmítá šestadvacetiletý Tomáš Juchelka, přesto očkování vylučuje „Jsem smířený s tím, že omezím návštěvy restaurací, divadel nebo i cesty do zahraničí,“ říká na odchodu z testovacího centra. Ve vakcinaci spatřuje jen jedinou výhodu – že nakažený pak bude mít pravděpodobně lehčí průběh onemocnění. „Očkovaní mohou přece ale i tak nemoc roznášet. Pořád musí nosit respirátor a dodržovat další opatření stejně jako já. Nevidím v tom prostě moc výhod.“

S očkováním váhá i devatenáctiletý student Jakub. Zatím se vakcíně vyhýbal, protože se bál možných nežádoucích účinků. Navíc nepatří k žádné rizikové skupině, proto nepovažuje očkování za nutné. Za testy se mu ale platit nechce. „Nechci omezovat návštěvy bazénů nebo restaurací, ale odmítám dávat za testy všechny své peníze z brigád. Kvůli tomu na ně opravdu nechodím,“ říká.

O zpoplatnění testů od 1. listopadu rozhodla ve středu vláda. Testy nařízené lékařem nebo hygienou zůstanou bezplatné i nadále. Platit za test nebudou muset ani lidé očkovaní alespoň jednou dávkou vakcíny, mladší 18 let nebo ti, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat. Zároveň se také zkrátí doba platnosti testů – PCR bude platit místo týdnu jen tři dny a antigenní místo 72 hodin pouze jeden den.

Nová opatření mají motivovat lidi k očkování. Proočkovanost je totiž v Česku v porovnání s jinými státy stále nízká a epidemie znovu nabírá na síle. Aktuálně má dokončené očkování přes šest milionů lidí.

Pevná ve svém přesvědčení neočkovat se je i mladá maminka Michaela, která jde se svým synem z testování u obchodního centra Nový Smíchov. „Když to bude nutné, budu se testovat i dál, jinak se ale budu snažit omezit aktivity, které testování vyžadují. Třeba návštěvy restaurací oželím, to pro mě není tak důležité. Očkovat se kvůli tomu určitě nebudu.“

Někteří pak spoléhají na to, že kontrola v hospodách ve výsledku nebude tak přísná, jak si vláda slibuje. Nově by měla potvrzení o bezinfekčnosti kontrolovat obsluha. „Do mého zdravotního stavu nikomu nic není. Pochybuju, že to budou u nás v hospodě kontrolovat. Nejsou blbý, vždyť by jim tam pak nikdo nechodil,“ říká muž.

Třicetiletá Anna je pak zástupkyní té skupiny, která je ochotna si za test zaplatit, ale očkovat se nebude. Negativní test po ní chce zaměstnavatel. „Placené testy pro mě absolutně nejsou motivací k očkování,“ zdůrazňuje žena.

A dostatečnou motivací to není ani pro pětadvacetiletého Vasila. Ten se obyčejně nechodí ani testovat, do testovacího centra na Václavském náměstí zavítal jen z toho důvodu, že mu přišla výzva od hygieny. „Měl jsem rizikový kontakt, tak musím. Pokud by bylo v budoucnu opět třeba se otestovat, tak půjdu. Očkovat se nechci.“

Před Fakultní nemocnicí u svaté Anny sdílí svůj pohled na věc ještě očkovaná studentka. Na testy chodí, i když nemusí. „Chodím z toho důvodu, že oba mí rodiče jsou v rizikové skupině. Nerada bych je ohrozila,“ uvádí s tím, že je proto ochotna za ně i platit.

Za PCR test lidé od listopadu zaplatí až 814 korun, za antigenní maximálně 201 korun. Podle mluvčího Ministerstva zdravotnictví Daniela Köppla se budou uznávat i samotesty, uvedl to dnes pro Radiožurnál. Od 25. října se také opět zavádí povinnost nošení respirátorů na pracovištích.

Reklama

Doporučované