Hlavní obsah

Chřipce ani s nejlepším očkováním neuniknete. Očkovat se v době epidemie je hloupost, radí nejvlivnější imunoložka v Česku

Říhová: Naše imunita se mění. Klíčovou roli v tom hraje mikrobiom. Přispívají k tomu i lidé jiných národností.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Panuje pověra, že nejvíc mikrobů je na toaletě. Mnohem horší je kuchyňský dřez. Přepečlivý úklid je ale zbytečný, míní profesorka Blanka Říhová.

Článek

Nejlepší recept, jak posílit imunitu, je vymačkat si citron a zajít si do divadla. Takovou radu dává ve Výzvě v době sílící chřipkové epidemie přední česká imunoložka profesorka Blanka Říhová.

„Imunitu totiž posiluje i to, že si uděláte radost. Samozřejmě bohužel neplatí, že byste se úplně vyhnuli chřipce, když budete veselí. Permanentně nešťastný člověk ale chytne nemoc určitě,“ míní dáma, která patří k nejvlivnějším ženám v české společnosti.

Její výzkum mimochodem odhaluje roli imunitního systému v boji proti rakovině.

Jak správně posilovat imunitu? Čím to, že trpíme stále častěji alergiemi? Jak vychovávat děti, aby byly odolnější? Je přiměřená špína vlastně zdravá? I o tom v rozhovoru nahoře.

Reklama

Doporučované