Hlavní obsah

Očkovat se v centru, nebo v ordinaci? „Je to loterie,“ uznávají praktici

Foto: Profimedia.cz

Praktici zatím aplikovali 218 tisíc dávek. Není to ani desetina jejich avizovaných možností.

Reklama

Zájemci o očkování důvěřují nejvíc praktickým lékařům. Na vakcínu u nich čeká přes 300 tisíc lidí, mnohem víc než v očkovacích centrech. Ordinacím praktiků ale paradoxně dál chybí dávky.

Článek

Dočkám se termínu očkování dříve u svého praktika, nebo ve speciálním vakcinačním centru? Otázka, kterou si kladou desítky tisíc zájemců. Od středy se k očkování nově může registrovat až 400 tisíc lidí starších 65 let. A právě „správná“ volba místa určí, jak rychle se dočkají. Vytíženost míst se hodně liší i v jednotlivých krajích.

Především starší lidé víc důvěřují svým praktikům, paradoxně si však často počkají na očkování mnohem déle. „Slovo loterie je případné. Bude opravdu záležet na regionální situaci. Může se stát, že praktický lékař dostane vakcíny hned zítra, ale také ne. Řídil bych se podle lokálních podmínek v konkrétním očkovacím centru. V některých krajích jsou termíny poměrně rychle, někde se dlouho čeká,“ uvedl na úterní tiskové konferenci předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Praktici nadále kritizují nerovnoměrnou distribuci vakcín. Na očkování v ordinaci čeká přes 370 tisíc lidí, dvakrát víc než ve vakcinačních centrech. Je mezi nimi přes čtyřicet tisíc nejrizikovějších zájemců starších osmdesáti let. „Je zjevné, že tyto skupiny je třeba urychleně doočkovat. A nemůžeme se tvářit, že tito lidé tady nejsou. I když se situace lepší, stále tomu neodpovídá distribuce vakcín. Je nerovnoměrná,“ postěžoval si Šonka.

Třeba pražský praktický lékař Bohumil Seifert proto své zájemce odkazuje do velkých center. „Je to frustrace. Raději jsem svým pacientům doporučil, ať se registrují tam. Zároveň nám to ale neznemožňuje pacienta přeočkovat, pokud bychom vakcínu narychlo dostali,“ uvedl.

Podle místopředsedy Mladých praktiků Vojtěcha Muchy tak ale hrozí, že lékaři zabřednou do začarovaného kruhu. „Ve chvíli, kdy větší množství vlastních pacientů odkážeme do očkovacího centra, tak přicházíme o naše pacienty, které máme registrované v Informačním systému infekčních nemocí a díky němuž k nám vakcíny vůbec míří. Takže čím rychleji chci mít své pacienty naočkované, tím víc jejich odesláním do center přicházím o vakcíny, které by mohly do mé ordinace přijít. Očkování se mi paradoxně vzdaluje,“ vysvětlil Mucha.

Jak tedy zvolit nejvhodnější strategii?

Pokud je pro zájemce nejdůležitější, jak rychle přijde na řadu, měl by si zjistit vytíženost jednotlivých očkovacích center. Aktuální data najde na stránkách ockoreport.uzis.cz. Lhůty se liší i uvnitř krajů. Takže se někdy vyplatí vycestovat o několik kilometrů dál.

Třeba Jihomoravský kraj zřídil 16 očkovacích míst. V boskovické nemocnici si termín denně vybere asi 40 žadatelů, nyní tam však evidují přes 1100 registrovaných žadatelů. To znamená víc jak 25 dní čekání na první dávku.

Volná místa prakticky hned

Naopak Fakultní nemocnice u svaté Anny nabízí volná místa prakticky hned. „Momentálně před virtuální závorou nemáme žádné čekající. Včera jsme vypsali pět tisíc nových míst na první dávku, a to u nás přímo v Brně a také v očkovacím centru v Hustopečích, kde vakcinaci také zabezpečují naši zdravotníci,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Počítají tam, že s novou vlnou registrovaných fronta naroste.

V Hustopečích naočkují až pět set lidí za den, na termín čekalo v úterý pouhých osm zájemců. Město leží jen 25 kilometrů od Břeclavi, kde si uchazeči průměrně počkají asi osm dní.

Pokud zájemce věří víc svému známému lékaři, měl by se o možnostech informovat přímo u něj. Alespoň nějakou dávkou doposud očkovalo už 2900 praktiků z více než čtyř tisíc, kteří se do očkovací akce zapojili.

Praktici však věří ve výrazné zlepšení už v dubnu. „Do konce měsíce máme přislíbeno 320 tisíc dávek AstraZeneca a 38 tisíc dávek Johnson & Johnson. Měli bychom mít dostatek vakcín, abychom do konce dubna naočkovali čekající skupiny,“ řekl Šonka v úterý s tím, že si uvědomuje, že už se dodávky několikrát zpozdily.

A problémy na sebe nenechaly čekat - odpoledne firma Johnson & Johnson ohlásila, že kvůli vyšetřování vzácných případů krevních sraženin ve Spojených státech odkládá distribuci své vakcíny proti covidu -19 v Evropě.

Praktičtí lékaři už dřív avizovali, že při dostatku vakcín naočkují až 50 tisíc lidí denně. Plně se mohli zapojit až od prvního března. V pěti úvodních týdnech podali 218 tisíc dávek. Jejich kapacita tak nebyla vytížená ani z desetiny.

Kritizují přitom zřizování některých očkovacích center v místech, kde to nedává smysl. „Najdete očkovací centra i v městysech o dvou až třech tisících obyvatelích, kde zvládají péči dva praktici. Kdyby měli možnost očkovat, tak to zvládnou komplet za pár dní,“ uvedl Šonka. Jako příklad zmínil Jevíčko v Pardubickém kraji. Podle něj si třeba tam zvolili vlastní kreativní přístup k vládní očkovací strategii.

Reklama

Doporučované