Hlavní obsah

Od 30. září se změní podmínky pro testování dětí

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vláda v pondělí schválila dílčí změny v protiepidemických opatřeních. Týkají se hlavně kolektivů a testování.

Článek

Vláda v pondělí schválila dílčí změny opatření proti šíření koronaviru. Budou platit od čtvrtka 30. září a týkají se zejména dětí a sportovních kolektivů.

Česko od 30. září rozvolní opatření týkající se testování. Neočkované děti, které splní podmínky, nebudou potřebovat test na různé volnočasové a sportovní aktivity. Základním kritériem pro rozvolnění bude stálý kolektiv.

„Pokud jde o neměnné kolektivy, nebude nutné, aby děti měly test. Týká se to také volnočasových aktivit jedné školy,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). V praxi to znamená, že skupina dětí z jedné školy, která pojede na školní výlet do zoo, muzea, galerie, do divadla a podobně, test potřebovat nebude. Pokud by se akce účastnily děti z vícero škol, test potřebují.

Povinností bude vedení docházky účastníků. „Je to pro případ, kdy by se objevila nákaza, aby vše bylo snadnější ke zpracování ze strany hygieny,“ dodal ministr.

K rozvolnění podle něj dochází také u sportovní přípravy profesionálních i amatérských sportovců. Pokud je účast do 20 osob a kolektiv není proměnlivý, test nebude potřeba. Pokud se na aktivitě setkávají pokaždé jiní lidé, test potřeba bude.

Vláda schválila také časově omezené opatření týkající se nadcházejících voleb do Poslanecké sněmovny, kdy bude povinnost mít ve volební místnosti nasazenou ochranu dýchacích cest tak, jak je tomu například v obchodě nebo veřejné dopravě. Výjimku budou mít pouze ti, kteří ji mají i v jiných případech – tedy lidé, kteří nemohou mít respirátor ze zdravotních důvodů nebo třeba lidé s poruchou autistického spektra.

„Schválili jsme také jedno ochranné opatření, a to, že od 30. září reagujeme na rozsudek Městského soudu v Praze, který řekl, že nemůžeme odlišovat v rámci udělování víz různé skupiny osob. Nově se připouští bez omezení, aby zastupitelské úřady projednaly žádosti cizinců z třetích zemí o dlouhodobá víza,“ pravil Vojtěch.

Vláda podle něj rovněž nově aplikuje nový model posuzování opatření, která již procházejí posouzením ze strany legislativní rady vlády nebo skupin expertů. „Nynější opatření již byla jimi posouzena, případně upravena podle jejich připomínek,“ dodal ministr.

Reklama

Doporučované