Hlavní obsah

Od akcií Tesly dejte ruce pryč, radí investor Jan Pravda

Rozhovor s investorem a zakladatelem Pravda Capital SICAV Janem Pravdou o akciích Tesly.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Akcie automobilky Tesla, kterou vede Elon Musk, zažívají v posledních měsících jízdu jako na horské dráze. Od začátku roku se hodnota akcií více než zdvojnásobila a před pár dny vůbec poprvé překonala hranici 900 dolarů. Investor Jan Pravda však nedoporučuje si na zběsilou jízdu vsadit.

Článek

Do Tesly investoval v roce 2013, kdy akcie stála 30 dolarů. Později v letech 2017 a 2018 Teslu „shortoval“, tedy cenný papír prodal, když jeho cena klesla, opět ho koupil a po zhodnocení zase prodal. A rozdíl mezi cenou prodeje a nákupu byl jeho zisk. Nakonec na celé operaci vydělal asi deset procent. Dnes však investor Jan Pravda dává od akcií Tesly „ruce pryč“ a ostatním radí, aby také nepodléhali emocím.

„Neinvestuji do Tesly ani neshortuji Teslu, já už investuji na základě algoritmu. A algoritmy v roce 2017 vyhodnotily Teslu jako short, protože kontrolky v novinách svítily všechny červeně. Teď to tak není, takže my zůstáváme stranou. Nezbývá než říct ostatním, ať stranou zůstanou také,“ komentuje své doporučení investor a zakladatel Pravda Capital SICAV Jan Pravda.

U investorů převládají emoce nad rozumem

Řada investorů se podle něj řídí místo úvahami emocemi a v Tesle vidí nový Apple, zatímco ve Volkswagenu Nokii. To je jeden z důvodů, proč je o akcie společnosti Elona Muska takový zájem.

„Tesla má 180 milionů akcií, a když vyroste o 100 dolarů, tak to je 18 miliard dolarů. Vzrostla o 300, to jsou desítky miliard dolarů. Takže reálná věc to je, ale jsou zatím emoce a dohady. Na druhé straně jsou skeptici, kteří říkají, že by Tesla měla mít poloviční kapitalizaci než Volkswagen, protože vyrábí desetinu aut, ale ta auta jsou trochu lepší. Apple má kapitalizaci přes bilion dolarů, Tesla má zatím nějakých 300 miliard dolarů,“ vysvětluje Jan Pravda.

Investovat do Tesly? Jako se řítit po hlavě ze skály

Další důležitou příčinou, proč akcie Tesly poslední měsíce míří spíš vzhůru, je podle něj jev, tzv. short squeeze.

„Ti lidé, co doposud shortovali, musí akcie zoufale nakupovat na trhu tak, aby je mohli vrátit. A to způsobuje tlak akcií nahoru. Až toto přestane, tak pravděpodobně půjde akcie zase brutálně dolů.“ Kdy nastane tvrdý pád, si však Pravda neodvažuje odhadovat, je si však jistý tím, že určitě přijde.

Chování investorů, kteří investují nebo shortují akcie Tesly, přitom přirovnává k chování lumíků (druh hlodavce). „To je reálný jev způsobený nikoliv sebevraždou těch zvířat, ale přemnožením. Oni se při hledání nových teritorií a potravy vrhají ze skály a to se často přirovnává k davovému chování investorů. Ti první vidí, že padají ze skály a že je problém, a ti, co je tam tlačí, to sice nevidí, ale už se také z té skály tlačí,“ vysvětluje Pravda.

Podobně situaci vnímají i někteří další investoři, kteří upozorňují na podobnost s dřívějším prudkým růstem kybernetické měny bitcoin. Koncem roku 2017 se hodnota bitcoinu vyšplhala na téměř 20 tisíc dolarů, za pouhý měsíc se ale propadla o 65 procent a do konce roku 2018 sestoupila pod čtyři tisíce dolarů.

Reklama

Doporučované