Hlavní obsah

Od Antarktidy se brzy odlomí obří ledovec, jeden z největších na světě

Od příkrovu Larson C v Antarktidě se brzy oddělí budoucí největší ledovec světa.

 

Reklama

Velikost trhliny ledového příkrovu Larson C Antarktického poloostrova se každým dnem zvětšuje. Odtržení největšího ledovce se očekává v blízké době.

Článek

Odtržení kusu ledového příkrovu Larson C podle vědců brzy vytvoří jeden z největších ledovců, jaký byl kdy zaznamenán. Jeho velikost by měla odpovídat 5 000 km², což se zhruba rovná rozloze Moravskoslezského kraje.

V posledních šesti dnech se puklina v ledovém příkrovu zvětšila o 17 kilometrů. K oddělení ledovce zbývá pouhých 13 kilometrů.

Až donedávna byla trhlina rovnoběžná s okrajem ledu, nyní se ale ze své osy vychýlila. To způsobí předčasné odtržení ledovce.

Pokud se ledovec odtrhne, ztratí ledový příkrov Larson C 10 procent ze své celkové plochy, což podle Adriana Luckmana, vedoucího výzkumného týmu, který monituruje ledovou plošinu od roku 2014, zásadně pozmění krajinu Antarktického poloostrova.

Podle Poula Christoffersena z polárního výzkumného ústavu je možné, že se po odtržení ledovce celý příkrov rozpadne. „Ledový příkrov může postihnout rychlý kolaps," řekl pro CNN. „A to nebude pomalý proces, může se to stát za den nebo za dva."

Reklama

Doporučované