Hlavní obsah

Od bitcoinu se oddělila nová kryptoměna. Úspěch zatím neslaví

Od bitcoinu se oddělila nová kryptoměna. Video: Oliver Sálus

 

Reklama

V úterý došlo ve světě digitálních měn ke vzniku druhého bitcoinu. Takzvaný bitcoin cash se oddělil od svého staršího bratra, který byl doposud nejznámější kryptoměnou.

Článek

O bitcoinech, měně, která nikomu nepatří a jejíž fungování nemůže ovlivňovat její autor, vlastník ani vláda, se hovoří jako o penězích budoucnosti. V letošním roce bitcoin zatím posílil zhruba o 190 procent. Prvního srpna ale skupinka čínských těžařů neboli programátorů provozujících bitcoinovou síť oddělila od bitcoinu zbrusu novou virtuální měnu - bitcoin cash.

Síť nového bitcoinu ale první den nevykazovala dostatečnou podporu, proto se namísto raketového startu dočkala kryptoměna startu pomalého.

Proč hodnota bitcoinu dramaticky roste? A co způsobuje poptávku?Video: Pavel Cyprich

K těžbě nové měny se zatím připojil jen malý zlomek lidí. Těžba prvních nových bitcoinů cash trvala téměř šest hodin. Na některých burzách se nový bitcoin cash podle údajů bitinfocharts.com obchodoval za střední cenu 146,37 dolaru (3200 Kč). Kurz bitcoinu na platformě BitStamp činil 2729 dolarů, proti pondělí klesl o 4,6 procenta.

Původní majitelé bitcoinu mohou na rozdělení vydělat. Mají totiž přístup ke stejné částce v nových bitcoinech cash zdarma. Ty mohou případně zobchodovat za oficiální měny, jako je euro či dolar, anebo za jiné digitální měny. Současní majitelé bitcoinu tak dostávají další peníze zadarmo, jejich hodnota pak bude záležet pouze na důvěře v novou měnu. Od ní se odvíjí směnný kurz za koruny a eura.

Analytici zatím nedávají nové kryptoměně bitcoin cash příliš velkou šanci na úspěch. Generální ředitel společnosti Dash Core Ryan Taylor se domnívá, že životnost bitcoinu cash může být jen krátkodobá. Dash Core řídí vývoj digitální měny dash. Rozštěpení u digitálních měn se uskutečnilo i dříve, například konkurenční měna ethereum tímto procesem prošla vloni.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. V letošním roce bitcoin zatím posílil zhruba o 190 procent.

Bitcoin, jak funguje.

Reklama

Související témata:

Doporučované