Hlavní obsah

Od covidu po amputaci. Zatímco Čína očkuje tříleté, Indie bojuje s plísněmi

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Jedni po šesti nových případech zpřísňují opatření, druzí slaví, že přibylo „jen“ sto tisíc. Asijské země zasažené pandemií trápí diametrálně odlišné závažné problémy. V Indii se s vážnými obtížemi potýkají i z covidu uzdravení.

Článek

První vlna vynesla několik asijských zemí na piedestal nekorunovaných pandemických premiantů. Po měsících se však jedinou asijskou stálicí zdá být Čína, která opět po výskytu několika případů – konkrétně šesti – zpřísňuje opatření a bije na poplach.

Dříve úspěšný Tchaj-wan nyní netrpělivě očekává vakcínovou pomoc ze zámoří. Vietnam si už další přísnosti jednoduše dovolit nemůže, a tak přibývá případů i netrpělivých volání po rozvolnění. Oproti tomu přes 111 tisíc nových nakažených bere Indie jako úspěch a důkaz toho, že je druhá vlna na ústupu. Kdyby se však u uzdravených nezačala projevovat zákeřnost varianty delta.

Vakcína pro nejmenší

Čínské zdravotnické úřady udělily povolení pro nouzové použití vakcíny u dětí od tří let. V pátek Jin Wej-tung, výkonný ředitel pekingské společnosti Sinovac Biotech, řekl, že rozhodnutí nahrála úspěšná klinická studie. „Sinovac na malé části populace od začátku roku prováděl klinickou studii. Stovky případů jsou důkazem, že je očkování pro skupinu od 3 do 17 let stejně bezpečné jako očkování starších 18 let,“ uvedl pro CCTV.

Ačkoli i jiné světové země schválily použití vakcín u nezletilých, žádná si zatím netroufla zacílit na takto malé děti. O možných vedlejších účincích očkování malých dětí existuje jen několik studií – tato věková kategorie prozatím v porovnání s vysoce rizikovými skupinami či zdravotníky nebyla prioritou. Čína zatím neoznámila, kdy konkrétně s očkováním dětí začne. Země se aktuálně snaží splnit svůj cíl naočkovat 560 milionů lidí do konce měsíce.

Po měsících klidu a oslav návratu k normálu však už i jednotlivé čínské provincie bijí na poplach. Jihočínská provincie Kuang-tung zavádí přísnější cestovní omezení a povinnost pro cestující prokazovat se maximálně dva dny starým negativním testem. Nově nakažených je dle oficiálních statistik celých šest, včetně dvou asymptomatických.

Na pozadí honby za očkovacím cílem stále probíhá ta za pravdou – po zveřejnění textu Wall Street Journal se čínská média pravidelně snaží vyvracet podezření, že virus unikl z laboratoře ve Wu-chanu.

„Wall Street Journal v pondělí zveřejnil článek citující takzvanou národní laboratorní zprávu, která naznačuje, že virus unikl z čínské laboratoře, což je hypotéza, kterou přední vědci z celého světa odmítli a je považována za ‚extrémně nepravděpodobnou‘. Jedná se o nový krok amerických médií, aniž by poskytovala jakákoli nová data nebo důkazy. Podle zdroje blízkého týmu WHO se snaží přeměnit vědeckou otázku na čistě politickou hru,“ napsal v úterý server Global Times.

Zbytečně přísná opatření

Za opomíjeného covidového premianta platil i Vietnam, i on se však v posledních týdnech potýká s nebývalým nárůstem nových případů. Premiér ale navzdory tomu volá po rozvolnění – nehodlá nadále brzdit ekonomiku „zbytečně přísnými“ opatřeními. Vietnamský premiér Phạm Minh Chính v sobotu vyzval místní vlády, aby příliš přísná opatření zmírnily a spíše se orientovaly na ekonomické problémy.

Vietnam v současné době bojuje se svou nejhorší covidovou vlnou. Od konce dubna bylo hlášeno asi 5500 případů v 39 ze 63 provincií a měst. Za zbytečně přísná premiér označil opatření v Hanoji a Ho Či Minově městě. „Některá místa uvalila extrémní opatření, která zasáhla výrobní a obchodní aktivity, což ohrožuje narušení dodavatelských řetězců a velkovýroby,“ uvedl premiér. Vyzval úřady po celém světě, aby dohlédly na to, aby v karanténě končily opravdu jen nutné případy.

Některá místa ve Vietnamu totiž vyžadují 21denní povinnou karanténu nebo placený pobyt v karanténních hotelech pro každého, kdo se po 5. červnu vrací z Ho Či Minova města. Do průmyslových areálů v okolí přitom dojíždí tisíce pracovníků. Dvou až třítýdenní karanténu pro tyto lidi nařídilo nejméně 15 provincií, píše médium Tuoi Tre. V Ho Či Minově městě, které má téměř 10 milionů obyvatel, bylo od 18. května hlášeno 355 případů nákazy a jedno úmrtí.

Záchrana hi-tech

O svou ekonomiku se obává také Tchaj-wan, který bojuje s nárůstem nových případů a nedostatkem vakcín. Spojené státy a Japonsko mu v minulém týdnu nabídly pomocnou ruku a přislíbily darovat statisíce dávek. Čína tuto pomoc označila za maskovací akci upevňování americko-tchajwanských vztahů, současnou covidovou situaci na ostrově pak jako trest za odmítnutí pomoci z Číny.

Na Tchaj-wanu se v dubnu mezi zaměstnanci aerolinek rozšířila ohniska nové infekce. Podle některých expertů může za současnou situaci fakt, že vláda se na podobnou situaci nepřipravila – myslela si, že už má nad koronavirem vyhráno. Třiadvacetimilionový Tchaj-wan zatím zaznamenal přes 11 tisíc případů a „jen“ 230 úmrtí. Až 90 procent z nich ale přibylo od poloviny května.

Naočkována jsou zatím necelá 3 procenta populace. Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen se proto v pondělí obrátila na obyvatele ostrovního státu, aby je ujistila, že slíbených 750 tisíc vakcín z USA už je na cestě. V úterý už Tchaj-wan oznámil, že se v rámci očkovací kampaně zaměří na vakcinaci pracovníků hi-tech průmyslu s cílem zabezpečit páteřní řetězec tchajwanské ekonomiky.

Tři elektronické společnosti, včetně King Yuan Electronics, jedné z největších světových společností zabývajících se mimo jiné výrobou polovodičů, registrují malá epicentra o 200 migrujících zaměstnancích.

Několik tchajwanských expertů řeklo britskému deníku The Guardian, že za zhoršenou situací stojí vědecká i vládní selhání. Úřady podle nich nedržely tempo s novými vědeckými poznatky o nakažlivějších mutacích, nepřikládaly význam větrání, podcenily hromadné testování či vyhlášení rychlého a přísného lockdownu. Tchaj-wan se stal doslova „obětí vlastního úspěchu“, sdělili britskému listu.

Od covidu po amputaci

V porovnání s počtem tchajwanských případů zní bilance 111 460 nově nakažených poměrně děsivě, přesto jde o nejlepší výsledek Indie za dva měsíce. Druhá vlna koronaviru, která do značné míry zasáhla i indický venkov, se zatím nezmírňuje, Nové Dillí a další města se však od pondělí pokouší mírně rozvolňovat opatření ve snaze zachránit ekonomiku.

Vědci však varují i před třetí vlnou, která by na Indii mohla udeřit na konci tohoto roku a mít značný dopad na děti. Přestože se země snaží stáhnout náskok ostatních zemí, odborníci předpokládají, že do třetí vlny většina z 1,3 miliardy obyvatel naočkovaná nebude.

Indická federální vláda tak alespoň svolila poskytnout bezplatné očkování všem dospělým. Nadějné zprávy o možném poklesu druhé vlny však vyvažuje mutace delta, která trápí i ty, kteří se z ní už dříve zotavili.

Poruchy sluchu, silné žaludeční potíže a krevní sraženiny vedoucí ke gangréně – příznaky, které se u pacientů nakažených covidem-19 obvykle neobjevují. Lékaři v Indii je však po jejich masivním rozšíření u zotavených lidí spojují právě s deltovou variantou. Na denním pořádku jsou u dříve nakažených touto variantou i plísňové infekce – od začátku pandemie bylo v Indii hlášeno více než 28 000 případů mukormykózy, závažné infekce známé také jako černá houba. Ta nejčastěji postihuje dutiny a mozek. Čím dál častěji se objevují také případy aspergilózy a kandidózy, lokálně známé jako bílá a žlutá houba.

Ačkoli indičtí lékaři plísňovou infekci s variantou delta přímo spojují, souvislost není potvrzená. Ze začátku byla za příčinu plísňové infekce považována steroidová léčba, která se nasazuje pacientům s těžkým průběhem covidu. Telegraph uvádí, že několik studií souvislost s mutací delta popřelo. Podle indických lékařů sice steroidová léčba k náhlému vzrůstu počtu lidí postižených plísňovou infekcí mohla přispět, ale ty byly hojně využívány i před objevením mutace delta a zvýšené množství lidí s těmito problémy nebylo zaznamenáno.

Bez okamžitého ošetření může být jakákoli plísňová infekce smrtelná, zejména u pacientů s oslabenou imunitou. Problémem však je, že Indie trpí akutním nedostatkem antifungálních léků potřebných k léčbě.

Mezi další komplikace hlášené u těch, kteří se zotavili z covidu-19, patří bolest žaludku, nevolnost, zvracení, ztráta chuti k jídlu, ztráta sluchu a bolest kloubů. Selhání orgánů je další vzácnou, ale závažnou komplikací, stejně jako multisystémový zánětlivý syndrom u dětí. „I v dřívější vlně jsme viděli nějaké komplikace, ale nebyly vážné,“ řekl dle SCMP doktor Deepak Shah, kardiolog v nemocnici v Pune. „Tentokrát se pacienti vracejí s mnohem vážnějšími komplikacemi.“ Dodal, že u některých po vyléčení z covidu-19 byla nutná i amputace prstů.

Reklama

Doporučované