Hlavní obsah

Konec respirátorů a roušek venku, rozhodla vláda

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Od července už můžeme respirátory venku legálně odložit.

Reklama

Vláda dnes odsouhlasila kosmetické změny v nošení respirátorů. Laboratořím také nařídila diskriminační PCR.

Článek

Byť už se tak v mnoha případech prakticky stalo s příchodem teplého počasí, od čtvrtka 1. července budou moct Češi venku oficiálně sundat roušky a respirátory. Po jednání vlády to potvrdil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Sundání roušek je součástí drobných změn v mimořádných opatřeních, které Ministerstvo zdravotnictví provedlo. „Zůstávají pouze ve vnitřních prostorách,“ uvedl ministr. Byť lidé většinově už respirátory nebo roušky venku sundali, podle stávajícího nařízení je povinnost si chránit dýchací cesty i venku v případě, že není možné dodržet dostatečnou vzdálenost od dalších osob.

Oproti dřívějším přáním některých politiků bude nutné i po 1. červenci nosit v MHD, obchodech a dalších prostorách respirátor třídy FF2 nebo roušku či šátek z nanomateriálu. Kvůli zhoršující se situaci v některých regionech přes odborníky neprošla jejich možná záměna za běžné chirurgické roušky.

Ministerstvo financí i kvůli tomuto nařízení osvobodilo respirátory od DPH až do konce srpna. „Děkuji všem prodejcům a výrobcům, že si to nenechávají,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Od července budou mít novou povinnost i laboratoře, které budou muset každý pozitivní vzorek vyšetřovat takzvaným diskriminačním PCR na přítomnost mutace. „Dává nám to možnost velmi dobře mapovat situaci s mutacemi v rámci celé České republiky,“ vysvětlil Vojtěch. Většina laboratoří podle něj má možnost diskriminační PCR provádět. Pokud nemají, mají povinnost si otestování vzorku dohodnout s jiným pracovištěm.

Diskriminační PCR

Jde o test, který je prováděn v laboratoři u pozitivních vzorků a umožňuje stanovit podezření na mutace viru. „Diskriminační PCR je vždy cílen na něco, co víte, že hledáte. Na určitých místech genomu jsou změny a existují systémy, které je umí detekovat. Nicméně nezjistíte změnu, která je v místě, o kterém nevíte. Diskriminační PCR test je schopen najít třeba až 15 bodových změn v jednom písmenku genomu, které potom mohou vyústit v další. Tyto změny, když je různě zkombinujete, vám vypovídají o dané variantě. Když tam bude mutace A, B a D, tak vím, že jde třeba o variantu gama, tzv. brazilskou variantu. Když bude A, B a C, tak je to beta. Mohou tam ale být další změny, které je dobře sledovat i sekvenací,“ popisuje Ruth Tachezy.

Lidé, kteří v některé z třetích zemí obdrželi vakcínu schválenou Evropskou lékovou agenturou, mohou od 7. července požádat o český národní certifikát, který jim umožní využívat služby a navštěvovat kulturní zařízení i bez testu.

Vláda schválila také drobný návrh zákona, který umožní legální využívání vakcín, jež Česká Republika dostala darem. „Je to spíše technická věc. Nyní je možné z pojištění hradit dávky centrálně nakoupené, u těch darovaných je s tím problém,“ vysvětlil. Novelu chce projednat v legislativní nouzi.

Reklama

Doporučované