Hlavní obsah

Od diskety k sedmdesáti miliardám. Recept zakladatele Avastu Pavla Baudiše

Výzva se spoluzakladatelem a největším akcionářem firmy Avast Pavlem Baudišem.Video: Robert Čásenský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší kybernetickou hrozbu vidíme v internetu věcí, u všech těch ledniček, chůviček a televizí, říká spoluzakladatel antivirové společnosti Avast Pavel Baudiš. Zatímco počítače a mobily si docela chráníme, u dalších zařízení připojených k internetu ochrana prakticky neexistuje.

Článek

V roce 1988 si přinesl domů na disketě počítačový vir a za víkend napsal antivirový program. Aniž to věděl, položil tak základy firmy, jejíž produkty dnes užívá na čtyři sta padesát milionů lidí. Loni v květnu vstoupil Avast na londýnskou burzu, hodnota společnosti přesáhla sedmdesát miliard korun. Osmapadesátiletý Pavel Baudiš je s 27 procenty jejím největším akcionářem.

Peníze, které mu byznys přinesl, jsou samozřejmě dobré. Největší radost mu ale dělá to, že má tolik zákazníků.

„Když jsme byli ve výzkumném ústavu a vytvořil jsem grafický program, věděl jsem, že poběží všehovšudy na třech počítačích, to bylo frustrující,“ vzpomíná ve Výzvě na doby, kdy se s druhým spoluzakladatelem Avastu Eduardem Kučerou potkali ve Výzkumném ústavu matematických strojů.

S kybernetickou bezpečností prožil takřka celou svou kariéru. A viděl, jak se mění motivace těch, kteří na počítače útočí. „Před rokem 2003 tvořili počítačové viry hlavně mladíci, kteří se chtěli proslavit. V posledních patnácti letech jsou to ti, kdo na tom chtějí vydělat,“ říká Baudiš.

O autorovi – Robert Čásenský

Zakladatel a šéfredaktor měsíčníku Reportér. Ze 44 let života strávil podstatnou část v novinových redakcích, od eléva v Českém deníku (1993) až po šéfredaktora MF DNES (2006–2013). Pro pořad Výzva Televize Seznam připravuje každý měsíc rozhovor s osobnostmi českého byznysu.

„Do budoucna vidíme největší hrozbu v internetu věcí: to jsou všechny ty televize, routery, domácí chůvičky… Potíž je, že třeba výrobci televizí chrlí každý rok nový model – a jakmile je na trhu nový, o ten starší už se nikdo nestará,“ upozorňuje.

Doma tak máme obrovské množství věcí starých několik let, které mohou mít velké bezpečnostní díry a bylo by snadné se do nich nabourat. Právě společná ochrana těchto jednoduchých přístrojů je jedním ze směrů, kterými se jeho firma nyní zabývá.

InterContinental i dětské pleny

Peníze vydělané na Avastu investují zakladatelé společně s bývalým gumárenským magnátem Oldřichem Šlemrem. Společně vytvořili celosvětové uskupení, které se zabývá výrobou tkaniny do jednorázových dětských plen či dámských hygienických vložek. Před Vánocemi koupili slavný pražský hotel InterContinental.

Proč vystoupili právě do těchto oborů? Kolik bude dávat Avast na dobročinnost? Jak vidí Pavel Baudiš Česko třicet let od pádu socialismu? A proč odmítli Číňanům předat databázi virů? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované