Hlavní obsah

Od gólmanských masek po biatlonové pažby. Výtvory airbrushera Romana Vítka míří na olympiádu

Reportáž z dílny Romana Vítka, jenž je airbrusherem sportovního vybavení.Video: Jakub Burian

 

Reklama

Na blížící se olympijské hry v Jižní Koreji pojede více než 80 českých sportovců. Kromě výkonů našich reprezentantů ale bude vidět i jejich designově dokonalé sportovní vybavení, které má na starosti Roman Vítek.

Článek

S technikou airbrush začínal před deseti lety, kdy vytvořil první designový návrh pro svoji masku. Nyní budou s výtvory Romana Vítka usilovat o český úspěch na olympiádě v Pchjongčchangu například čeští biatlonisté nebo hokejový gólman Patrik Bartošák. „Mít nějakou svoji věc na olympiádě byl vždycky můj sen,” říká pětatřicetiletý umělec.

Mezi jeho nejčastější klienty patří především hokejoví a florbaloví brankáři. V posledních letech se ale dostává i k dalším sportovním odvětvím. „Mám spoustu masek v evropských ligách, zejména v české extralize nebo KHL. Chybí mi pouze zámořská NHL, ale i tam bych se chtěl jednou dostat. Po spolupráci s Ondřejem Moravcem jsem se navíc dostal i k českým biatlonistům, kterým dělám speciálně upravené pažby,” vyjmenovává své zakázky.

Airbrush je výtvarná technika, která je specifická nanášením barvy v proudu vzduchu. Provádí se pomocí stříkací pistole s malou tryskou. „Není to vůbec jednoduché, protože pistolka je dost citlivá. Například při tvorbě detailů musíte být opravdu precizní,” dodává Roman Vítek.

Reklama

Související témata:

Doporučované