Hlavní obsah

Od jezu zmizelo lano s podkovou. Zloděj opět ohrozil lidské životy

Foto: HZS Pardubického kraje

Ilustrační foto.

Reklama

Policie již podruhé vyšetřuje krádež záchranných prostředků u jezu v Ústí nad Orlicí. V červnu se v tomto místě utopil dvaadvacetiletý muž. Nyní neznámý zloděj opět ohrozil lidské životy.

Článek

Dvaadvacetiletému muži, který zde utonul, další lidé hodili záchrannou podkovu z pěnového materiálu, v soupravě ale chybělo lano, které na ní mělo být upevněno a s jehož pomocí by mohl být z vody vytažen. „Tyto pomůcky, které jsou nainstalované i na dalších nebezpečných jezech, se stávají terčem vandalství, i když mají zachraňovat životy. Kradou se lana, někdy se i nařezávají, pálí se záchranné podkovy,“ uvedl předseda Asociace vodní turistiky a sportu Petr Ptáček. Podle něj měl zloděj v Ústí nad Orlicí podíl na smrti jiné osoby.

„Nyní někdo ukradl lano s podkovou,“ dodal.

Český svaz kanoistů, který udržuje záchranné prostředky na nebezpečných jezech, po červnové události znovu doplnil lano i podkovu do zapečetěné kovové schránky. Policie po měsíci neúspěšné vyšetřování ukončila a věc odložila. Nyní po zloději pátrá znovu, šance na vyřešení je však nízká. „Je to mimo zastavěnou oblast, není tam kamerový systém. Chodí tam málo lidí, zvláště ve večerních a nočních hodinách,“ řekla mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková.

Škoda způsobená krádeží není vysoká, asociace ji odhaduje na 3 000 korun. Horší jsou však možné následky činu. „Zloděj tak opětovně ukradl prostředek, který má zachraňovat lidské životy,“ uvedl Ptáček. Podle něj se krádeže záchranných prostředků na nebezpečných jezech vyskytují poměrně často. Obvykle jde stále o stejné lokality, kde se scházejí mladí lidé nebo bezdomovci. Podkova s lanem pomohla letos zachránit životy už nejméně v pěti případech.

Reklama

Doporučované