Hlavní obsah

Od Kalouska přešla k Babišovi. Důvod? Mít vliv je prý důležitější

Foto: hnutí ANO, Seznam Zprávy

Před lety se v kampani opírala Michaela Vojtová o přízeň Karla Schwarzenberga, nyní kladenská politička láká voliče s Andrejem Babišem.

Reklama

Středočeská politička vysvětluje, jak lze využít přízně Karla Schwarzenberga a pak se přiklonit k hejtmance Jermanové. Michaela Vojtová napřed podpořila její koalici s ČSSD a komunisty a nyní už kandiduje za ANO do Senátu.

Článek

Politika není fotbal, přesto se politické dresy občas střídají způsobem, který se dá srovnat s přestupem ze Sparty do Slavie. Na regionální úrovni nejsou takové přesuny mezi stranami tolik na očích. S blížícími se volbami do třetiny Senátu a krajských zastupitelstev ale vyplouvají více na povrch.

Nedávno Seznam Zprávy upozornily na pozoruhodnou názorovou proměnu „dvojky“ na středočeské kandidátce hnutí ANO, Ireny Bartoňové Pálkové, která před lety ještě jako politička ODS tvrdě kritizovala šéfa ANO a nynějšího premiéra Andreje Babiše.

Není to jediný případ ze středních Čech, kdy za Babišovo hnutí kandiduje bývalý zástupce či zástupkyně opoziční pravicové strany.

Když se před šesti lety Michaela Vojtová snažila o zvolení do Senátu jako nezávislá za TOP 09, dostalo se jí podpory i od předsedy strany Karla Schwarzenberga. „Ona je ta správná, aby zastupovala Kladno v Senátu,“ ujišťoval kníže v krátkém předvolebním videu na internetu.

Už tehdy Vojtová v kampani sázela hlavně na kladenský lokálpatriotismus. Zdůrazňovala, že ve městě vyrostla a zná dobře jeho problémy, na rozdíl od hlavního soupeře, senátora Jiřího Dienstbiera mladšího z ČSSD. Syn stejnojmenného disidenta měl sice bydliště v Praze, nakonec však bývalou náměstkyni na Ministerstvu kultury ve druhém kole porazil.

O dva roky později Vojtová reprezentovala TOP 09 znovu, tentokrát už jako členka strany v krajských volbách. Topka dostala ve středních Čechách pět mandátů, což do krajského zastupitelstva vyneslo i Vojtovou, která kandidovala ze čtvrtého místa.

Poměrně záhy se však s domovskou stranou rozešla. Spolu s dalšími dvěma kolegy se odmítla držet pokynu z vedení regionální organizace Topky a připojila se ke vznikající koalici hnutí ANO, ODS a STAN pod vedením budoucí hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO).

Foto: Michaela Vojtová, ANO, Seznam Zprávy

Rychlodráha do Prahy je dlouhodobé téma politických kampaní na Kladensku.

Trojice rebelů si za neposlušnost vysloužila vyloučení z TOP 09. V krajském zastupitelstvu následně vytvořili vlastní skupinu s názvem Nezávislí Středočeši. Vojtové se „odpadlictví“ v důsledku vyplatilo, díky koaličním hlasům byla zvolena do placené funkce předsedkyně výboru pro životní prostředí a zemědělství v zastupitelstvu.

Původní středočeská koalice se však zhruba po roce rozpadla. ANO v čele s Pokornou Jermanovou přehodilo výhybku, občanské demokraty a Starosty nahradili sociální demokraté a podpora komunistů, tedy konstelace, která později vznikla i na celostátní úrovni.

Vojtová se tehdy na rozdíl od svých dvou dalších ex-topkařů rozhodla dál podporovat i novou koalici. Když se pravicoví zastupitelé, kteří se v říjnu 2017 rázem ocitli v opozici, divili, že zůstala v čele výboru pro životní prostředí, překvapila je slovy: „Každý z nás byl postaven před situaci, že buď půjdeme do opozice, nebo zůstaneme v koalici a budeme dál pracovat. Myslím, že je fér, abych zde naznačila, že jsem se rozhodla pokračovat v rámci koalice a zvažuji vstup do klubu ANO.“

Do hnutí premiéra Babiše sice Vojtová přímo nevstoupila, politicky však k němu přilnula natolik, že za něj momentálně kandiduje, a to hned dvakrát - znovu do Senátu za kladenský obvod a opět i do krajského zastupitelstva (i když až z osmnáctého a tím pádem hůře volitelného místa).

Na svých webových stránkách Vojtová tvrdí, že o křeslo v horní parlamentní komoře se rozhodla ucházet díky statečnosti lidí během koronavirové krize. „Byli to oni, kdo krizi překonali. O obyčejné lidi se nikdo nestaral,“ napsala. Kandidaturu za ANO prý přijala právě proto, že se jeho politika „nejméně odchýlila“ od lidí. „Jeho politika je praktická, akční a srozumitelná,“ uvedla.

Na otázku Seznam Zpráv, jak zpětně hodnotí svůj postupný přechod od TOP 09 až pod křídla ANO, Vojtová řekla, že chtěla mít možnost něco prosadit. „Možná mě za to někdo odsoudí, ale já si opravdu myslím, že je lepší, pokud má Kladensko opravenou většinu krajských silnic, velmi se zlepšilo hospodaření Kladenské nemocnice, podařilo se podpořit sportovní oddíly. Toto se prosazuje z opoziční role těžko, je lepší pokud můžete věci ovlivňovat,“ odpověděla.

K dotazu, zda se se změnou politických uskupení změnily i její názory, Vojtová zdůraznila, že není členkou ANO. S názory premiéra Babiše, že Senát je zbytečná a drahá instituce, prý nesouhlasí. „Senát svoji úlohu v demokracii má, je určitou pojistkou. Poslanecká sněmovna někdy potřebuje usměrnit, a to je právě úlohou Senátu,“ dodala.

I když se Kladeňákům ukazuje na billboardech společně s Babišem a může se opřít o podporu nejsilnějšího politického uskupení, v boji o hlasy voličů to Vojtová určitě nebude mít snadné. A to nejen proto, že kandidáti za ANO bývají ve většinovém volebním systému často poráženi společnými kandidáty opozice.

O křeslo v Senátu na Kladensku usiluje kromě ní vícero známých osobností. Znovu kandiduje jednak Jiří Dienstbier z ČSSD, ale například i bývalý kladenský starosta, hejtman a ministr z ODS Petr Bendl, někdejší náměstek Andreje Babiše na Ministerstvu financí Ondřej Závodský za KDU-ČSL a TOP 09 nebo populární kladenský exprimátor Milan Volf.

Reklama

Související témata:

Doporučované