Hlavní obsah

Jeden z největších podvodů v historii. Napálili miliardáře, ve vězení stráví přes 22 let

Advokáti podvodníků, kteří získali skoro dvě miliardy, dnes u pražského soudu.

 

Reklama

Dohromady na 22,5 roku poslal pražský soud do vězení tři podvodníky, kteří na fiktivní obchody s mákem vylákali od českých miliardářů stovky milionů korun. Jde o jeden z největších podvodů české historie.

Článek

Byl to jeden z největších podvodů, jaký kdy česká policie vyšetřovala. Výjimečný byl nejen svým rozsahem, podvodníci získali skoro dvě miliardy korun, ale také osobami obětí. Podvodníci totiž obrali dva české miliardáře.

Vrchní soud v Praze teď poslal tříčlennou skupinu podvodníků definitivně do vězení.

Marcela Stavjaníková dostala trest deset let vězení.

Její manžel Josef má jít za mříže na sedm let.

Zemědělec Josef Pospíšil dostal nejnižší trest, pět a půl roku, protože na objasnění podvodů spolupracoval s policií.

Stovky milionů poskytli miliardáři Komárek i Čmejla

Vše začalo v roce 2005, kdy dostali manželé Stavjaníkovi nápad, že by mohli zbohatnout na obchodování s mákem. Vznikla síť vzájemně propojených firem, do které manželé zapojili i společnosti zemědělce Pospíšila. A začali hledat investory.

Stovky milionů korun nejdříve získali od společnosti Ravileta Estates patřící do skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka. Ten je v současnosti pokládán za čtvrtého nejbohatšího Čecha.

Skoro dvě miliardy korun pak vylákali od nizozemské firmy Fynerdale Holdings, která je spojována s dalším českým miliardářem Markem Čmejlou. Ten je známý hlavně z kauzy údajného tunelování Mostecké uhelné společnosti. Švýcarský soud ho v tomto případě spolu s dalšími obžalovanými poslal zatím nepravomocně do vězení.

Místo máku piliny a zvířecí bobky

Policie prověřovala, zda miliardy od firmy Fynerdale nepocházely právě z Mostecké uhelné. Na účet Fynerdale totiž přišly od skupiny Appian, která za privatizací Mostecké uhelné stála. Není ale jasné, jak toto policejní šetření dopadlo.

Čmejlovy miliardy každopádně zmizely. Komárek měl větší štěstí. Právě jeho firmy poslaly na podvodníky kontrolu. Ta zjistila, že obchody s mákem byly z velké části fiktivní. Ve skladu, kde mělo být šest tisíc tun kvalitního máku, ho ve skutečnosti bylo jen asi pět set tun. V ostatních pytlích byly piliny nebo zvířecí bobky.

Komárek podal trestní oznámení a začal své stamiliony vymáhat. Většinu peněz získal zpět. Čmejla ale o miliardy přišel.

Městský soud v Praze, který kauzu řešil v první instanci, svůj rozsudek na jaře komentoval tak, že dosud nezaznamenal žádný případ, ve kterém by tolik peněz zmizelo zcela beze stopy.

Rozsudek je pravomocný. Není už proti němu možné odvolání.

Reklama

Doporučované