Hlavní obsah

Od nás nic do Sýrie nešlo, tváře agentů neznáme, říkají majitelé skladu ve Vrběticích

Foto: ČTK

Vrbětice, 2014.

Reklama

Při obrovském výbuchu ve Vrběticích v roce 2014 zahynuli dva zaměstnanci firmy Imex Group.

Článek

Šest let bylo kolem vyšetřování výbuchu skladu zbraní a munice ve Vrběticích na Zlínsku ticho. Výbuch, jehož následky se odstraňovaly do předloňska, zkrátka neměl pachatele - a policisté ani neuvolňovali průběžné informace, kam pátrání spěje.

V sobotu večer premiér Andrej Babiš (ANO) stručně oznámil, že výbuch mají s jistotou na svědomí dva důstojníci ruské rozvědky. Seznam Zprávy vzápětí upřesnily, že jsou to stejní muži, kteří zřejmě v Británii otrávili bývalého agenta Sergeje Skripala. A že cílem bylo nejspíš zabránit, aby ze skladu provozovaného firmou Imex Group skončily zbraně v Sýrii a na Ukrajině, kde mělo Ruské své strategické zájmy.

Radek Ondruš, advokát zbrojařské společnost Imex Group, říká, že ani firma neměla o vyšetřování žádné informace.

Podle informací Seznam Zpráv detektivové v uplynulém roce prověřovali, jestli do výbuchu nebyl nějak zapojen i někdo zevnitř muničního skladu. Tedy jestli Rusové neměli ve Vrběticích nějakého komplice, který umožnil uložit do skladu výbušné zařízení (exploze následně zabila dva zaměstnance firmy Imex Group).

„Společnost od počátku tvrdila, že s výbuchy nemá nic společného, nicméně tento vývoj je skutečně překvapivý,“ řekl Ondruš o skandálu, po němž Česko oznámilo, že vyhostí 18 ruských příslušníků tajných služeb krytých diplomatickými pasy.

O samotném vyšetřování firma Imex Group neměla žádné zprávy. „Policie i státní zastupitelství se společností nekomunikuje jinak, než že předvolává pracovníky společnosti k podání vysvětlení nebo ji žádá o podklady. Zpětný tok informací neexistuje, a proto společnost neví a ani nemůže vědět, s jakými verzemi policie pracuje. Od roku 2014 se společnost jako poškozená opakovaně domáhá práva na informace potřebné k uplatňování jejich práv. Veškeré žádosti však dozorový státní zástupce zamítá,“ uvedl advokát Ondruš.

Firma Imex každopádně tvrdí, že jména ani zveřejněné fotografie ruských zpravodajců Alexandra Miškina a Anatolije Čepigy (krycími jmény Alexandra Petrova a Ruslana Boširova) jí nic neříkají. „Zveřejněné fotografie nikdo z vedení společnosti Imex Group neviděl,“ prohlásil Ondruš.

Podle zjištění Seznam Zpráv detektivové mají za prokázané, že se oba agenti - dosud nepopsaným způsobem - vloudili přímo do vrbětického areálu. Zřejmě předstírali, že jsou zájemci o koupi zbraní či munice. Vybaveni byli falešnými pasy občanů Moldavska a Tádžikistánu.

Ve Vrběticích vybuchl v polovině října 2014 sklad s 50 tunami munice, ta se rozlétla až 800 metrů daleko. Začátkem prosince se pak ozvaly další exploze: do povětří vyletěl sklad se 16 tunami dělostřelecké munice a se samopaly. Zástupci firmy Imex Group tehdy prohlásili, že tenhle druh vojenského materiálu nemůže vybouchnout sám od sebe.

A na tom firma trvá doteď. „V obou skladech byly uloženy zbraně, které nejsou explozivní, nebo standardní vojenská munice, která byla řádně armádou vyskladněna jako bezpečná a byla řádně uložena odpovídajícím způsobem, jenž byl opakovaně kontrolován mimo jiné i policií. Vojenská munice je vyrobena a testována tak, aby snesla velmi nešetrné zacházení i v době válečných konfliktů, mimo jiné i tím, že je ostřelována a musí snést i průstřely,“ řekl advokát Ondruš.

Firma také podle právníka nemá informace, že by její zbrojní materiál měl putovat - například přes prostředníky - do Sýrie nebo na Ukrajinu.

„Společnost v rozhodné době s Ukrajinou ani Sýrií neobchodovala ani nedisponovala informacemi, co hodlá s vojenským materiálem, který byl prodán a připraven k odvozu, hodlá kupující dělat,“ uvedl Ondruš. Připomněl, že kupující musí podle zákona při vývozu předložit prohlášení, kde zbraně skončí - a vše se děje pod kontrolou státních úřadů.

Reklama

Související témata:

Doporučované