Hlavní obsah

Nová opatření. Jedno z nich napravuje chybu s registrovaným partnerstvím

Foto: Profimedia.cz

Jen v neodkladných případech. Odkud se vzala podmínka pro registrované partnerství z vládního portálu, není jasné. (Ilustrační snímek)

Reklama

Na registrované partnerství se na rozdíl od svatby při sepisování vládního opatření zapomnělo. Místo rychlé nápravy přišel vládní web s vlastním výkladem, kdy si gayové a lesby mohou říct ano. Z jaké pravomoci, to zůstává nejasné.

Článek

V tomto týdnu vyšlo najevo, že během sepisování vládou nařízeného omezení volného pohybu se zapomnělo na uzavírání registrovaného partnerství.

Mezi patnácti vypsanými výjimkami z koronavirových opatření je „účast na svatbě, pohřbu a bohoslužbě“, avšak už ne účast na obřadech uzavření registrovaného partnerství. Bez jakýchkoliv dalších dovětků a vysvětlení.

Chybu uznal i například ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a slíbil nápravu v nových opatřeních, která začnou platit od pondělí.

A tak se také stalo. Tentokrát už je u výjimky číslo 11 kromě svatby i „prohlášení osob o tom, že spolu vstupují do registrovaného partnerství“.

Ještě tento víkend však bylo uzavření registrovaného partnerství teoreticky zakázané.

Pozoruhodné je, že se na vládním portálu covid.gov.cz objevilo rozsáhlejší vysvětlení, kdy ho je možné uzavřít.

„Za stávajících podmínek lze vstupovat do registrovaných partnerství pouze tehdy, je-li tento krok neodkladný,“ vysvětluje portál a dodává, že za neodkladné lze chápat situaci, kdy je jeden z partnerů vážně nemocný, nebo mu končí jako cizinci pobytové oprávnění.

Odkud portál vzal tyto informace, není jasné. Z vyjádření odpovědných míst to vypadá, že se někdo pustil do svévolného výkladu zákona. A prezentoval to na vládním webu.

Podle tiskové zprávy se na vzniku informačního portálu podíleli dobrovolníci z platformy Česko.Digital, vývojáři z Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) a poslanec Dominik Feri a jeho tým.

Z tiskové zprávy také vyplývá, že lidé z NAKITu řešili hlavně infrastrukturu, provoz a uživatelské prostředí – jinak řečeno technickou část webu, Česko.Digital pracovalo na designu a překladech a korekturách a obsah připravovali lidé kolem poslance Dominika Feriho.

Jenomže ani ten si neumí vysvětlit, odkud se podmínka o „neodkladnosti“ vzala.

Pro Seznam Zprávy uvedl, že jeho tým čerpal z opatření o omezení volného pohybu osob. „Je to pouze výklad toho opatření,“ reagoval poslanec Dominik Feri.

„Pokud vím, tak k tomu žádný materiál nebyl,“ dodal na druhý dotaz, jestli existuje nějaký materiál, ze kterého vycházeli při určování podmínek, kdy je možné registrované partnerství uzavřít.

Nebo zda šlo o improvizaci, jejíž autor zůstává neznámý.

Reklama

Doporučované