Hlavní obsah
Online

Blatný k aktuální situaci: Je to špatné, zavedená opatření přestala fungovat

Tisková konference ministra zdravotnictví Jana Blatného.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v České republice sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Od půlnoci ze čtvrtka na pátek začnou platit nová pravidla na českých hranicích. Přibude nová kategorie temně červených zemí, kdy cestující z nich bude muset i s negativním testem do karantény.

- Ministr zdravotnictví Jan Blatný navštívil nemocnici v Chebu. Pomoc z Německa zatím aktivována nebude. Podle Blatného jde mimo jiné o signál, že se o české pacienty zvládne postarat Česká republika.

- Blatný vystoupil s emotivním projevem, kde vyzval občany, aby ještě vydrželi vládní opatření. „Situace je špatná. Opatření, která jsme zavedli, přestala fungovat,“ uvedl Blatný.

- Za středu odhalily testy 9567 nakažených, o 500 více než o den dříve a nejvíce od poloviny ledna. Hodnota epidemického indexu PES pro dnešní den stoupl ze 70 na 71 bodů. Zjednodušené reprodukční číslo se po úterním poklesu ve středu vrátilo nad 1,0.

  • Vondrák o přednostním očkování: Hejtman je klíčový

    Hejtman Ivo Vondrák (ANO), který se podle serveru iRozhlas.cz nechal přednostně naočkovat, uvedl, že by příště postupoval stejně. „Když se podíváte na procesní schéma očkování, které mám teď před očima, jsou zde vyjmenovány tři klíčové osoby: hejtman kraje, národní a krajský koordinátor očkování. Hejtman sehrává klíčovou roli, že řídí očkování v celém kraji. Když jsem dostal možnost nechat se očkovat, využil jsem ji,“ řekl hejtman a poslanec Seznam Zprávám.

  • O nouzovém stavu se rozhodne ve čtvrtek

    Žádost o další prodloužení nouzového stavu v souvislosti s epidemií koronaviru by měla vláda projednat v pondělí. Sněmovna by ji posuzovala ve čtvrtek odpoledne, uvedl předseda dolní komory Radek Vondráček, který o záležitosti jednal s premiérem Andrejem Babišem.

  • Blatný: Změňme svůj postoj

    „Ať si o epidemii myslíte cokoli, je tady. A neovlivníme ji politikou, ale svým chováním. Změňme svůj postoj. Ne kvůli mně, ne kvůli vládě, ne kvůli opozici. Ale kvůli vám, vašim rodinám. Pojďme najít, prosím, další sílu do boje s covidem. Cena za prohru by byla příliš vysoká,“ uzavřel ministr Blatný svůj apel k veřejnosti.

  • Blatný: Nedodržování opatření je důvodem jejich neustálého prodlužování

    Nedodržování opatření je podle Blatného důvodem, proč vláda musí restrikce neustále prodlužovat. Každý den obcházení opatření může stát týdny prodlužování. „Vím, že se řada věcí nepovedla, jak by měla. Omluvou nám není ani to, že chyby dělaly všechny státy světa. Jako lékař a ministr cítím povinnost vás varovat před důsledky nedodržování. Kolaps zdravotního systému by měl zásadní ekonomický dopad,“ řekl Blatný. Necestujme po republice, setkávejme se co nejméně a nosme ideálně respirátor, doporučil ministr.

  • Blatný: Pojďme to vydržet!

    „Je smutným faktem, že epidemická situace u nás se nelepší. Naopak. Statistika ukazuje, že je u nás britská mutace a virus se šíří rychleji. Opatření, která jsme zavedli, přestala fungovat. Situace je špatná. Uvědomuji si, že řada lidí je vyčerpaná a mnozí i na konci svých finančních možností. Mnozí přišli o své blízké,“ začal ministr zdravotnictví Jan Blatný tiskovou konferenci vážným tónem a výzvou ke všem: Pojďme to vydržet!

  • Blatný varoval před dalším zpřísněním

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný varoval, že mohou přijít nová opatření. „Nechci hovořit o dalším zpřísňování, i když i to je možné. Bez vaší sounáležitosti by to nemělo smysl,“ uvedl ministr. Podle něj jsou kraje, kde zbývá jen několik míst na odděleních ARO. „Pokud nezačneme dodržovat opatření, stane se, že nemocnice nebudou moci přijmout lidi například s infarktem,“ dodal Blatný.

  • Kvůli tzv. britské mutaci se změní eRouška

  • Blatný: Je to symbol, že se Česko postará o každého pacienta

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný hovořil v souvislosti s nevyužitím německých kapacit o symbolu pro české pacienty. „Je jasným signálem pro občany této země, že se o vás postará Česká republika, není třeba za každou cenu cestovat do zahraničí. Česká republika si váží každého života, každého českého občana a o každého z nich se postará,“ uvedl ministr.

  • Blatný varoval před tzv. britskou mutací

    Ministr zdravotnictví varoval před takzvanou britskou mutací, která je více nakažlivá. „Do stejné situace, jako se dostala nemocnice v Chebu, se může dostat i jakákoliv jiná nemocnice. Nová varianta se opravdu šíří daleko rychleji,“ uvedl Blatný.

  • Hejtman: Jednat s Německem se bude, pokud zkolabují naše kapacity

    Že ministerstvo nechce Německo žádat o pomoc, potvrdil i hejtman Karlovarského kraje. „Pomoc aktivována zatím nebyla. Jsme domluveni s ministrem, že pokud by systém v rámci národních kapacit kolaboval, tak se vrátí do módu aktivace spolupráce s německou stranou,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek (STAN).

  • Blatný: Německé nemocnice pomáhat nebudou

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný navštívil přetíženou Nemocnici Cheb. Ta opakovaně žádala vládu, aby požádala o pomoc Německo. To ale Blatný odmítl. „Kapacita v německých nemocnicích je podobná, převoz několika málo pacientů by nevyřešil problém této nemocnice,“ uvedl Blatný. Nemocnice by měla dostat tři internisty na výpomoc. Vrtulník bude kritické pacienty do jiných nemocnic převážet i v noci. Nemocnice bude moci přeložit i méně závažné případy, aby si vytvořila rezervní kapacity.

  • Policie prošetřuje možné šíření poplašné zprávy o úmrtí po očkování

    Policie se zabývá trestním oznámením kvůli možnému šíření poplašné zprávy v pečovatelském domě v okrese Praha-východ. Důvodem jsou lživé informace o úmrtí několika seniorů po očkování proti koronaviru v bytech s pečovatelskou službou v Měšicích u Prahy. Údaje se objevily na sociálních sítích. Na kauzu upozornil Český rozhlas.

    Proti lživým výrokům se ohradila obec Měšice i provozovatel pečovatelské služby, společnost Antonia. Jako zdroj dezinformací označil ředitel společnosti Jan Porubský bývalou zaměstnankyni.

    Policie nyní vyšetřuje veškeré okolnosti případu, následovat budou výslechy, řekla policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. „Prověřování je na samém počátku a z tohoto důvodu v tuto chvíli nelze poskytnout žádné bližší informace,“ uvedla policejní mluvčí.

  • Nová data: 9 567 nakažených, nejvíce od poloviny ledna

    Data za středu, zveřejněná ve čtvrtek ráno, ukazují, že přibylo 9 567 nakažených. To je nejvyšší údaj od 14. ledna. PCR testů bylo provedeno 29 892 a antigenních 27 402. Do statistik také přibylo přes 140 úmrtí v souvislosti s covidem-19 a celkem už od počátku pandemie vystoupal počet zemřelých na 16 826.

    Za včerejšek pak bylo naočkováno 13 400 dávek vakcín a celkem již v Česku bylo vyočkováno 310 340 dávek.

  • Prvně od půlky ledna se zhoršil ukazatel nárůstu nakažených

    Hodnota epidemického indexu PES pro dnešní den stoupl ze 70 na 71 bodů. Zjednodušené reprodukční číslo se po úterním poklesu ve středu vrátilo nad 1,0. Poprvé od poloviny ledna stoupl i počet nakažených covidem-19 na 100 000 obyvatel za posledních 14 dní. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

    Samotný vzestup reprodukčního čísla z úterních 0,99 na středečních 1,03 by index navýšil o tři body. Dva body ale zdravotničtí statistici ubrali za mezitýdenní pokles podílu pacientů s covidem-19, u kterých byla infekce prokázána až v nemocnici. Stále jich je kolem 48 procent. Oproti předchozímu dni ve středu stoupl počet lidí, u kterých byl nový koronavirus odhalen v posledních dvou týdnech. V přepočtu na 100 000 obyvatel jich bylo 896, zatímco v úterý 883. Je to poprvé od 16. ledna, kdy se tento ukazatel zhoršil.

  • Oxfordská vakcína dorazí do Česka v sobotu

    První dávky takzvané oxfordské vakcíny proti nemoci covid-19 by měly do Česka dorazit tuto sobotu a začátkem příštího týdne by mohlo začít očkování. V rozhovoru pro MF Dnes to uvedla ředitelka zdravotní péče firmy AstraZeneca pro Českou republiku Jarmila Dolečková. Zvýšit by se mělo i množství dodané látky.

    Během měsíce mělo do země dorazit celkem 81 tisíc dávek. „V únoru dodáme přes 170 tisíc dávek,“ uvedla v úterý Dolečková s tím, že v sobotu bude dodáno prvních 19 200 dávek.

  • Z rizikových zemí test i po příjezdu

    U červených zemí s vysokou mírou rizika bude nutný kromě testu před cestou (24 hodin pro antigenní, 72 hodin pro PCR) i další do pěti dnů od přicestování, a to PCR test. Řadit se k nim budou například Německo, Polsko, Rakousko, Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Dánsko, Francie, Itálie, Kypr, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Nizozemsko, Rumunsko, Švédsko, Švýcarsko a Azory.

    Výjimky se stále vztahují na mezinárodní dopravu a tranzit přes ČR. Nezbytné cesty bez testu budou nově umožněny pouze v případě, že nepřekročí 12 hodin namísto dřívějších 24.

  • Přes hranici jen s testem ne starším než 24 hodin

    Pro oranžové, středně rizikové státy podle cestovatelského semaforu se nově zavede povinnost absolvovat antigenní nebo PCR test před cestou do České republiky. U antigenního nesmí být provedení na začátku cesty starší než 24 hodin, u PCR 72 hodin. Patřit mezi tyto země budou Island, Finsko, Norsko a Řecko. Dosud museli při cestování z oranžových zemí předložit negativní test pouze dlouhodobí zahraniční pracovníci, ne však pendleři.

  • Od pátku z tmavých zemí příjezd jen s karanténou

    Od pátku se změní pravidla testování na covid-19 pro cestující do České republiky. Vznikne i nová kategorie velmi rizikových států, do níž budou patřit Slovensko, Velká Británie, Španělsko, Portugalsko, pobaltské země, Slovinsko nebo Irsko.

    U této kategorie značené temně červenou barvou bude pro cestující do Česka povinný PCR test před cestou do ČR (ne déle než 72 hodin), po příjezdu bude muset osoba absolvovat karanténu. Po pěti dnech si bude moci udělat druhý test, který v případě negativního výsledku umožní karanténu ukončit. Nadále ale bude muset cestující ještě dalších pět dnů nosit respirátor minimálně třídy FFP2.

Reklama

Hlavní zprávy