Hlavní obsah

Moskva chválí Trumpa za výběr šéfa diplomacie. Ředitele ExxonMobil tu zná každý

Video: Anita Baselová

 

Reklama

Rex Tillerson, který je generálním ředitelem energetické společnosti ExxonMobil, bude ministrem zahraničí USA.

Článek

Donald Trump podle očekávání zvolil na prestižní post ministra zahraničí generálního ředitele energetické společnosti ExxonMobil Rexe Tillersona, muže s velmi dobrými kontakty po celém světě včetně Ruska. Tillerson má dokonce od Vladimira Putina ve své sbírce ruské státní vyznamenání.

Trump ocenil především Tillersonovy manažerské schopnosti: „Díky své nezdolnosti, bohatým zkušenostem a podrobným znalostem geopolitiky je výbornou volbou na post ministra zahraničí. Bude usilovat o regionální stabilitu a zaměří se na zásadní bezpečnostní zájmy Spojených států," uvedl Trump.

Za „solidního profesionála", který má s prezidentem Vladimirem Putinem a řadou dalších ruských činitelů dobré pracovní styky, prohlásil Tillersona Putinův zahraničně politický poradce Jurij Ušakov. „Tillersona zná v Moskvě každý," poznamenal poté, co Trump oznámil jeho nominaci.

Velká část demokratů i někteří přední republikáni v USA nominaci v minulých dnech zpochybňovali právě kvůli blízkým ruským kontaktům šéfa ropného gigantu. Jeho vazby na Kreml chtějí politici řešit během slyšení v Senátu, jehož souhlas se jmenováním je nutný.

Kromě Rexe Tillersona byl ve hře i bývalý šéf CIA David Petraeus, bývalý republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney a uznávaný republikánský senátor Bob Corker, o nejvyšší diplomatický post se nakonec neucházel Trumpův oblíbený bývalý newyorský starosta Rudi Giuliani. Kandidatury se sám vzdal.

Reklama

Doporučované