Hlavní obsah
Online

Babiš chce v Česku prodloužit nouzový stav, počet nakažených stoupl na 2279

Foto: Dan Materna / MAFRA / Profimedia', Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš (vpravo) a ministr vnitra Jan Hamáček.

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo zdravotnictví neplánuje plošně testovat všechny seniory v domovech. A to i přesto, že se v řadě zařízení pro seniory šíření viru vyskytlo.

Článek

Nemocní senioři s lehkým průběhem se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha nemají přesouvat do nemocnic, mají zůstat v domovech. Ty mají nově nařízeno dodržovat přísná opatření, například vyčlenit místo pro nakažené klienty a striktně je oddělit od zdravých.

V Česku je 2279 potvrzených případů nákazy koronavirem. Ve pátek přibylo 257 nových případů. Devět lidí už na koronavirus zemřelo. 34 pacientů má těžký průběh nemoci. V Ústřední vojenské nemocnici se uzdravil první pacient z koronaviru. Celkový počet vyléčených v Česku se zvýšil na 11.

Pacient ve vážném stavu, který dostává experimentální lék, se zlepšil natolik, že mohl být odpojen od mimotělního oběhu. Jeho stav je ale podle ošetřujících lékařů i nadále velmi vážný, zůstává na plicním ventilátoru.

Od pátečního rána mohou mít znovu otevřeno zámečnictví, myčky aut a servisy strojů a domácích spotřebičů. Prodejny potravin budou muset u vchodu bezplatně poskytovat zákazníkům jednorázové rukavice nebo jiný ochranný prostředek na ruce, třeba sáček. Hotely a penziony mohou nově poskytnout nocleh lidem, kteří shánějí ubytování kvůli práci.

Vláda ve čtvrtek schválila nová opatření na podporu živnostníků. Osoby samostatně výdělečně činné dostanou měsíční dávku ve výši 15 tisíc korun a budou mít nárok na ošetřované děti do 13 let. Ministryně financí Alena Schillerová ale zároveň jasně řekla, že podnikatelé, kterým stát znemožnil pracovat, nebudou mít žádný nárok na náhradu ušlého zisku.

Dění sledujeme v on-line reportáži:

  • Vojtěch: Nejezděte na chaty

  • Stát dodá 200 000 respirátorů domovům pro seniory

    Ministerstvo zdravotnictví pošle dnes v noci domovům pro seniory 200 000 respirátorů. Uvedl to na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Jeho úřad podle něj vypomůže Ministerstvu vnitra s dodávkami ochranných prostředků, než vnitro dostane další dodávky pomůcek. Poskytovatelé sociálních služeb si stěžují na nedostatek respirátorů i roušek.

  • Šéf asociace: Domovy nejsou připraveny na COVID-19

    Pokud se pobytová zařízení sociálních služeb budou starat o seniory s onemocněním COVID-19, může se nákaza začít rychle šířit. V tiskové zprávě to dnes uvedl prezident Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče Robert Huneš. Personál domovů důchodců a podobných zařízení podle něj není vyškolen ke správnému nošení ochranných pomůcek. Mohlo by to způsobit kolaps pečovatelských služeb a vést k plošné nákaze v zemi, uvedl.

  • Opozice je zdrženlivá v podpoře prodloužení nouzového stavu

    Většina předsedů opozičních stran je zdrženlivá v podpoře prodloužení nouzového stavu, samotnému prodloužení se ale nebrání. Chtějí počkat na vývoj situace a na zdůvodnění vlády. Vyplývá to z jejich odpovědí na dotaz ČTK. Představitelé vlády chtějí navrhnout prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů. Rozhodnout o tom bude muset Sněmovna. Nynější nouzový stav vyhlášený kvůli epidemii nového koronaviru platí do 11. dubna.

  • Velvyslanec: Zadržení ochranných pomůcek v Německu je fáma

    Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) podle německého velvyslance Christopha Isranga falešně obvinila Německo, že zadrželo ochranné pomůcky pro Středočeský kraj. Měla by své tvrzení dementovat, uvedl dnes na Twitteru.

  • Praha má přes 600 lidí s COVID-19, počet nakažených vzrostl o 67

    V Praze bylo dosud laboratorně potvrzeno 619 případů nemoci COVID-19. Za uplynulých 24 hodin přibylo 67 nových pacientů nakažených koronavirem. Údaje aktualizované k dnešním 18:00 zveřejnila na svém webu pražská hygienická stanice. Hlavní město je s velkým odstupem krajem s největším počtem infikovaných lidí. Ve čtvrtek se počet nakažených v Praze zvýšil o 61 případů, ve středu o 52.

  • Test prokázal COVID-19 u pracovníka a seniora z domova v Liberci

    Nákazu novým koronavirem prokázal dnes test u jednoho z pracovníků a také u jednoho z klientů Domova seniorů v Liberci na Františkově. Domov, v němž žije zhruba 200 seniorů, je po Domově důchodců v Českém Dubu na Liberecku už druhým zařízením tohoto druhu v Libereckém kraji, kde se nákaza objevila. ČTK o tom dnes informovala mluvčí krajského úřadu Andrea Fulková.

  • Babiš má obavy, zda Úřad práce zvládne kurzarbeit rychle vyřídit

    Premiér Andrej Babiš (ANO) má obavy, zda úřady práce dokážou žádosti firem o kurzarbeit rychle vyřizovat. Řekl to dnes v České televizi. Přesná pravidla kurzarbeitu, tedy příspěvků od státu na mzdy bude vláda schvalovat v pondělí. Babiš řekl, že s požadavkem na zavedení kurzarbeitu přišli odboráři a zaměstnavatelé. Ministryně práce Maláčová a financí Alena Schillerová (za ANO) se s plánem prý ztotožnily. „Já bych to dělal jinak, protože my dneska potřebujeme dostat peníze do firem rychle. Mám obavy, jestli to úředníci zvládnou, je tam určitá byrokracie,“ uvedl premiér.

  • Maláčová se opřela do Ministerstva zdravotnictví

    Koronavirus se dostal do domovů pro seniory. Nakažené hlásí v Českém Krumlově, v Litoměřicích nebo pražské Michli. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové situaci nezvládá Ministerstvo zdravotnictví. Celý rozhovor najdete v následujícím odkazu.

  • Kraje: O Nákupy a distribuci pomůcek by se mělo starat jen vnitro

    Kraje žádají o centralizaci nákupů a distribuce ochranných pomůcek pod Ministerstvo vnitra. ČTK to po jednání hejtmanů s krizovým štábem Ministerstva vnitra řekli hejtman Vysočiny pověřený řízením Asociace krajů Jiří Běhounek a ministr vnitra Jan Hamáček (oba ČSSD). Podle Běhounka se situace se zásobami v regionech komplikuje a je jich tam nedostatek. Víkend ukáže, kolik roušek a dalších pomůcek k potřebným dojde. O zásobování chce Běhounek jednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Požádal o osobní účast na pondělním jednání kabinetu.

  • Maláčová: Nákaza koronavirem se objevila v šesti domovech seniorů

    Nákaza koronavirem se objevila v šesti domovech pro seniory v Česku. V České televizi to dnes řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Neupřesnila počet pacientů či to, zda se nakazili obyvatelé zařízení nebo personál.

    „Registrujeme několik domovů, kam se nákaza dostala… V tuto chvíli se to týká šesti zařízení po celé České republice,“ uvedla ministryně. Podle ní je nutné zajistit personálu domovů dostatek ochranných pomůcek, aby zařízení mohla dál fungovat.

  • Hygienička se omluvila za výroky o zdravotní sestře s COVID-19

    Moravskoslezská krajská hygienička Pavla Svrčinová se odpoledne omluvila za své dnešní výroky o nezodpovědném chování koronavirem nakažené sestry novojičínské onkologie. Po jednání krizového štábu dnes informovala o tom, že sestra docházela do zaměstnání, přestože měla příznaky onemocnění. Odpoledne uvedla, že měla mylné informace a za své výroky se omluvila.

  • Babiš chce prodloužit nouzový stav

    Premiér Andrej Babiš (ANO) v České televizi uvedl, že chce prodloužit nouzový stav o dalších 30 dní. Ten zatím platí od 12. března po dobu 30 dní.

  • Fakultní nemocnice Olomouc zavádí nové kontroly

  • Pardubice zastavily kvůli koronaviru dotace na kulturní akce

    Město Pardubice zastavilo druhé kolo žádostí o dotace na kulturní akce. Neví, jak se bude vyvíjet situace kolem koronavirové nákazy v Česku. Nemá proto teď smysl dotace nabízet. „K tomuto kroku přistupujeme proto, aby pořadatelé měli možnost podat žádost v době, která bude pro všechny přehlednější,“ uvedl náměstek primátora Jan Mazuch (ODS).

  • Kdy máte jít na testy?

    Ministerstvo zdravotnictví vydalo doporučený postup pro testování na nový typ koronaviru včetně algoritmu pro odběrová místa a stanovilo kritéria pro propuštění pacienta z izolace. K testování se doporučují osoby, které splňují alespoň jedno z těchto klinických kritérií: horečku nad 37,5 stupňů, suchý kašel či dušnost.

    Oprávnění k indikaci laboratorního vyšetření je uděleno všeobecným praktickým lékařům, praktickým lékařům pro děti a dorost, ošetřujícím lékařům poskytovatele lůžkové péče, epidemiologům KHS a ambulantním specialistům – pneumologům.

  • Aut jezdí v Praze asi o třetinu méně

    Automobilová doprava v Praze klesla minulý týden oproti polovině února v centru o 34,8 procenta a ve zbytku metropole o 29,2 procenta. Ve srovnání s předminulým týdnem to znamená pokles o dalších zhruba 30 procentních bodů. Hromadnou dopravu pak využívá až o 80 procent méně cestujících než před koronavirovou krizí. Dnes to uvedl magistrát na základě dat od Technické správy komunikací (TSK) a dopravního podniku (DPP).

  • Informace o užívání látek k léčbě hypertenze

    V současné době neexistují žádné vědecky doložené důkazy prokazující souvislost mezi užíváním látek určených k léčbě hypertenze (ACE-inhibitory, sartany) a průběhem virové infekce COVID-19, uvedl Státní ústav pro kontrolu léčiv. Pacienti by proto v takto nastavené léčbě měli pokračovat a neměli by ji bez další konzultace s ošetřujícím lékařem přerušovat.

Reklama

Hlavní zprávy