Hlavní obsah

Demise, den poté: V ČSSD začíná boj o Sobotkovo nástupnictví

Dramatický den zakončilo jednání grémia ČSSD. Teď se hraje o Sobotku.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Štáby zpravodajství Seznamu celý den natáčely a přenášely kroky Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše den po demisi vlády.

Článek

V úterý 2. května Bohuslav Sobotka (ČSSD) zaskočil úplně všechny. Oznámil demisi koaličního kabinetu, podle něj jediné možné řešení hromadících se afér ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Političtí zpravodajové Seznam Zprávy se proto vydali po stopách Sobotky a Babiše, aby celou středu natáčeli a přenášeli živě jejich kroky.

To podstatné, které uplynulé hodiny přinesly, se dá shrnout zhruba do těchto vět: Prezident Miloš Zeman se dosud oficiálně k situaci nevyjádřil. Sešel se ovšem s Babišem a místopředsedou ČSSD Milanem Chovancem a oběma měl říct, že si nepřeje předčasné volby, ani se nechystá sestavit úřednickou vládu, která by Sobotkův kabinet vystřídala. Sobotkovu demisi však nejspíš přijme.

V ČSSD se nyní hraje o další osud šéfa strany, z partaje zaznívají hlasy, že není možné, aby zůstal volebním lídrem. A řeší se také, kdo by měl být premiérem, pokud by vláda v současném tříbarevném složení měla pokračovat.

Podrobně v online přenosu, který jsme ukončili před devátou hodinou večerní. Děkujeme za pozornost.

Den poté: Co se odehrálo během středy:

20:00 - Podruhé dnes zasedá grémium ČSSD

Většina z nejužšího vedení ČSSD si nemyslí, že by měl Bohuslav Sobotka po svém včerejším neočekávaném kroku zůstat v čele strany. V Lidovém domě se povede boj o nástupnictví, zřejmě mezi Milanem Chovancem a Lubomírem Zaorálkem.

18:05 - Chovanec: ČSSD nechce úřednickou vládu, Zeman souhlasí

Schůzku u prezidenta právě absolvoval místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec. „My jsme se shodli na jedné věci oba dva, v zásadě na tom, že nepreferujeme úřednickou vládu. To znamená, pan prezident bude hledat podle všeho politické řešení, které bude mít většinu v Poslanecké sněmovně. To je to, co z toho dedukuji."

Pokud jde o další osud Bohuslava Sobotky, Chovanec řekl, že premiér nelpí na funkci. „Pan premiér jasně říká, že nelpí na své funkci a že pokud by jeho jméno bylo překážkou pro další funkční dohodu - s tím, že ovšem řekl, že ta vláda musí být bez Andreje Babiše - tak že na té funkci nelpí," uvedl.

Den poté: Ministr vnitra Milan Chovanec po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem.

17:15 - Sobotka sjednal další jednání s ANO a lidovci na 10. května

Koalice bude o další formě spolupráce, případně jiném řešení situace po očekávané demisi vlády jednat příští středu. Řekl to premiér Bohuslav Sobotka na brífinku po schůzce s bavorským premiérem Horstem Seehoferem, který je na návštěvě Prahy.

„Nás čeká příští týden jednání koaličních stran, budeme na něm probírat možnost, zda je možné, abychom do konce volebního období pokračovali v tomto koaličním formátu," uvedl Sobotka.

Den poté: Premiér Bohuslav Sobotka a jeho tisková konference z Úřadu vlády.

16:40 - Zeman nechce předčasné volby

Další důležitá informace, kterou sdělil prezident Zeman vicepremiérovi Andreji Babišovi: Hlava státu si nepřeje předčasné volby. „On se vyjádřil, že ty volby už vyhlásil a není potřeba měnit termín."

O skloňované variantě řešení - tedy, že by z vlády měl odejít jak premiér Sobotka, tak vicepremiér Babiš, se Zemanem nemluvil. Sám ji odmítá, nevidí důvod, proč by měl v kabinetu skončit.

Den poté: Prezident nechce předčasné volby. A pochopil jsem, že demisi vlády příjme, řekl Babiš.

16:30 - Zeman Babišovi řekl, že přijme demisi vlády

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš dal po schůzce s prezidentem odpověď na jednu z klíčových otázek: Zda totiž prezident Miloš Zeman nevynucenou demisi vlády přijme. Nemusel by. Ale udělá to.

„Pan prezident mě informoval, že pan premiér zítra přijde s demisí a že ji přijme," řekl Babiš.

Na opakovanou otázku, zda mu skutečně Zeman řekl, že demisi přijme, odpověděl ministr financí takto: „Pochopil jsem, že ano."

Na schůzce s hlavou státu Babiš zopakoval, že nevidí důvod, proč by měla vláda rezignovat. „Pan prezident to vzal na vědomí. Vzal na vědomí i moje vyjádření v médiích, že bych neakceptoval, kdyby se po demisi obrátil na mě, abych vládu vedl."

16:35 - Pomůžou jen volby, říkají komunisté

Vyjádření Jiřího Dolejše k aktuální vládní krizi.

15:30 - Video: Předčasné volby nejsou rozumné, říká Marek Černoch

Názory Marka Černocha na vládní krizi.Video: Pavlína Kosová

15:00 - Video: Co říká o vládní krizi šéf Starostů Petr Gazdík

Petr Gazdík o demisi premiéra.Video: Pavlína Kosová

14:30 - Babiš už je na Hradě

Na schůzku s prezidentem Zemanem dorazil šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Chci ho informovat o naší pozici. My nevidíme důvod k demisi. Vláda je úspěšná, měla by dodělat svoji práci, ministři mají úkoly," řekl Babiš.

Znovu řekl, že nerozumí tomu, jaké aféry Sobotkovi vadí, prý věří fabulacím. „Jestli to má nějaký souvis s tím, že byl dnes zadržen spolupracovník pana premiéra, pan Březina, a na Ministerstvu školství pod ČSSD nějak podivně rozdělovali dotace, to nevím," naznačil. (Tuto aféru sledujeme zde.)

Sám rezignovat nehodlá: „Já nechci dělat gesta. Nic jsem neudělal. Jestli pan premiér má pocit, že by měl odejít, ať odejde. Nevidím důvod odcházet. Za mnou je jasná práce, jsme druzí nejlepší v Evropě v rozpočtu, v dluhu."

Andrej Babiš před schůzkou s prezidentem: Já jsem nic neprovedl.

13:50 - Bohuslav Sobotka ponese demisi na Hrad ve čtvrtek v 15:15

13:40 - TOP 09 by nejraději předčasné volby - už v červnu

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek využil brífink partaje ke kritice Bohuslava Sobotky, který měl podle něj proti Andreji Babišovi zasáhnout už dávno. „Setrváváme na stanovisku, že krok předsedy vlády byl neodpovědný a alibistický," řekl Kalousek.

TOP 09 by chtěla předčasné volby, nejlépe do konce června. „Nejsme si jistí, zda to technicky jde uspořádat. Pokud ano, tento krok má všechny naše hlasy a jsme připraveni o tom okamžitě jednat," řekl Kalousek. Volby přes prázdniny nepovažuje za možné, byla by nízká účast voličů.

Den poté: tisková konference TOP 09 a předsedy Miroslava Kalouska k vládní krizi.

13:25 - V ČSSD se hraje o konec Sobotky

Naštvaní členové vedení ČSSD vážně zvažují, že se zbaví premiéra a stranického šéfa Bohuslava Sobotky, reportuje od sociálních demokratů redaktor Seznamu Václav Dolejší.

Vystřídat by ho měl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, současný místopředseda. Ten by jako premiér stál na pět měsíců do říjnových voleb v čele obnovené vlády ČSSD, hnutí ANO a lidovců. Podmínkou je, že v kabinetu by nebyl ani Bohuslav Sobotka, ani Andrej Babiš.

Lubomír Zaorálek by se zároveň stal novým volebním lídrem sociální demokracie do voleb. Potíží plánu je, že už v úterý ho jako přijatelného nového premiéra jmenoval Babiš. Bude to vypadat, že to lídr ANO tady vybírá Sobotkova nástupce.

Další možnosti na nového premiéra a vlastně i šéfa ČSSD jsou jen dvě: buď ministr vnitra Milan Chovanec, nebo šéf Sněmovny Jan Hamáček. První o to stojí, druhý nikoliv.

Reportér Seznamu Václav Dolejší o dění uvnitř ČSSD: Hraje se o Sobotku.

Na ranní schůzi špiček ČSSD, kde se možnosti dalšího vývoje probíraly, bylo dusno. Všichni kolegové Sobotkovi krok s demisí celé vlády vyčítali, že vůbec nerozumí, co pozitivního přinese. Vytkli mu také, že o demisi neřekl dopředu nikomu z vedení strany, které bylo v březnu zvoleno na brněnském sjezdu jako jeden tým.

Premiéra Sobotku bránil jediný člověk – ministr Milan Chovanec. Ten mluvil o tom, že teď konečně mohou po Babišovi „metat granáty“. Ostatní místopředsedové oponovali, že když jejich vojevůdce spáchal sebevraždu, nemůžou ani bojovat.

Výměna lídra pár měsíců před volbami není v české politice nic neznámého. Má-li strana problémy, obliba předsedy i preference klesají, udělá tento trik.

ČSSD to udělala v roce 2005, kdy zdiskreditovaného Stanislava Grosse nahradil Jiří Paroubek. ODS tentýž krok učinila v roce 2010, kdy pouhý měsíc a půl před volbami Petr Nečas vystřídal Mirka Topolánka.

13:15 - Vláda má dokončit mandát v demisi, říká ANO

Vláda by měla dokončit svůj mandát a do řádných voleb dovládnout v demisi. Takové je stanovisko hnutí ANO, které na kamery Seznamu tlumočil šéf klubu poslanců Jaroslav Faltýnek.

Vyjádření Jaroslava Faltýnka: Co se dělo v ANO a co chce hnutí dál?

11:45 - Lidovci chtějí rekonstrukci vlády, bez Sobotky, bez Babiše

Jurečka na brífinku řekl, jaké stanovisko aktuálně zastávají lidovci. „Za nás jako za KDU-ČSL... My jsme se snažili být stabilním koaličním partnerem, který se snažil spíše vášně klidnit a vracet účastníky různých sporů k jednacímu stolu, bohužel teď v posledních týdnech se to úplně nedařilo... Teď bychom preferovali variantu, která bude dávat šanci na stabilní vládu do řádného termínu voleb. Pokusit se pokračovat na půdorysu dosavadní vládní koalice. Ale s určitou rekonstrukcí – bez vicepremiéra Babiše a premiéra Sobotky. Myslíme si, že takto rekonstruovaná vláda by mohla dovést zemi k řádným volbám."

Den poté: Jurečka o tom, co chtějí lidovci. Živě z tiskové konference po jednání vlády

11:20 - Sobotka chce účinnost demise od půlky května

Místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že premiér svůj tým informoval o dalším postupu. „V příštích dnech by chtěl demisi předat prezidentu republiky. Datum účinnosti? Hovořil někdy o polovině května."

11:15 - Informace z koaliční rady: Souhlas s variantou „bez Sobotky" a „bez Babiše"

Redakce Seznam Zprávy získala informace o tom, co se odehrálo na koaliční radě, na které se sešly špičky ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Shodly se, že možným řešením je, že kabinet bude vládnout dál. Ale bez Bohuslava Sobotky. A bez Andreje Babiše. Podrobnosti by měly být známy po tiskové konferenci vlády, začíná kolem půl dvanácté.

Den poté: S čím přicházeli ministři na jednání vlády?

11:05 - Fiala: Zkraťme agónii a pojďme k volbám v září

Petr Fiala, předseda občanských demokratů,  chce zkrátit mandát současné Sněmovny. „Jediné, o čem je teď rozumné jednat, je o termínu předčasných voleb. Žádná jiná jednání smysl nemají. Podle naší analýzy je z hlediska ústavy možný termín začátek září. To znamená zkrácení celé této agónie o jednu třetinu. A to se vyplatí. Každý, kdo tvrdí, že to nejde, lže. Nebo se bojí předčasných voleb."

Den poté: Co řekl k vládní krizi šéf ODS Petr Fiala.

10:42 - ODS chce předčasné volby

O jedenácté začne tisková konference občanských demokratů. Podle zjištění redakce Seznam Zprávy bude ODS trvat na rozpuštění Sněmovny a předčasných volbách, nejlépe v zářijovém termínu.

10:00 - Video: Dopoledne na vládě 

Dopoledne a SMS na vládě

9:45 - ANO i KDU-ČSL by dovládly v demisi

Pro obě koaliční strany by případné předčasné volby byly nešťastným řešením. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek oznámil, že se setká s prezidentem Milošem Zemanem na Hradě zítra. Dnes s ním budou jednat ministr financí Andrej Babiš a ministr vnitra Milan Chovanec.

Den poté: Reportáž o tom, jak vzniká reportáž v terénu.

9:00 - Zasedá vláda, Sobotka vysvětluje demisi

Ve Strakově akademii začíná zasedání vlády, den poté, co premiér Sobotka oznámil demisi kabinetu. Podle reportéra Seznam Zprávy Václava Dolejšího budou ministři první dvě hodiny řešit vládní krizi. Po Sobotkovi chtějí vysvětlení, proč se tak náhle rozhodl pro takový krok. Ještě před vládou zasedalo grémium ČSSD. Podle informací Seznam Zprávy Sobotkovo rozhodnutí může oslabit jeho pozici ve straně ještě před říjnovými volbami.

8:02 - Brzy ráno v terénu reportéři Seznam Zprávy zpovídali jednotlivé hráče, první reakce zaskočených členů ČSSD nebo lídra vládních lidovců Pavla Bělobrádka najdete ve videu:

Den poté: Demise vlády, první vstup. Co se dělo hned ráno?

7:53 - Překvapený marketingový tým ANO musel na poslední chvíli měnit kampaň, kterou si Babišův tým nachystal pro vydání největších českých novin. Propagační plány ANO počítaly s tím, že Sobotka Babiše kvůli jeho aférám odvolá, a proto vznikl inzerát, na kterém je ministr financí a miliardář zobrazen jako „oběť". Sobotka však Babiše dokonale převezl - kvůli nečekané demisi museli marketéři ANO inzeráty úplně přepracovat.

Babišova reklama na stránkách novin z jeho svěřenského fondu.

7:29 - Úterní krok předsedy vlády vykolejil i jeho spolustraníky v ČSSD. Většina neměla o jeho politickém kroku ani tušení a Sobotka jim hned ve středu ráno chce vysvětlit, proč jednal „v utajení", popisujeme v této zprávě.

06:50 - Rozhovor s Bohuslavem Sobotkou ještě v úterý získal politický reportér Seznamu Václav Dolejší. Babiš není žádná oběť, jeho aféry jsou příčinou demise vlády, upozorňuje v něm premiér, který rozehrál předvolební hru o vše.

Exkluzivně na Seznamu: Interview se Sobotkou po ohlášení demise. Proč?

6:30 - Opozice podle očekávání vládní politiky nešetří. Co si myslí o demisi strany, které se snaží v očekávaných volbách narušit dominanci ANO a ČSSD?

Opozice reaguje na oznámenou demisi kabinetu.

Reklama

Související témata:

Doporučované