Hlavní obsah

Od servírky k nejmladší kongresmance, socialistka z Bronxu si získala srdce mnoha Američanů

Foto: Profimedia.cz

Alexandria Ocasio-Cortezová.

Reklama

Do Sněmovny reprezentantů se dostala nejmladší žena v historii. Devětadvacetiletá demokratka Alexandria Ocasio-Cortezová s latinskoamerickými kořeny s přehledem vyhrála ve 14. obvodu ve státě New York. V kampani nepřijímala peníze velkých korporací a chce zajistit lepší Ameriku pro pracující třídu. Kdysi pracovala jako barmanka a později organizovala prezidentskou kampaň Bernieho Sanderse ve Vermontu. Média ji vnímají jako progresivní političku a budoucí hlas levice.

Článek

Kromě dvou prvních muslimek a indiánek se do Kongresu dostala také nejmladší žena v historii. Stala se jí devětadvacetiletá demokratka s portorikánskými kořeny Alexandria Ocasio-Cortezová, která s přehledem získala křeslo ve Sněmovně reprezentantů se 74,3 % za newyorský 14. obvod. Předchozí držitelka postu nejmladší ženy v Kongresu byla Elise Stefaniková zvolená v roce 2014 ve svých 30 letech.

Kromě toho, že je také nejmladší ženou ve Sněmovně, je také prvním členem, který skutečně odráží demografii 14. okrsku složeného z Bronxu a části Queensu. „Náš okrsek je ze 70 % složen z barevných lidí, a zatím nikdy jsme neměli barevného zástupce v Americké historii,” sdělila americké liberální webové stránce NowThis.

Konzervativcům se na Cortézové nelíbí, že kongresmanka chce razit silnou socialistickou politiku, podle některých je dokonce ještě více nalevo než senátor Bernie Sanders z Vermontu.

V primárkách porazila potenciálního lídra demokratů. V červnu 2018 se Alexandrii povedlo porazit v primárkách demokratů Joa Crowleyho, který byl vnímán jako čtvrtý demokrat ve Sněmovně reprezentantů a jednoho dne i potencionální předseda Sněmovny a lídr strany. Crowley nečelil ve svém newyorském obvodě Bronx a Queens primárkám od roku 2004. Takové vítězství přineslo Cortezové obdiv po celých Spojených státech. Média ji tak vnímají jako budoucí progresivní hvězdu.

Kampaň pro červnové primárky začala s papírovou taškou a letáky. Sama obcházela domy a mluvila s lidmi ze své komunity. Podle záznamů dostala na kampaň pouze 301 tisíc dolarů (asi šest milionů korun), zatímco Crowley obdržel 2,5 milionu dolarů (v přepočtu asi 56,5 milionů korun). I proto bylo její vítězství opravdu velkým překvapením.

I když byla v tradiční demokratické baště ve volbách do Sněmovny favorizována, pokračovala se svou kampaní až do konce. Jen minutu před uzavřením volebních místností poděkovala svým voličům a spolupracovníkům na svém twitterovém účtu.

Její samotná kampaň byla financována pouze z darů od lidí, především mladých, afroameričanů a latinskoamerických voličů. Chtěla se tak distancovat od peněz velkých korporací. Svým voličům slibovala, že Amerika teď musí sloužit všem, ne jen těm bohatým. Důstojnou bezplatnou zdravotní péči, bezplatné školství, kvalitní zaměstnání zaručující, že lidé pracující na federální úrovni svou práci neztratí, konec soukromých věznic nebo spravedlnost pro všechny – to vše chce zařídit bez korporátních peněz. Pracující třída v jedné z nejbohatších zemí na světě by podle ní neměla strádat.

Dojížděla za vzděláním

Rodiče Alexandrie Ocasio-Cortezové pochází z Portorika. Otec byl drobný živnostník a matka pracovala jako služebná nebo řídila školní autobusy. Jako dítě dojížděla 40 minut do Yorktownské střední školy, jelikož školy v jejím okolí nebyly dostatečně kvalitní ve výuce. Vystudovala Bostonskou univerzitu v oboru ekonomické a mezinárodní vztahy.

V roce 2008 během finanční krize Alexandriin otec zemřel, proto musela pracovat jako servírka ve dvou zaměstnáních, aby udržela rodině střechu nad hlavou.

Během své kariéry poté pracovala jako vzdělávací ředitelka středoškolské mládeže v Národním hispánském institutu a aktivně se angažovala ve  sdružení Amerických demokratických socialistů. Svou politickou kariéru nastartovala prací v prezidentské kampani Bernieho Sanderse ve Vermontu nebo kampaní pro senátora Teda Kennedyho.

Reklama

Doporučované