Hlavní obsah

Za každého zemřelého jedna dýmovnice. K happeningu na Letné se přihlásila skupina Zkouška sirén

Bez komentáře: Video z happeningu na Letné.Video: Nikola Zwrtková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Za čtvrtečním kouřem valícím se z prostoru Pražského metronomu stála umělecká skupina Zkouška sirén. Symbolika směřovala k okupaci.

Článek

Místem dalšího dnešního happeningu se stal Pražský metronom neboli podstavec s kyvadlem na Letenské pláni, kde dříve stála obří socha Josifa Stalina. Skupina asi dvaceti lidí umístila dýmovnice do dvou nádob, které se nacházejí po stranách letenského kyvadla.

K události se přihlásila umělecká skupina Zkouška sirén. Ta ve svém prohlášení uvedla, že v rámci happeningu chtěla upozornit na oběti srpnové okupace v roce 1968. „Obsazení Československa 21. srpna 1968 nebyla bratrská pomoc, ani akt spojenectví. Proti statisícovým armádám nikdo nezvedl zbraň, přesto stála násilná okupace hned první den víc než čtyřicet životů nevinných lidí,“ uvádí.

„Za každého z nich jsme dnes zapálili jednu černou dýmovnici. Abychom si připomněli, jak snadno se lidský život změní v proužek dýmu, a také jak neúnavně už padesát let Rusové i místní bolševici vypouští kouřovou clonu a donekonečna lžou o fašistech, bundeswehru nebo amerických tancích místo toho, aby prostě a bez vytáček řekli: omlouváme se,“ píše skupina.

K happeningu na pražské Letné došlo několik minut po poledni. Po zapálení dýmovnic v nádobách obklopujících Pražský metronom autoři celé akce z místa utekli. Několik minut se z nádob valil hustý černý dým.

Další - oficiálnější - akce k připomenutí událostí před padesáti a devětačtyřiceti lety se konají po celý den na Václavském náměstí. Dopoledne proběhla pieta u budovy Českého rozhlasu.

Na ostrově Kampa potom občanská iniciativa BezKomunistů.cz pořádá od 19 hodin shromáždění Česko patří na Západ. Na konci zapálí lidé svíce za oběti okupace u památníku na Újezdě.

Vyvrcholením bude potom koncert na Václavském náměstí.

Reklama

Doporučované