Hlavní obsah

Od Štědrého dne bude k vidění zřejmě největší betlém na Vysočině

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V jihlavském kostele Nanebevzetí Panny Marie bude od Štědrého dne k vidění zřejmě největší betlém na Vysočině. Je instalovaný na asi 50 čtverečních metrech, má 360 vyřezávaných figurek a 30 dřevěných hradů či zámků.

Článek

Jeho instalace zabrala přibližně měsíc. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk. Betlém si bude možné v kostele v ulici Matky Boží prohlédnout do 2. února.

Betlém je dílem řady lidových umělců, vznikat začal už ve druhé polovině 19. století. Autorem základu betléma včetně jesliček a svaté rodiny byl lodník Ambrož Khök. Vyřezal ho z cedrového, mahagonového a jiných vzácných dřev. „Druhou část betlému vyřezávala rodina Boudných z Brtnice u Jihlavy. Od ní pocházejí hlavně figurky darovníků připomínající jihlavské kroje, také figurky havířů s náčiním,“ uvedl Daněk.

Na vzhledu betlému se podílel také malíř a řezbář Franz Pettan, který vytvořil betlém i pro německé Drážďany.

Betlém se každoročně obměňuje. Postavený může být v kulisách Palestiny nebo středověké Jihlavy. Maloval je akademický malíř Gustav Krum v polovině 20. století. Podle Pavla Procházky, který letos betlém staví, se jihlavský betlém nejvíc rozrostl v letech 1962 až 1974. Tehdy se o betlém staral farář Alois Kadlec, jenž pořídil řadu modelů domů z březové kůry.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie byl postavený v polovině 13. století jako součást minoritského kláštera. Jeho původní románsko-gotická podoba dostala úpravou ve 30. letech 18. století barokní prvky. Uvnitř kostela jsou zachovány zbytky raně gotické nástěnné výzdoby a tři plastiky světic z období pozdní gotiky.

Reklama

Doporučované