Hlavní obsah

Od stokorun po miliony. Mezi největšími sponzory stran jsou europoslanci

Foto: Profimedia.cz

Dary pro politické strany jsou od stokoruny po rovný milion.

Reklama

Nejmenší jednotlivé dary hlásí hnutí ANO a Piráti.

Článek

Parlamentní politické strany v uplynulém roce dostaly od celkem 87,4 milionů korun od svých sponzorů. Nejběžnější výše darů se pohybuje řádově v jednotkách stovek či tisíců.

V seznamech, které musely politické strany odevzdat ke konci března, jsou ale i tací, kteří se rozhodli k darům nadprůměrným. Nejčastěji to byli europoslanci, kterých se loňský rok týkal přednostně - konaly se totiž volby do europarlamentu. Ale nebyli jediní.

Seznam Zprávy se pokusily kontaktovat největší dárce sněmovních politických strana s otázkami, proč stranu sponzorují a jak o svém dárcovství uvažují.

Většina z oslovených dárců uvedla, že politika není jediná, co financují, a hlásí se i k menším projektům nebo přímo směřované pomoci. Europoslanci pak díky na české poměry vysokým platů připouští, že se od nich větší pomoc očekává. Zdůrazňují ale, že dary věnují dobrovolně a i sami rozhodují, kolik to bude.

Největším dárcem ODS (a při  porovnání s ostatními sponzory sněmovních stran vyčnívá) za rok 2019 byl dlouholetý europoslanec za občanské demokraty Jan Zahradil. Své straně po několika částkách poslal 1,11 milionu korun.

„Znám rozpočet ODS i jeho strukturu, spočítal jsem si kolik zhruba by mohla stát kampaň a z toho odvodil výši sponzorské částky,“ vysvětluje jak došel k výsledné výši svého daru. Že peníze daroval považuje za logické, když se očekávají vyšší výdaje a sám kandiduje.

Vedle toho pak dle svých slov sponzoruje další tři kultutní projekty a v souvislosti s koronavirem obdaroval tři „nevládky“. „Ale nemíním k tomu pořádat tiskovku,“ uvedl s tím, že jména projektů si chce nechat pro sebe.

ODS má po posledních evropských volbách čtyři poslance v Evropském parlamentu. Vyšší částku (500 tisíc korun) poslal straně ještě Evžen Tošenovský.

Přes milion - přesněji 1,06 milionu - dala KDU-ČSL rovněž obhajující, ale i opětovně zvolená europoslankyně Michaela Šojdrová. Seznam Zprávám řekla, že větší částka souvisela s volebním rokem, ale nejen s tím.

„Vím dobře, jak se daří straně v regionech, je potřeba je podporovat. Dary jsem pomáhala jihomoravské organizaci k vybudování regionálního sídla, nebo západním regionům, které nejsou lidovecké, nemají tolik členů a příspěvků,“ líčila své motivace. Stranu se snaží podporovat i proto, aby se nemusel zvyšovat jiný tradiční zdroj peněz - členské příspěvky.

„Řídím se tím, že člověk si peníze do hrobu nevezme. Myslím že mám co vracet jak té straně, tak mám důvod podporovat ty, kteří to skutečně potřebují,“ dodala s tím, že ve svém věku už je dostatečně hmotně zabezpečená a že větší majetek by stejně neměla čas si užívat.

Stejně jako Jan Zahradil i ona říká, že politika není jediným adresátem jejích darů. Během roku přispívá nadacím a lidem potřebujícím rychlou pomoc v nouzi. Nyní se snaží podpořit křesťanská media, která díky současné krizi přišla o sponzory.

U lidovců vysokou částkou (kolem milionu korun) poslali do stranické pokladny ve volební rok všichni tři obhajující europoslanci, tedy včetně ve volbách neúspěšného lídra - Pavla Svobody.

Vyšší částku poslal hnutí STAN i jejich europoslanec Stanislav Polčák. Starostům přispěl 550 tisíci korunami. Nejvyšší dar ale přišel od společnosti ARCO F.P.S. Pexidr - 700 tisíc. Její majitel se ale o podrobnějších motivacích svého daru bavit nechce. „Jsou mi sympatičtí a jejich náplň mi vyhovuje. To je všechno,“ uvedl.

„Své“ TOP09 poslal 700 tisíc další europoslanec a její někdejší šéf Jiří Pospíšil. Dar to ale také nebyl nejvyšší - milion jim poslal Radim Bajgar, který v současnosti působí jako patrner ve společnosti Mint Investment. Jde o jednoho z hlavních českých hráčů v oboru investic do nemovitostí, její zisk je založen na poskytování servisních, manažerských a poradenských služeb. Skupina pak zastřešuje další projekty, vedené pod samostatnými společnostmi.

K TOP09 se pak podle svých slov dostal právě přes svou práci. V době, kdy strana vznikala, shodou okolností si vyhlédla jako své sídlo kanceláře v budově, kterou vlastnila právě Bajgarova společnost.

„Vyjednával jsem již v té době s panem Ženíškem a tam jsme se seznámili. Platili běžný nájem,“ líčí okolnosti, které jej k TOP09 přivedly. Marka Ženíška dosud označuje jako člověka, který má jeho důvěru a stranu sponzoruje právě proto, že jeho a novou předsedkyni Markétu Pekarovou Adamovou vnímá jako „naději pro tuto zemi“.

Bajgar není členem, ale stranu, která měla ambici stát se jedničkou na pravici sponzoroval i v minulosti. Byť ne přímo milionem. Postupně v letech 2012, 2014 a 2017 podpořil jako fyzická osoba TOP09 částkou v součtu 790 tisíc korun.

Loňský rekordní dar ale přišel ve chvíli, kdy strana balancuje na hranici volitelnosti. „To mě velmi znepokojuje. A protože jsem v této situaci před volbami do Evropského parlamentu mohl pomoci, viděl jsem jako svoji osobní povinnost pomoc poskytnout,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Stejně jako ostatní velcí sponzoři, i on zdůrazňuje, že politika není jediným okruhem jeho mecenášství. Dalšími mají být humanitární organizace, působící převážně na území Česka.

Svého velkého sponzora, který se nerekrutuje z funkcionářů, tak jak je to u této strany běžné, měli v roce eurovoleb i komunisté. Jejich největší sponzor jim poslal 600 tisíc korun.

Oním dárcem je vysloužilý stíhací pilot a někdejší rektor Vysoké vojenské letecké školy v letech 1976-78 Jiří Kubů, ročník 1927. Podle předsedkyně komunistů v Českých Budějovicích Květy Šlahúnkové šlo o dlouho zvažované rozhodnutí. „Je to náš člen, rozmýšlel tento krok asi pět let a nakonec nás loni překvapil a dar jsme dostali,“ uvedla.

Třiadevadesátiletý senior dar pro komunistickou stranu potvrdil. „Když jsem ho dal, tak mi pak volali neznámí lidé, jestli vím, komu jsem to dal, ale já se tak rozhodl a důvody si nechám pro sebe,“ řekl Seznam Zprávám. Druhý nejvyšší dar poslal straně její předseda Vojtěch Filip - celkově 414 tisíc korun.

Po jednotkách stokorun pak posílali příznivci podporu i nově vzniklému hnutí Trikolora Václava Klause ml. I zde ale vynikají dva významné dary. Jejím největším sponzorem byl loni šéf středočeské organizace Antonín Fryč, který poslal straně 850 tisíc korun a senátor Ivo Valenta 500 tisíc korun.

U ostatních sněmovních politických stran podobně výrazní sponzoři chybí. Andrej Babiš hnutí ANO poslal 69 400 korun, přičemž největším sponzorem se stal republikový manažer a poslanec Jan Richter, který hnutí daroval 292,8 tisíc korun.

Piráti uvádí jako nejvyšší přijatý dar bezúplatné plnění 132 928 korun (za slevu na inzerci) od společnosti Mafra z holdingu, který má premiér Babiš zaparkovaný ve svěřenských fondech. Ostratní jejich dary se pohybují ve stovkách až desítkách tisíc korun. SPD poslala nejvyšší dar (268 tisíc korun) jejich někdejší kandidátka do Senátu, farmaceutka Pynelopi Valsamisová.

Reklama

Související témata:

Doporučované