Hlavní obsah

Od Trumpa se odvrátil další poradce. Do rezignačního dopisu ukryl jednoznačnou zprávu

Od Trumpa se odvrátil další poradce. Do dopisu ukryl jasnou zprávu.

 

Reklama

Hlavním důvodem rezignace Daniela Kammena je prezidentova (ne)reakce na dění v Charlottesville. V rezignačním dopise vyjádřil názor řady prezidentových kritiků.

Článek

Prezidentovo nedostatečné odsouzení krajní pravice po útoku v Charlottesville vyvolalo bouřlivé reakce nejen mezi širokou veřejností, ale také mezi jeho spolupracovníky a poradci.

Naposledy kvůli tomu jako vědecký vyslanec Trumpovy administrativy rezignoval profesor z univerzity v Berkley Daniel M. Kammen, odborník na energetiku a přírodní zdroje. Ve svém rezignačním dopise vyjmenoval i několik dalších důvodů - vesměs šlo o tytéž, kvůli kterým rezignovala řada jiných Trumpových poradců ze světa businessu i vědy.

Daniel Kammen ale do svého dopisu ukryl i jednoznačnou zprávu v podobě slova „impeach”, tedy „obvinit”. Slovo dají dohromady první písmena odstavců v dopise. „Impeach” se používá nejčastěji v souvislosti s ústavní žalobou na některého voleného funkcionáře, tedy impeachment. Ve Spojených státech jde o právní prostředek Kongresu, jak zbavit prezidenta funkce v případě, že je podezřelý ze spáchání zločinu, zločin spáchal nebo jinak znevážil svůj úřad.

V souvislosti s Donaldem Trumpem a jeho výkonem funkce amerického prezidenta už téma impeachmentu veřejně několikrát padlo. Podle nedávné analýzy think-tanku The Brookings Institution například současného prezidenta v Senátu od impeachmentu dělí jen šest hlasů. Elaine Kamarcková, kterou za analytiky cituje britský The Independent, uvádí, že proti Trumpovi by se v Senátu nyní bez obav postavilo 12 zástupců Republikánské strany. V součtu se 48 demokratickými hlasy tak Trumpa od impeachmentu v horní komoře amerického Kongresu dělí opravdu jen podpora šesti republikánů.

Reklama

Doporučované