Hlavní obsah

Od Uhlíře k hospodskému songu Tří sester. Připomeňte si známé fotbalové písně

Foto: Profimedia.cz

Fotbalová reprezentace představila novou fanouškovskou píseň, která ale moc fandů nepotěšila. Připomeňte si slavné fotbalové písně let minulých.

Reklama

Česká reprezentace představila fanouškovskou hymnu pro blížící se EURO. Píseň, kterou nazpívala kapela Tři sestry, ale schytává ostrou kritiku. Jaká hudba je s nároďákem spojená z minulosti a s čím přišli v zahraničí?

Článek

Fanouškovská píseň, jak vedení reprezentace skladbu s názvem Ukážeme kuráž! prezentuje, poprvé zazněla při vyhlášení ankety Fotbalista roku. Příznivcům reprezentace ale víru, že český nároďák na evropském šampionátu opravdu ukáže kuráž a přiveze nějaký hezký výsledek, píseň rozhodně nedodala. Spíše naopak.

Příznivci národního týmu nehodnotili pozitivně klip ani text, a upřímně řečeno, není se čemu divit. Bez urážky, ale nový song, který má fanoušky spojit, totiž svou atmosférou připomíná spíše prostředí restauračního zařízení čtvrté cenové v neděli nad ránem než oslavný a bojový chorál odpovídající roku 2021.

„Je těžké zalíbit se všem, ještě k tomu v hudebním průmyslu, ale fotbalové EURO bude v aktuální situaci u nás celonárodním svátkem a s tím vědomím by se mělo přistupovat i k výběru interpreta. Pro mě Tři sestry nejsou šťastné řešení, když se bavíme o EURU v roce 2021, ve kterém světové hudbě vládne Billie Eilish a Harry Styles a na Eurovizi za Česko jede Ben Cristovao,“ okomentoval pro Seznam Zprávy výběr autora fanouškovské písně Vilém Franěk, marketingový ředitel internetové televize Mall.TV.

„Tři sestry mají věrné a poměrně velké publikum. Nejsem si však jistý, že je to taková masovka, aby se jejich píseň stala hymnou při jedné z největších sportovních akcí roku. Výběr interpreta a zpracování musí dávat smysl hlavně těm, kteří to vybrali a doufám, že k tomu měli dobré důvody. Co mně osobně přijde po několika zhlédnutích klipu zajímavé, je to, že ještě horší než písnička, je klip samotný a vůbec to celé situaci nepomáhá,“ zhodnotil spojení původně punkové kapely s českou fotbalovou reprezentací Vilém Franěk.

S reprezentačním výběrem je přitom hudba pevně spojená a má dlouhou tradici. Památnou se stala už skladba Ať žije fotbal z roku 1990, která se stala symbolem Mistrovství světa v Itálii, tedy první velké fotbalové akce po pádu komunistického režimu, které se československá fotbalová reprezentace účastnila.

Píseň na šampionát československou reprezentaci doprovodil Orchestr Karla Vágnera ve spolupráci s projektem klubu Amatérské fotbalové rarity, známým zejména pod pojmem Amfora, ve kterém byla řada předních českých umělců. V doprovodném klipu se tak mimo československých reprezentantů objevila například herečka Jiřina Bohdalová, skladatel Jaroslav Uhlíř nebo textař, scénárista a moderátor Karel Šíp.

Československý výběr vedený kapitán Ivanem Haškem před 31 lety zaznamenal velký úspěch. Tažení posledním společným turnajem českých a slovenských fotbalistů totiž skončilo až ve čtvrtfinále proti Německu po prohře 0:1.

Řadě fanoušků se pod pojmem fotbalová píseň jisto jistě vybaví i píseň Vzhůru do Anglie, kterou má na svědomí rovněž klub Amfora a Orchestr Karla Vágnera. Píseň tehdy oslavovala první historický postup samostatné reprezentace na závěrečný turnaj Euro v roce 1996. Text připomínal boje českých fotbalistů v kvalifikaci a historické úspěchy jejich předchůdců na velkých turnajích ještě v barvách Československa.

Na Ostrovech zaznamenal český národní tým fenomenální úspěch, vůbec zatím ten největší v samostatné historii. Celek trenéra Dušana Uhrina dokráčel až do finále, ve kterém na slavném londýnském stadionu Wembley podlehl až v prodloužení favorizovanému Německu.

Spojení hudby a fotbalu samozřejmě funguje dlouhé roky i v zahraničí. Fotbaloví nadšenci po celém světě doslova hltají nejrůznější fotbalové hymny. Mezi velmi oblíbené písně poslední doby, úzce spjaté s fotbalovou tematikou, patří pro někoho možná překvapivě například chorvatská skladba.

Skupina Zaprešić Boys složila před posledním světovým šampionátem, jenž se odehrál v Rusku, píseň s názvem Igraj moja Hrvatska, která celek v typických kostkovaných dresech dovedla až do finále. Tým pod vedením kapitána Luky Modriče nakonec se silnou Francií prohrál, doma byla ale chorvatská družina i tak za vítěze a celá země si po příletu svých hrdinů píseň s chutí zazpívala.

Svůj hudební klenot má i fotbalová kolébka – Anglie. Zatímco v roce 1996 české hráče na Ostrovy doprovodila píseň Vzhůru do Anglie, domácí fotbalisté nastupovali na tóny skladby Three Lions, která se stala vůbec jednou z nejznámějších skladeb spojenou s nejpopulárnějším sportem světa.

Fotbalová hudba ale překonává i vlastní bariéry a hranice. I divákům, kteří nejsou fanatičtí příznivci kopané, je totiž určitě dobře známá oficiální píseň světového šampionátu, který se odehrál v roce 2010 v Jihoafrické republice, Waka Waka, kterou nazpívala původem kolumbijská zpěvačka Shakira. Dnes má píseň na sociální síti Youtube téměř 2,8 miliardy přehrání.

Reklama

Doporučované