Hlavní obsah

Od února se sazby DPH na jízdné sníží o pět procent. Jezdit levněji ale nebudeme

Novelu zákona o DPH schválili zákonodárci v prosinci loňského roku.Video: Karolína Štuková, Youtube.com

 

Reklama

Jízdné ve vlacích, autobusech nebo přívozech i přes snížení sazby daně z přidané hodnoty zřejmě příliš nezlevní. Dopravci chtějí prostřednictvím ušetřených peněz pokrýt zvýšené náklady na provoz.

Článek

Generální finanční ředitelství dnes oznámilo, že nová sazba DPH na jízdné začne platit od 1. února. Místo nynějších 15 procent to bude deset procent.

Rozhodnutí neměnit ceny zatím potvrdil z velkých dopravců Leo Express. „Snížení sazby DPH přichází zároveň se zvýšením cen trakční elektřiny, mezd a dalších nákladových položek. Díky snížení sazby DPH tak můžeme lépe pokrýt tyto zvýšené výdaje, které tak nebudou mít vliv na cenu našich jízdenek,“ řekl ČTK mluvčí Leo Expressu Emil Sedlařík.

České dráhy zdraží jízdné o 2,5 procenta, zvažují povinné místenky mezi Prahou a Ostravou

Po železnici v regionech pohodlněji. Soukromníci nasadí nové vlaky a rozšíří linky. Pomůže to i zaměstnanosti

České dráhy zatím definitivní rozhodnutí o cenách jízdného neučinily, hovoří ovšem o rostoucích nákladech, což bude mít vliv na rozhodování o cenách jízdného. „Už teď například víme, že meziroční nárůst ceny elektřiny a nafty bude půl miliardy korun. Další velký nárůst čekáme v platbách za náhradní autobusovou dopravu kvůli výlukám a porostou i náklady personální,“ uvedl mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Novelu zákona o DPH schválili zákonodárci v prosinci loňského roku. Proti změně se postavila Asociace krajů, nesouhlasila s ní ani vláda. Novela dnes vyšla ve sbírce zákonů, přičemž účinnosti nabývá 15. dnem od zveřejnění, tedy 1. února.

Reklama

Doporučované