Hlavní obsah

Od vedení země k medicíně. Z irského premiéra je jednou týdně znovu lékař

Foto: Profimedia.cz

Irský premiér Leo Varadkar.

Reklama

Zpátky ke kořenům? Irský premiér Leo Varadkar to vzal důsledně – kvůli koronavirové krizi se vrátil ke své původní profesi. A je z něj znovu lékař.

Článek

Irský „taoiseach“, tedy předseda vlády, se na začátku minulého měsíce podle irského listu The Irish Times znovu zaregistroval jako lékař a nabídl se jako výpomoc. Coby nemocniční i praktický lékař působil sedm let, a to v dobách před svým zvolením do irského parlamentu. Lékařskou profesi premiér opustil v roce 2013, rok předtím, než se stal ministrem zdravotnictví.

Podle deníku The Irish Times má teď Varadkar lékařskou službu jednou týdně v oblasti, která odpovídá jeho kvalifikaci. Pomáhá s telefonickými konzultacemi – mluví s lidmi, kteří mají podezření na covid-19. V Irsku se snaží právě telefonáty lékařů s pacienty s příznaky předejít dalšímu šíření nového koronaviru.

Jednačtyřicetiletý premiér podle irského listu pochází z ryze lékařského prostředí. Je synem lékaře a zdravotní sestry, jeho partner Matthew Barrett je kardiolog. Dokonce i sestry Barretta a jejich manželé taktéž pracují ve zdravotnictví.

„Členové jeho rodiny i jeho přátelé pracují ve zdravotnictví, Varadkar chtěl alespoň trochu vypomoci,“ řekl britskému listu The Guardian v neděli mluvčí irského Úřadu pro zdravotní péči (Health Service Executive).

Apel na lékaře v důchodu i zahraničí a přísná opatření

Varadkar tímto způsobem vyslyšel volání irského Úřadu pro zdravotní péči. Ten v březnu požádal zdravotnické pracovníky, kteří se své profesi v současnosti nevěnují, aby se znovu zaregistrovali kvůli boji s epidemií. Za necelé tři dny se podle deníku The Irish Times přihlásilo na 50 tisíc lidí – lékařů, mediků, zdravotních sester a bratrů a dalších. Někteří se vrátili do práce i po odchodu do penze, jiní přiletěli zpět do země.

Podobný krok udělala i sousední Velká Británie. NHS, tedy tamní zdravotnický systém, požádalo zdravotníky, kteří do důchodu odešli v posledních letech, aby se vrátili zpět do práce a pomohli v koronavirové krizi. Podle britského serveru The Independent se do zdravotnictví vrátili i někteří členové parlamentu. Například Maria Caulfieldová z Konzervativní strany, která dříve působila jako zdravotní sestra, nebo labouristka Rosena Allin-Khanová, jež je původně lékařka. „Jsem hrdá na to, že si mohu obléknout plášť a zařadit se mezi své skvělé kolegy zdravotníky. Zejména, když jsem zaplavená znepokojenými zprávami o podmínkách, v nichž musí pracovat,“ řekla Allin-Khanová.

Irsko mělo v pondělí na pět tisíc případů nakažených virem SARS-CoV-2. Obětí bylo na 160. Varadkar, lídr vládní liberálně-konzervativní Fine Gael, podle listu The Guardian sklízí za zvládání krize samou chválu, a to z různých stran politického spektra.

Země přijala časná bezpečnostní opatření – na konci března, kdy měla přes dva tisíce nakažených, omezila pohyb osob nejméně na dva týdny. Lidé mohou vycházet ven jen případech, kdy je to nezbytně nutné. Irové si mohou dojít na nákup nepostradatelného zboží, v případě nutnosti navštívit lékaře nebo rodinu.

Většina obchodů je tam, stejně jako třeba v Česku, v tuto chvíli zavřená. A zákaz platí i pro shromáždění na veřejnosti. „Apeluji na každého muže, každou ženu a každé dítě, aby z lásky k druhým přinesli tyto oběti… Ukažte, že vám záleží na vašich rodinách a přátelích, a zůstaňte doma,“ citovala premiéra Varadkara předminulý pátek britská agentura Reuters. Podle médií se zdá, že plnému dopadu pandemie se Irsko díky přísným opatřením vyhnulo. Stále se ale očekává, že se počet případů bude i nadále zvyšovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované